„Informatikus voltam, de nagyon zavart, hogy nem lehet rendes citromot kapni” – Interjú Kövesi Ferenccel, a Biokosár tulajdonosával

Kövesi Ferenc, a Biokosár Kft.-vel 15 éve van jelen a Biokultúra Ökopiac árusai között. Fő irányvonalának a bio déli gyümölcsök importját tartja, de mára szinte teljes élelmiszerpalettával rendelkezik, és néhány éve egy budai biobolt tulajdonosa is lett. Vele beszélgettünk.

Mióta létezik a Biokosár?

15 éve kezdtem. Informatikus voltam, nagyon régen, és nem találtam rendes citromot meg narancsot, csak olyat, ami benzolszármazékokkal kezelt. Elkezdtem kutakodni és Szicíliából tudtam behozni bio citrusokat. Akkoriban az emberek még nem tudták, hogy a citrom és narancs héjában káros anyagok vannak, és fenntartások nélkül belereszelték az ételekbe. Akkoriban úttörő voltam ezzel, hogy bio déli gyümölcsökkel kezdtem el foglalkozni.

Aztán jött hozzá a többi termék is…

Igen, a vásárlók igényelték a többi terméket is. Eleinte nem nagyon akartam csinálni, mert úgy voltam vele, hogy télen ne együnk paradicsomot, ha itt Magyarországon nem terem meg. De a piac egyre inkább igényelte, így kénytelen voltam más zöldségekkel és gyümölcsökkel is elkezdeni foglalkozni. Most már a téli időszakban egyenesen a termelőktől tudok beszerezni mindent. Ami csak külföldön terem meg, azt onnan. Azok esetében, amik viszont Magyarországon is megfelelő minőségben és megfelelő mennyiségben állnak rendelkezésre, a hazait preferáljuk.

A déli gyümölcsök messziről utaznak hozzánk. Hogyan tudnak mégis biok maradni, hogy lehet elkerülni a vegyszeres kezelésüket?

Semmi különös trükkre nincs szükség, egyszerűen hűtve szállítják őket. Néhány napig utaznak, és mivel jó minőségű, egészséges gyümölcsök, jól bírják.

Mi mindent árultok az Ökopiacon?

A citrusok a fő irányvonal, azzal kezdtem, de folyamatos volt eddig a fejlődés. Ma már van mindenféle zöldségünk és gyümölcsünk. Egyedül nálunk kapható a piacon aloe vera levél, az spanyol. Van egy nagy bio csokoládé szortimentünk is. A csokit időközben kezdtük el a citrusok mellé beszerezni. Miért épp azt? Mert finom, szeretik a vásárlók, és mi is szeretjük. Ilyen egyszerű az oka.

A cég fejlődésének egy fontos lépcsőfoka volt, hogy 3 évvel ezelőtt megvásároltam a XI. kerületi Nap-ra Boltot, ahol főleg bio élelmiszereket árulunk, a teljes élelmiszerskálát lefedve. A bolt egyébként nagyon népszerű, 24 éve működik jól. Nem sokat változtattam rajta, de a zöldséges részlegünk kibővült, így más bioboltokhoz képest mindenképpen pluszt jelent, hogy itt friss bio zöldséget szerezhet be a vásárló.

Télen milyen termékkínálattal várjátok a vásárlókat?

3 féle narancsunk van, a sötét piros, világos, meg a narancsszínű. A különbség köztük az ízük. A piros picit savanyúbb, a narancssárga az nagyon édes, a harmadik pedig lekvárkészítéshez remek alapanyag. Ezen kívül van citromunk, lime, bergamott citrom, valamint mandarin.
A banán általában a amellett, hogy bio etikus kereskedelemből származik, ezt a gyümölcsön levő Fair Trade matrica is jelzi. Equadori, mert az a legjobb minőségű. Egy picit talán drágább, de ez a legjobb fajta. Ha nem tudunk equadorit szerezni, akkor a peruit hozzuk, ami szintén jó minőség.

Köszönjük a beszélgetést!