Mit csinál a piacfelügyelő?

Interjú Szalkai Gergővel, aki már 2014 tavasza óta dolgozik a Biokultúra Ökopiac piacfelügyelőjeként.

Hogyan képzeljük el: ül az ember az iskolapadban és tanulja a piacfelügyelőséget?

Legjobb tudomásom szerint ma Magyarországon ilyen jellegű szakmai képzés nincs. Én alvállalkozóként dolgozom, és annak idején, amikor be szerettem volna jegyeztetni a vállalkozásomat, nem is tudták hova tenni. Jogszabályilag és köznyelvi értelemben is nehéz körülhatárolni, mi is az a piacfelügyelő. Sőt, úgy gondolom – bár én még csak itt, az Ökopiacon dolgoztam -, hogy még piaconként is eltérő feladatai lehetnek. 

Első hallásra a piacfelügyelő úgy cseng, mintha ügyelne a rendre… egyfajta securitis, biztonsági őri munkakört képzelünk el. Ez fedi a valóságot?

Ez egy gyakori tévhit, de nem, nem vagyok biztonsági őr. A feladataim nagyjából 4-5 különböző területre bonthatóak. Van egy hétfőtől-péntekig tartó ügyeleti jellege, és szombaton egy hajnali 4-től délután 3-ig tartó piaci munkavégzés. 

Mik ezek a különböző feladatköreid?

A bérleti szerződésekkel, bérleti díj beszedésével, elszámolásával, a számlák elkészítésével kapcsolatos feladatokat én végzem. Ez a munkámnak a legnagyobb szegmense. A sátrak, faházak karbantartását is én koordinálom. Általában vízvezeték problémák szoktak lenni, vagy elromlik egy ajtó…

Továbbá én tartom a kapcsolatot a piac üzemeltetőjével (Magyar Biokultúra Szövetség-Biokultúra Kft.), a piaci terület bérbeadójával (MOM Kulturális Központ) és a 12. kerületi Önkormányzat munkatársaival. 

Szombaton az árusok előtt érkezel, és utánuk mész haza. Milyen szerep jut a kettő között neked?

Van egy Ökopiaci Rendszabály, amelyet próbálok – néha több, máskor kevesebb – sikerrel betartatni az árusokkal. Koordinálom a reggeli, illetve délutáni behajtásokat is. A piacunk „cső formájú”, ami az jelenti, hogy ha az egyik árus beáll a teherautójával a másik elé, megtörve a szabályt, akkor a másik árus nem tud odaállni a saját sátra elé, mert egyszerűen nem tud tovább menni. Ha valaki nem tartja be a beállás rendjét, az komoly gondot is okozhat. Tehát én kvázi közlekedési rendőrt is játszom reggel és délután. Ha rendezvény van a piac területén, abban is segítek. 

A vásárlók nem biztos, hogy tudják, de gyakoriak az ellenőrzések is az Ökopiacon.

Igen, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. (biotermék ellenőrző és tanúsító szervezet) gyakran szokott kijönni a piacra és ellenőrizni, hogy a biotermék Minősítő tanúsítványokkal, a termékek jelölésével minden rendben van-e.

Emellett a piacüzemeltető szúrópróbaszerűen vesz mintákat, ezeket laborban növényvédő szer vizsgálatnak vetik alá.

Ha akár ők, akár más szervezet ellenőrzést tart a piacon, pl. állatorvosi, önkormányzati, adóhatósági, én kalauzolom el őket az árusok között. Közel 100 árusunk van, az ellenőröknek nehezebb lenne átlátni, ki-hol található.

Negyedévente van piaci forgalomszámlálás. Az utóbbi időben ennek szervezése is rám hárult. Ez is egy szép feladat. A felmérés koordinálását, majd az eredmények összesítését végzem. Ezekből az adatokból érdekes információkat lehet nyerni, hiszen akár a nyári és a téli időszak, vagy a hónap eleje és vége is jelentősen eltérhet egymástól látogatottság szempontjából. Pontos adatokat nem árulhatok el, de egy erősebb hétvégén egy jó NB1-es futballmérkőzés nézőszámával is számolhatunk. 

A vásárlók hogyan tudnak elérni téged, ha kérdésük van?

A piacnak van egy telefonszáma 06-30/435-5680 és egy e-mail címe okopiac@biokultura.org. Az ide érkező leveleket, kérdéseket, kérelmeket, panaszokat én kezelem. Amit tudok, a legjobb tudásom szerint megválaszolok, amit pedig szükséges, azt továbbítom az üzemeltető felé.

Köszönjük a beszélgetést, és további jó munkát kívánunk!