„Ne azt nézzük, hogy háromszor annyit kell dolgozni vele, hanem hogy egészségesen éljünk!” – Interjú Póti Endrével

Póti Endre és lánya, Marianna, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szamosbecsen biogazdálkodik. Endre több, mint húsz éve a szüleitől örökölte a földjét, pályázati segítséggel gyümölcsöst telepített rá, amelyet később biotermelésre állított át. Folyamatosan elérhetőek friss és feldolgozott gyümölcs termékeik, de tavasszal medvehagymát is visz ki az Ökopiacra, ami most aktuális.

Mióta árul az Ökopiacon?

Több mint 20 éve biogazdálkodom, és közel azóta vagyok jelen az Ökopiacon is.

Mi miatt kezdett el biogazdálkodással foglalkozni, mi motiválta?

Egészséges ételeket szeretnék enni, azért. Természetesen 90 %-ban én is ezt fogyasztom. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy mindenből bio kerül az asztalra, de cserélgetünk egymás közt a piaci árusokkal, kinek mije van. Megpróbálunk arra törekedni, hogy minél több bioélelmiszert fogyasszunk.

Én nem bioval kezdtem, szüleimtől örököltem a földet a rendszerváltáskor. Nem bio szabályok szerint gazdálkodtam rajta, aztán pályáztam gyümölcsösre, és ezzel beléptem egy bűvös körbe. Elköteleztem magam, sok szabály volt, amit be kellett tartani. Budapesti ismerőseim kérdezgették, hogy miért nem csinálom bioban. Itt lent ismeretlen volt még ez a gazdálkodási forma, teljesen. Amikor elkezdtem, úgy is szólítottak a faluban, hogy a bios. Így mindenki tudta, kiről van szó. Itt a járásban, a megyében talán 2-en voltunk, akik belevágtak, de a másik aztán feladta.

Őseinknek természetes volt, hogy nem használnak felszívódó szereket, csak egészséges dolgokat. Gyerekkoromban, a TSZ előtt ez így ment. Ez lenne az alap, hogy ne azt nézzük, hogy háromszor annyit kell dolgozni vele, hanem hogy egészségesen éljünk.

Családi vállalkozás az Öné?

Most jóformán egyedül csinálom a családból a gazdálkodást. A kisebbik lányom is benne van, ő Biokultúra Egyesületi tag is, egyszerre végeztük el a mezőgazdasági iskolát. Az iskola után majdnem azonnal át is álltunk a biogazdálkodásra. Én nagyon szerettem a mezőgazdasági munkát, de egyre fontosabb lett, hogy ha már ennyi munkával jár, akkor egészségesek is legyünk, a saját családom is és a vevők is.
Marianna most szerencsétlenségemre Norvégiába ment a vőlegényével egy időre, de nem adta fel még a családi gazdaságot. A nagyobbik lányom az egészségügyben dolgozik. Nem mondom, hogy nem segít, de nem ez a fő foglalkozása. Úgyhogy most „magad uram, ha szolgád nincs” alapon én csinálok mindent.

Mi mindent árul?

Almát, körtét, meggyet, szilvát, és a belőlük készült feldolgozott termékeket, pl. almalevet, körtelevet, valamint lekvárokat almából, körtéből, szilvából. Ha olyan sok a termés, akkor aszalványokat is viszek a piacra. Homoktövisem is van, amit az almaléhez keverek, és ha a sütőtök- vagy céklatermés jó, akkor azokat is árulom almalével. 5 literes, csapolható dobozban kapható. Tavasszal pedig medvehagymát is viszek a piacra. Szokott lenni többféle paprika (fehér húsú, pritamin), paradicsom, uborka, padlizsán, méteres bab, sárgabab, sárgarépa, vöröshagyma, újhagyma, petrezselyemlevél, főzőtök (gyalult), cukkini, kel- és fejes káposzta, burgonya is, attól függ, mennyire jó a termés. Egy kevés szőlőnk is szokott teremni. Továbbá termelünk kukoricát, sárgabarackot, cseresznyét, birsalmát.

Javában tart a medvehagyma szezonja. Mit érdemes tudni a vásárlóknak a bio medvehagymáról?

Megmondom őszintén, hogy a medvehagyma mindenképpen vegyszermentes, különösebb gondoskodást nem igényel, megterem sok helyen. A saját kertünkben évekig nem bántjuk, hadd virágozzon. Csak arra vigyázunk, hogy a virágját ne tépjük le, ne pusztuljon ki. A vadon termő medvehagyma gyűjtése a védett területeken már tilos, azon kívül, magán fogyasztásra pedig csak 2 kg-ot szabad szedni maximum, ezért a termesztett változata jut el az emberekhez a piacok révén.
Ez a növény tele van olyan ásványi anyagokkal, amik másban ilyen mennyiségben nem található meg: vas, magnézium, mangán, kalcium, kobalt, cink, szelén tartalma jelentős. A medvehagymában található A-, B1-, B2-, C-, E- és F-vitamin is. Vértisztító, vesetisztító, és csökkenti a magas vérnyomást. Koleszterincsökkentő, méregtelenítő hatása is ismert, jó a reuma ellen és az asztmás panaszok enyhítésére.

Hogyan ajánlja fogyasztani?

Én ledarálom húsdarálóval, és sóval eltesszük üvegben, mint ahogy a pritaminpaprikát is szokás. Így egész télen is fogyasztható. De a levelek télre fagyasztóládában is eltarthatóak. Szendvicskrémnek és ételízesítőnek is kiváló levesbe, sült húsokra, szalonnához, kocsonyába. Nyers salátákba is illik, vagy majonézes öntetbe aprítva belekeverhető. Újburgonyát is lehet készíteni petrezselyem helyett medvehagymával. Medvehagyma levélbe lehet rizst tekerni, zöldségeket, az is finom, csak ehhez nagyobb levelekre van szükség. ¾ rész csalánnal összefőzve főzeléket is készítünk belőle. Érdemes megkóstolni, nagyon hasonló a spenótfőzelékhez, fokhagymával ízesítjük, finom és egészséges. Más főzelékek ízesítésére is remek, csak azt kell tudni, hogy kicsit elszínezheti. Zsíros kenyérre is teszek belőle, így nem kell sózni, de padlizsánkrémbe, pörkölt ízesítésére is jó. Bármihez, amihez fokhagyma íz is illik, passzol, annyi különbséggel, hogy a medvehagyma nem olyan intenzív, gyengébb fokhagyma ízt ad.

Köszönjük a beszélgetést!