A weboldal sütiket használ. A böngészéssel ezt elfogadod. További információ.

Get Adobe Flash player

Hírlevél feliratkozás

Facebook

 

Bejelentkezés

Egy álhír cáfolata

A NÉBIH tájékoztatásából indulóan számos hírforrás, köztük az MTI is átvette, hogy botulinum toxinnal szennyezett szarvasgombás pesto és más zöldséges készítmények kerültek értékesítésre biopiacokon, bioboltokban Keksz Zsolt kistermelőtől.

Míg az eredeti közlemény nem említette, és nem is említhette, hogy a termékek biotermékek lettek volna, a sajtó mégis ezt közvetítette nagy terjedelemben, szenzációt kereső stílusban a gyanútlan olvasók, fogyasztók felé, abból a téves, de általánosságban elterjedt nézetből kiindulóan, hogy a bioboltokban, biopiacokon biotermékeket lehet beszerezni.

Az érintett termékek nem voltak bio (ökológiai, biológiai, organikus) termékek, hiszen az EU bio jogszabályok által pontosan körülírt feltételeknek nem feleltek meg, továbbá nem tanúsította őket senki, mentségükre legyen mondva, hogy nem is állították címkéiken, hogy közük lenne a biotermékekhez. A kapcsolódó szakmai állítások zöme is hamis, nincs összefüggés a botulinum szennyezettség és a biogazdálkodás között, hiszen a szennyeződést kizáró eljárások a biogazdálkodásban is engedélyezettek, sőt kifejezetten elvártak, a higiéniás feltételeknek, a jó gyártási gyakorlatnak pedig ugyanúgy meg kell felelni.

Az eset rávilágít arra a szabályozatlan, és a fogyasztókat megtévesztő helyzetre, hogy a „bioboltokban”, „biopiacokon” – kivéve az ellenőrzést önként vállaló elárusító helyeket – a fogyasztók folyamatos megtévesztése zajlik; ezen kíván változtatni dicséretes módon a társadalmi vita alatt álló hazai biorendelet módosítása.

Az érintett termékek tehát nem voltak biotermékek, mégis a hozzájuk kapcsolódó negatív hírverés a biogazdálkodásnak árt mérhetetlen módon!

Kérjük mindazokat a hírforrásokat, akik akarva-akaratlanul ártottak a biogazdálkodás presztízsének igazítsák helyre – az igazságot tükröző módon – megtévesztő állításaikat!

 

Czeller Gábor elnök,
Magyar Biokultúra Szövetség

Kép forrás: NÉBIH