„A biokozmetikum nemcsak múló divathullám” – Interjú a 4elem Kft. tulajdonosával

A 4elem.hu standjánál mindig szívélyes a fogadtatás, de nem csak ezért érdemes minden héten benézni. Míg sokan a bio élelmiszerekért járnak az Ökopiacra, Pálfi Kata standján teljes háztartási szer és kozmetikum kínálattal találkozhatnak. A 4elem különlegessége, hogy minden kozmetikumuk és tisztítószerük jelentős árengedménnyel kapható, havi akcióik keretében akár 25%-kal alacsonyabb áron, mint a piacon kívül.

Az Ökopiac legtöbb standját családi vállalkozások üzemeltetik, te viszont egyszemélyes vállalkozásnak látszol. Mi az igazság?

Ketten csináljuk a párommal, Krisztiánnal. Hét közben boltokat látunk el bio és egyéb egészséges élelmiszerekkel.  A szállításokban és az Ökopiacon is segít, de ő elsősorban építész, tervezéssel foglalkozik.

Hogy kerültél az Ökopiacra?

A piacozós időszak még a Marczibányi téren kezdődött, én ekkor már rendezvényeket szerveztem a cégnél, ahol dolgoztam, és egy kollegámmal csináltuk az Ökopiacon a cég standját. Azóta a saját vállalkozásomba került és rengeteg más termékkel is kiegészült. Ahogy egyre nőtt a kereslet a biotermékek iránt, úgy tágult a termékpalettánk is.

Igen, észrevehetően növekszik a 4elem standja. Tudatos tervezés áll emögött?

A véletlen hozza az újabb és újabb esélyeket erre.  A piacon sok árussal jó kapcsolatba kerültem, és egy idő után úgy alakult, hogy ők visszavonultak az árusítástól, én pedig átvettem a termékeik forgalmazását. Két éve nagy lépés volt, hogy bio kozmetikumokkal és tisztítószerekkel is kibővültünk, hajfestéket, szemfestéket, szemceruzát is árulunk. Valamint nemrég a mellettünk levő Naturgold standról nyugdíjba ment a hölgy, aki árult, és az ő lisztjei, tésztái is hozzánk kerültek.

Tehát a véletlen rendezte így a növekedésedet.

Igen. Hozza magával az élet a lehetőségeket, és amit bírunk, azt csináljuk. Szerencsés vagyok, nekem ezek az ugrások mindig jó irányba vezetnek.

A saját háztartásodban mennyire ragaszkodsz a bio alapanyagokhoz?

Abszolút látom az előnyét, az értékét, ezért nagyrészt biot használok. Ebben a tekintetben nekem könnyebb is a helyzetem, hiszen csak leveszem a polcról a raktárban. A mosás, a háztartási tisztítószerek, a tisztálkodás vagy kozmetikumok tekintetében ez alap.

Miben más a bio kozmetikum vagy bio tisztítószer, mint a hagyományos? Milyen előnyöket nyújt a vásárló számára?

A kozmetikumok természetes összetevőkből állnak, ökológiai gazdálkodásból származó növényi olajokat, viaszokat és kivonatokat tartalmaznak. Mentesek az egészségre ártalmas vegyi alapanyagoktól, tartósítószerektől, szintetikus illatanyagoktól, valamint szilikont és kőolajszármazékokat sem tartalmaznak. A termékeket nem tesztelik állatokon! Ugyanígy a tisztítószerek természetes, újratermelődő, nem génmanipulált nyersanyagokból készülnek. Nem tartalmaznak klórt, foszfátot, kőolajszármazékokat, mesterséges tartósítószert, töltőanyagokat, szintetikus színezőanyagokat, optikai fehérítőt. Minőségi koncentrátumok, kitűnő mosó- és tisztító eredményekkel.

Használatuk nemcsak egy múló divathullám. A fogyasztói tudatosság erősödésével egyre inkább növekvő igény az egészség támogatása és a környezet védelme.

Gondoltad volna 20 éve, hogy itt fogsz tartani?

Érdekes, mert még régen, amikor alkalmazottként, egy cég színeiben álltam itt az Ökopiacon, a Nők Lapja eljött riportot készíteni. Kérdezték, hogyan lehet ebből feljebb emelkedni, karrierszempontból előrébb jutni. Akkor azt mondtam, hogy „Á, ebből sehogy”. Erre most itt vagyok saját vállalkozással, egy nagy standon, sokkal szélesebb  termékkínálattal és egy még annál is több terméket árusító webshoppal, bolti- és házhozszállítással. Érdekes, nem? Nagyon szeretem!

Köszönjük a beszélgetést!