„A terv: a folyamatos fejlődés megtartása” – interjú Vitovszki Tamás biogazdával

Vitovszki Tamás és felesége, Tímea egy 20 éves biogazdaságot működtetnek. A földet annak idején kárpótlási jegyért kapták Tímea szülei. Ma már a fiatalok viszik tovább 24 órás kemény munkával. A gazdaság múltjáról, jelenéről és jövőbeli terveiről Tamás mesélt nekünk.

Mióta gazdálkodtok?

Feleségem, Tímea szülei még annak idején kárpótlási jegyre igényeltek vissza földet, és nyugdíjas éveikben elkezdtek rajta gazdálkodni, akkor még konvencionálisan. 20 éve jött egy lehetőség, hogy át lehet állni biogazdálkodásra. Mamó elment tanfolyamra, szépen megtanulta, hogy kell ezt csinálni, és aztán átálltak. Az Ökopiachoz egészen a kezdetekkor csatlakozott, amikor még a Marczibányi téren árultak az árusok.

Mikor csatlakoztatok be ti a gazdaságba?

Mamó nevén (Szitáné Szűcs Ilona) fut a mai napig a gazdaság és a Biokultúra Ökopiacon is így találhatnak meg minket hivatalosan a vásárlók. Lépésről-lépésre most válunk hivatalosan is családi gazdasággá. Mamónak, életkora miatt már segítségre van szüksége a rengeteg teendőben.

Egyébként én 5 éve kapcsolódtam be, amikor találkoztam Timivel. Az tetszett meg a biogazdálkodásban, hogy nagyon nagy kihívás. Maga a gazdálkodás, hogy hogyan lehet valóban műtrágya- és vegyszermentesen megtermelni azt a sok fajta növényt… Nem csak „legyomírtózok” és karba tett kézzel várom, hogy beérjen, hanem a nap 24 órájában oda kell tenni magunkat.

Mekkora földön termeltek?

Közel 4 hektáron. Abból 1 hektár gyümölcsös épületekkel, 2 hektár kapás, szántóföldi növény. Termelünk sütőtököt, dinnyét, babot, hagymaféléket, gyümölcsök közül a cseresznyéből és a meggyből a koraitól a legkésőbb érőig minden van nálunk. Ezen kívül birsalma, mandula, naspolya, málna, mogyoró, és 6-7 fajta dió. Közel 50 diófát gondozunk. Gazdaságunk életéről az Áldott Föld című Facebook-oldalunkon töltünk fel életképeket, érdemes követni.

A kisfiatok is segít a munkában?

Bendegúz 4 éves, és nem hazudtolja meg az Indul a bakterház c. filmből ismert nevet. Számottevően érdeklődik a munkánk iránt. Tavasztól az utómunkákig sok mindenben „segít”. Palántázik, hagymát válogat, szedi a babot.

Milyen terveket szövögettek a jövőre nézve?

A terv: a folyamatos fejlődés megtartása. Nem szeretnénk külföldre szállítani, a magyar vásárlói elvárásoknak igyekszünk megfelelni.

Köszönjük a beszélgetést, és sok sikert kívánunk a terveitek megvalósításához!