Biokultúra Ökopiac

Közép-Európa legnagyobb ellenőrzött ökopiaca, ahol minden termék BIO

A Biokultúra Ökopiacon kizárólag jogszabályoknak megfelelő, érvényes tanúsítvánnyal rendelkező, ökológiai gazdálkodásból származó termékeket lehet vásárolni.

Nyitva minden szombaton 6,30-tól 13-ig, Budapest XII. kerületébe (Csörsz u. 18.), barátságos és kulturált környezetben.

Biokultúra Ökopiac – garancia és választék 33 éve

A Biokultúra Ökopiac őse 1991-ben kezdte el működését egy kis téren a Margit-híd budai lábánál. Csak pár árus volt, bőven elfértek a Török utcában, a könyvtár előtti szabad területen, ahol leginkább biozöldséget kínáltak. Kezdetben még azt se tudtuk, minek nevezzük. Hívtuk Biopiacnak, Ökopiacnak, Biokultúra piacnak. Aztán maradtunk a Biokultúra Ökopiac–nál.

A kezdeményezés igencsak életképesnek bizonyult. A kereslet is nőtt, az árusok száma is, ezért 1999-ben jóval nagyobb területre, a Marczibányi Téri Művelődési Központ udvarára költözött a piac. De idővel ez is szűkösnek bizonyult. 2005-ben került jelenlegi helyére, a 12. kerületi MOMKult udvarára. Jelenlegi formáját, arculatát a MOMKult 2011-es felújítás során kapta.

1991

Az Ökopiac először 1991-ben nyitotta meg kapuit Budán, a Török utcában, az ORFI mellett. 

1999

Ahogy a biogazdák száma és a kereslet nőtt, úgy bővült az ökopiac is, így 1999-ben átköltözött a II. kerületi Marczibányi térre. 

2005

2005-ben költözött tovább jelenlegi helyére, a XII. kerületbe.

2011

2011-től felújított, jelenlegi helyén a MOM Kulturális Központban.

Ez a piac kezdetektől elsősorban a magyar biogazdák értékesítési csatornája volt, az import termékek kiegészítésként kaptak helyet. Együtt fejlődött a hazai ökológiai gazdálkodással, mind választék, mind volumen tekintetében.

Árusok

Az ország különböző pontjairól érkező, mosolygós és kedves árusok, akiknek szívügye, hogy minőségi termékkel lássák el vevőiket az ökopiacon. Hisznek abban, hogy munkájuk eredményeként hozzájárulnak egy egészségesebb élethez és egy fenntarthatóbb jövőhöz. Ismerd meg őket:

Ökopiaci árusok

Kínálat

Az Ökopiac kínálata rendkívül széles: vegyes zöldség és gyümölcs, (kecske) tej, túró, tejföl, sajtok, méz, füstölt- és tőkehús, valamint feldolgozott húsáru, lekvárok, ivólevek, csírák, import csomagolt biotermékek, szárazélelmiszer, minimális mennyiségben kozmetikumok, savanyúságok, savanyított termékek, továbbá kézműves termékek, könyvek, kiadványok stb. kaphatóak. Mindemellett lehetőség van meleg étkezésre, forró italok fogyasztására.

Mit lehet kapni az Ökopiacon?

Megközelítés

Tömegközlekedéssel:

  • Metró: M2-es metróvonallal a Déli pályaudvar irányába
  • Villamos: 61 (Csörsz utca), 59 (Apor Vilmos tér)
  • Busz: 8 (BAH csomópont), 102 (Apor Vilmos tér), 105 (Apor Vilmos tér), 110, 112 (Sirály utca), 139 (BAH csomópont)

Személyautóval:

  • A BAH csomópont, az M0, az M1 és M7 felől, illetve Pestről az Erzsébet-híd irányából

Az idelátogatók kényelmét szolgálja a 100 férőhelyes parkolóház is, ahol a vásárlás alatt nyugodt szívvel hagyhatják járműveiket.

Mik a Biokultúra Ökopiac működésének alapfeltételei?

Élelmiszerek közül csak olyanok forgalmazhatók, amelyek rendelkeznek a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. érvényes tanúsítványával. Emellett minden árusító személy vagy cég tagja a Magyar Biokultúra Szövetség valamelyik tagszervezetének.

Milyen most az Ökopiac választéka?

A kilencvenes években elsősorban biozöldségekből állt a választék, aztán apránként megjelentek a gyümölcsök, állati termékek, feldolgozott élelmiszerek. Ma eljutottunk odáig, hogy némi rugalmassággal teljesen el lehet látni egy családot az Ökopiacon vásárolt termékekkel, hiszen már szinte minden olyan élelmiszer szerepel a magyar biogazdák kínálatában, ami itthon megterem. Ráadásul a zöldségek, gyümölcsök több fajtája, a feldolgozott élelmiszerek több változata is szerepel a kínálatban.

Az élelmiszerek mellett kozmetikumok és kézműves termékek színesítik a palettát.

Miért jó az Ökopiacon vásárolni?

Több okból is, de bizonyára ezek a legfontosabbak:

  • Itt garanciát kap a vásárló, hogy valóban ökológiai előállítású terméket kap. A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft munkatársai rendszeresen ellenőrzik az árusok minősítő tanúsítványát és szúrópróba szerűen növényvédőszer-maradvány vizsgálatokat végeztetnek.
  • A másik fontos szempont a kínálat, hiszen a szupermarketek választéka meg sem közelíti az Ökopiacét. Ugyanez mondható el a webáruházakra: bár kényelmesek, de az Ökopiaccal ellentétben nem adják meg a válogatás örömét. Szezonban ugyanannak a gyümölcsnek vagy zöldségfélének számtalan fajtáját kóstolhatjuk az Ökopiacon. Jó mulatság kiválasztani a legszebbet, legpirosabbat, legillatosabbat, legfinomabbat!
  • A harmadik a frissesség. Sok esetben 24 óra se telik el a szedés és az értékesítés között. Így sokkal jobban megmaradnak a zöldségek, gyümölcsök egészségvédő anyagai, nem fonnyadnak meg és megőrzik ízüket, illatukat.
  • Sok visszajelzést kaptunk a vásárlóinktól, hogy az Ökopiac nyugodt légköre, családias hangulata miatt is szeretnek ide járni. Az eladók kedvesek, elkötelezettek az ökológiai szemlélet mellett, így az évek, évtizedek alatt személyes kapcsolatok épülnek ki vevők és eladók között.

Magunk is szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy a látogatók ne csak célirányosan, a vásárlás kedvéért érkezzenek az Ökopiacra. Legyen ez egy kellemes szombati elfoglaltság is, ezért állítjuk fel hétről hétre a Közösségi sátrat asztalokkal, padokkal.  Jó ide leülni, beszélgetni, reggelizni, kávézni. Időről időre programokat is szervezünk, például kézműves foglalkozásokat vagy rovarhotel építést, sőt a Mikulással is itt találkozhatnak a gyerekek.

Miért érdemes az Ökopiacon árulni?

Az Ökopiac igényes környezetben, Buda egy népszerű kerületében működik. Rengeteg a törzsvevő, van, aki 20 éve itt vásárol. Aki ide jön, az azért teszi, mert fontos számára, hogy ökológiai előállítású élelmiszerhez jusson. Ha elégedett egy árussal, akkor visszajár hétről hétre.

Piacfelügyelet

Az Ökopiaci rend fenntartása és az Ökopiac könnyebb koordinálása érdekében a Szövetség egy kis irodát is üzemeltet piaci napokon. Itt a megbízott piacfelügyelő készséggel áll rendelkezésre.

Szalkai Gergely piacfelügyelő
Tel: +36 30/435-5680
okopiac@biokultura.org

Interjú a Piacfelügyelővel

A piac ellenőrzése

Ellenőrző szervezetünk, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. munkatársai rendszeresen ellenőrzik az áruk bio minősítését. Szúrópróba szerűen történik növényvédőszer maradvány vizsgálat, a még nagyobb élelmiszerbiztonsági garancia érdekében.

A szigorú ellenőrzésen felül 2014 óta még a Magyar Biokultúra Szövetség is folyamatosan vesz mintákat az Ökopiacon, melyeket laboratóriumban full screen pesticide (teljes körű növényvédőszer maradvány) vizsgálatnak veti alá.

Mindemellett az Ökopiacon rendszeresen ellenőrzést végez a NAV, az Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal, valamint a kerületi önkormányzat illetékes osztálya is.

Árulnál az Ökopiacon? vagy Szeretsz piacozni?

Biokultúra Ökopiac
minden szombaton 6.30-13.00 között

Üzemeltető: Biokultúra Kft. (Magyar Biokultúra Szövetség)

Piacfelügyelő:
Szalkai Gergely
+36 30/435-5680
okopiac@biokultura.org

Közösségi média:

Az Ökopiac hivatalos weboldala:

www.okopiac.hu