Kiállítónk lesz a Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány!

Okosan az Ökopiacon – Európai Fenntarthatósági Hét esemény
2018. június 2. szombat 9-12 óra
Biokultúra Ökopiac, szabadtéri színpad mellett

2018. június 2-án, szombaton reggel 9-től, a Biokultúra Ökopiacon az Európai Fenntarthatósági Hét  keretén belül vásárlói tudatosságot növelő eseményt szervezünk. Célunk, hogy az Ökopiacon csökkenjen a nejlonzacskók használata, amelynek egyik módja, ha a vásárlók hoznak magukkal bevásárló alkalmatosságokat. Több kiállítót is felkértünk, akik egyedi, kézzel gyártott tároló és bevásárló táskákat, szatyrokat, kosarakat készítenek, hogy segítségükkel megmutassuk, milyen klassz megoldások is léteznek a nejlon helyett. Egyik kiállítónk a Lámpás’92 Közhasznú Alapítvány a fenntarthatóság nevében dolgozik, kézi készítésű tárolói is megvásárolhatóak lesznek, és egyedi re-design kézműves műhelye is megjelenik a rendezvényen. Az Alapítvány elnökével, Varga Zoltánnal beszélgettünk.

Mivel foglalkozik az alapítvány?

A Lámpás’92 Közhasznú Alapítvány több mint 25 éve közel 160, jellemzően állami gondozásból kikerült, értelmi fogyatékos fiatal felnőtt lakhatását, foglalkoztatását, művészeti képzését, illetve rászoruló családok, gyermekek átmeneti segítését biztosítja családias környezetben. Szervezetünk az elmúlt évtizedekben úttörő szerepet vállalt a sérült fiatalok kiscsoportos ellátásának és fejlesztésének kialakításában. Közel két évtizede biztosítunk számukra valódi munkahelyet kézműves műhelyeinkben. A foglalkoztatás létrehozásával több családias hangulatú, kisközösségi léptékű, ám valódi termelőmunkát végző munkahely létesítése volt a célunk.

Mi jellemzi a Lámpásnál készülő termékeket?

Kézműveseink számos re-design termék készítésével és hagyományőrző mesterséggel foglalkoznak. Fogyatékkal élő munkatársaink foglalkoztatásával kapcsolatban az egyik legfontosabb üzenetünk a környezettudatosság és az újrafelhasználás. Az alkotások jól reprezentálják, hogy ezek a sérült, ám tehetséges alkotók milyen érzékenységgel tudják bemutatni a világunkat, a mindnyájunkat foglalkoztató kérdéseket.

Mi a fő filozófiátok?

Szlogenünk, amely Rákóczi Feri rádiós műsorvezető barátunktól ered, jól tükrözi filozófiánkat: „Ugyanúgy mosolygunk, mint Te!”

Küldetésünk, hogy a fogyatékkal élő fiataljaink élete egyre kevésbé különbözzék az átlagemberétől. Ezért is fontos számunkra, hogy nem nagyintézményben, hanem emberléptékű családias környezetben, kisközösségekben történjék intézményi ellátásuk, és műhelyeinkben a minőségi, értékteremtő munkavégzés.

A fogyatékkal élők számára milyen terápiát jelent, hogy használati vagy dísztárgyakat készítenek?

Fontos számunkra az értékteremtés. Az életminőség javításán túl, a műhelyünkben lévő foglalkoztatásokon keresztül a megbecsült munkavégzés. Ezáltal a biztonságérzetük is erősödik. Rendszert, keretet biztosít számukra.

Az elismerést nem csak az általuk végzett munkán keresztül tapasztalják meg, hanem a termékek által is, amelyet készítenek, ami végül értékesítésre kerül. Ez egy abszolút plusz ebben a világban még egy hétköznapi ember számára is. A munkájuk különlegessége, hogy újrahasznosított, design és hagyományőrző termékeket készítenek, jó hangulatú kis műhelyekben, amelyeket tervezőkkel és népművészekkel közösen álmodnak meg. A munkafolyamatokat (pl. a virágékszerhez- a virágok ültetése, gondozása, préselése, stb.) speciálisan úgy alakítottuk ki, hogy azok illeszkedjenek sérült munkavállalóink egyéni képességeihez, fejlődésükhöz, önállóságuk növeléséhez. Ez Alapítványunk fő küldetése.

Hogyan kapcsolódik a fenntarthatóság elve a fogyatékkal élőket felkaroló alapítvány munkájához, elveihez?

Napjainkban elengedhetetlen, hogy olyan termékeket tervezzünk, készítsünk és használjunk, ami a fenntartható fejlődést is szolgálja. A másodlagos alapanyagok utánpótlása folyamatos (optikai lencse, stb.), a többi felhasznált anyag részben anyagáron beszerezhető (fa, kiegészítők), vagy adományként kapjuk, amely értékteremtő újrahasznosítási (upcycle) forrásból ered.

Mivel készültök a június 2-ai ökopiaci eseményre?

A fenntarthatóság jegyében újrahasznosított ékszerek készítését tervezzük, amelyekhez alapanyagként például az elhasznált kávékapszulákat viszünk. Ezekből a gyerekek vagy szüleik könnyedén egyedi ékszert készíthetnek. Ezen a napon szívesen fogadunk használt kávékapszulákat és kidobásra szánt szemüveglencséket, amelyek később átlényegülnek és re-design ékszerkollekciónk részévé válnak. A helyszínen természetesen mindenki készíthet ékszert a saját maga által hozott kávékapszulákból is.

A piac szellemiségéhez legjobban egyedi, kis szériás textil táskáink passzolnak, amiket szintén ki fogunk vinni. Saját készítésű sodrott kötél füllel rendelkeznek. Termékeink különböző típusokban (kézi táska, hátizsák, neszesszer), méretekben és színkombinációkban készülnek. Jelenleg a vidám, színes, tavaszias hangulatú, valamint virágmintás táskáink aratnak nagy sikereket. Nagy hangsúlyt fektetünk az árnyalatok és a felhasznált anyagok harmonizációjára. Táskáink szintén fogyatékkal élő munkatársaink közreműködésével készülnek.

A kézműves foglalkozás mellett termékeink a helyszínen megvehetők lesznek. A vásárlás a foglakoztatási programunk fenntarthatóságát támogathatja.

Köszönjük a beszélgetést!