„Az egész egy fólisátorral és egy álommal kezdődött” – interjú a Hubai és Társai Kft.-vel

A Hubai és Társai Kft. 2 pavilonban is árulják termékeiket nagy sikerrel: a Karcagi Bio Pékség és a Hubai hústermékek mögött is ugyanaz a keményen dolgozó család áll, akik egy fóliasátorból indulva mára egész biobirodalmat építettek. Eredetileg mezőgazdasági profilú cégnek indultak, a 90-es évek óta azonban jókora fejlődésen mentek keresztül. A cég mottója: a szántóföldtől az asztalig! Interjú lentebb.

Mióta működik a cég? 

1989-ben alapította a Hubai család, a szülők és 3 gyermekük. – mondja Szabó Ildikó, a cég egyik munkatársa. –  Egy fóliasátorral és egy álommal kezdődött minden. A pici sátorban zöldséget termesztettek, majd eladták a piacon. Álmaikat követve lépésről lépésre fejlődtek. 2000-től álltak át a biogazdálkodásra.

Ma már több mint 4000 hektárnyi területen gazdálkodunk, van saját vágóhídunk, 9 éve saját bio szállodánk, bioboltunk, bioéttermünk is üzemel Karcagon. A következő nagy dobás pedig egy park étterem lesz Berekfürdőn, ami most épül.

Alázatos munkával alakulhatott így, hogy egy fóliasátorból indulva ekkorára nőtte magát a családi vállalkozás. A Hubai szülők pedig a mai napig a cég élén állnak. Ez az életük, nem adják ki a kezük közül, és úgy gondolják, hogy ez látszik is szolgáltatásaikon és termékeiken.

A saját forrásaikat maximálisan felhasználják. Mit jelent ez?

A karcagi Nimród Bioszállodánkban, illetve annak bioéttermében, amennyire csak lehet, a saját magunk által előállított termékeket használjuk. A pékáru, a tészta saját búzából készül, a hús is saját állattenyésztésből, saját vágóhídról való, a biozöldségek saját termesztésűek, az étolaj, amiben sütünk, szintén saját napraforgónkból származik. Jól csengő és igaz szlogenünk: a szántóföldtől az asztalig saját gazdaságon belül marad a termék.

A Biokultúra Ökopiacon egy lakókocsival kezdtek, ma már 2 pavilonban árulják portékáikat.

Igen, 2006 óta lakókocsiban árultuk a kenyereket, péksüteményeket az Ökopiacon. Tavaly az egyik pavilon megüresedett, megpályáztuk és megnyertük. Ha már beköltözhettünk a pavilonsorra, egy nagyobb esztétikai és technikai fejlesztést is elvégeztünk, pl. a pavilont és a háttérhűtést is modernizáltuk.

Milyen pékáru kapható Önöknél?

Fehér és teljes kiőrlésű tönkölykenyeret, rozslisztből készült kenyeret, sós és édes péksüteményeket tudnak nálunk vásárolni a piacra látogatók.

A  Hubai és Társai Kft. és termékei több díjat is kapott.

Igen, például a juhbeles virslink az Év Bio Állati Terméke lett 2012-ben. Pékárut eddig még nem terjesztettünk fel Év Bioterméke díjra, de a szálloda is kapott már több jelentős díjat, amelyek az étteremre, bioboltra is kiterjedtek.  2012-ben Zöld Szálloda Díjjal jutalmazták munkánkat. 2013-ban megkaptuk a Magyar Turizmus Minőségi Díjat, ezt a címet 3 évig használhattuk, majd 2016-ban megújítottuk. 

Gratulálunk és köszönjük a beszélgetést!