„Családos emberek lévén nem mindegy, milyen környezet veszi körül a gyerekeinket” – Interjú a BiOrganik képviselőjével

BiOrganik képviselője, Komjátszeghy Csaba a bio minősítésű tisztítószerekről mesélt nekünk, de beszélgetésünkből az is kiderül, milyen termékekkel került 16 évvel ezelőtt az Ökopiacra a cégük.Idén nehezen érkezett meg a jóidő, így a tavaszi nagytakarítást sokan elhalasztották a Húsvét utáni időszakra. A Biokultúra Ökopiacról a legtöbbeknek a színes élelmiszerkínálat jut eszébe, de valójában bármit be lehet szerezni ott helyben, pl. az összes tisztítószert is, ami a nagytakarításhoz szükséges.

Mióta árul a BiOrganik a Biokultúra Ökopiacon?

A cég jelenlegi tulajdonosai Szikora Zsolt és Hajdú Csaba még a Marczibányi téri Ökopiacon kezdték 2002-ben, bio fagyasztott zöldségekkel, nádcukorral indultak. Fontos volt, hogy egy egészségesebb alternatívát kínáljunk a fehér cukor helyett. A bio nádcukor mára elérhetővé vált szinte mindenhol Magyarországon, természetesen a mi kínálatunkban is szerepel mind a mai napig. Jelenlegi árusaink Sebestyén Tibi és Évi 2007 tavaszán csíráztatással indult el a Biokultúra Ökopiacon a BiOrganik képviseletében, ugyanezen év őszétől pedig a Sodasan tisztítószerekkel robbant be a piacra.

Miért tartjátok fontosnak a biotermékek forgalmazását, mit jelent nektek a bio?

Hiszünk benne, hogy a biogazdálkodás jó a Földnek és jó az embernek. A biotermékekhez kapcsolódóan személyesen is fontos nekünk a természeti környezetünk védelme, a kiemelten kezelt termékminőség, illetve vegán cég lévén a biogazdálkodásban alkalmazott állatvédelmi normákat is a szívünkön viseljük. Családos emberek vagyunk, nem mindegy, hogy mit adunk enni gyermekinknek, fontos a GMO mentesség, a szabályozott és korlátozott növényvédő szer használat*, és számít, hogy milyen bolygót hagyunk gyermekeinek örökül.

Mi mindent árul a BiOrganik az Ökopiacon?

Csomagolt élelmiszerekkel és tisztítószerekkel vagyunk jelen a piacon, a bio követelményeken túlmenően kiszolgáljuk a glutén- és laktózérzékenyek és a vegánok igényeit is. Kínálatunkban megtalálhatóak a Himalaya sók, nádcukrok, kókuszvirágcukrok, gabonák, lisztek, őrlemények, pelyhek, magok, aszalványok, szirupok, növényi sajthelyettesítők, tejhelyettesítők, mosó- és tisztítószerek, szappanok. Mi magunk és családtagjaink is ezeket a termékeket használjuk, fogyasztjuk. Törekszünk rá, hogy alapanyagainkat közvetlenül a termelőtől szerezzük be, hogy kedvezőbb árat tudjunk biztosítani. BiOrganik és Vegasztro márkajelzésű termékeinket mi magunk csomagoljuk saját csomagolóüzemünkben, ezáltal is támogatva a hazai munkaerőpiacot. A két üzemünk közül az egyikben a nemzetközi AOECS szabványnak is megfelelően teljes gluténmentes és allergénmentes környezetet tudunk biztosítani, így ott a 1169/2011 sz. EU rendelet szerinti allergén anyagoktól mentes termékek kerülnek csomagolásra.

Bio tisztítószerek közül miket lehet vásárolni nálatok az Ökopiacon?

A Sodasan a német bio mosó- és tisztítószerpiac meghatározó szereplője több, mint 35 éve, mi az ő termékeiket választottuk és visszük ki hétről hétre a piacra. A Sodasan közel 50 féle terméke között szerepelnek mosó- és tisztítószerek, mosogatószerek, szappanok. Mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Tartósítószer nélkül, növényi alapanyagokból, ökológiai dermatológiailag tesztelt, enzimmentes, géntechnika-mentes. A Sodasan termékei 100%-ban megfelelnek az Ecocert szabványnak és Vegan Society minősítéssel rendelkeznek. A saját tapasztalatunk és a piacra hétről-hétre visszatérő vásárlóink adnak hitelt ezeknek a termékeknek.

Mit ajánl a BiOrganik azoknak, akik most kezdenek neki a tavaszi nagytakarításnak?

Tavaszi nagytakarításhoz ajánljuk a Sodasan fürdőszobai tisztítószerét, ablaktisztítóját, a narancsolajos tisztítót a makacsabb szennyeződésekhez, általános tisztítószerét felmosáshoz, a vízkőoldót, a folyékony súrolószert és a padlóápolót.

Miért előnyösebb a vásárlónak, ha bio tisztítószereket használ a hagyományos szerek helyett?

Azt gondoljuk, hogy nem mindegy, hogy amiről és amivel eszünk, az mivel van elmosogatva. A ruha, amit felveszünk, mivel van kimosva. Ahol a gyermekeink játszanak, élnek, mivel van tisztítva. A hagyományos mosó- és tisztítószerekben található adalékanyagok, kőolajszármazékok, mesterséges illatanyagok helyett mi a természetes megoldást választottuk, ami meggyőződésünk szerint nem csak nekünk, embereknek, hanem a bolygónknak, élő környezetünknek is jobb. A bőrünkön felvett és a környezetbe kiengedett vegyi szennyeződések helyett a természetes ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagok és termékek mellett tettük le a voksunkat.

Köszönjük a beszélgetést!

* Ökológiai gazdálkodás során tiltott a műtrágyák, a felszívódó szintetikus gomba-, gyom-, baktérium- és rovarölő szerek használata. Azonban az ökológiai gazdálkodásban is vannak olyan engedélyezett szerek, melyeket az ökogazdák felhasználhatnak.  Az engedélyezett szerek a  NéBiH öko-szerlistáján találhatóak.