A drótférgek csapdázása

Betakarítás során bizonyára több olvasó bosszankodott az átfurkált burgonyagumók és sárgarépák miatt. Könnyen lehet, hogy a pattanóbogár lárvája, a drótféreg a tettes.

A 2-3 centiméteres, hengeres, szelvényezett lárva színe sárga, sárgásbarna, rézdrótra emlékeztető. Vastag kitinréteg borítja a testét, ezért tapintása száraz és kifejezetten kemény.

A kifejlett pattanóbogár nem károsít, a talajban lakó lárvája viszont elrágja a gyökereket, befúrja magát a gumókba. Járata keskeny, 2-3 mm (ellentétben a pajorral, ami szélesen rág). Okkal gyanakodhatunk rá, ha a saláták vagy a frissen kiültetett palánták hirtelen elszáradnak. Szántóföldi körülmények között is felszaporodhat és komoly pusztítást végezhet a gabonában és a kukoricában. Frissen feltört területeken különösen nagy számban fordulhat elő, ezt vegyük figyelembe a vetésterv készítésénél.

A drótférgeket úgy gyéríthetjük, hogy 10-15 cm mélységbe 3 napra félbe vágott burgonyát ásunk el, egy négyzetméterre 3-4 darabot. (Egy kis ágacskát fölészúrunk, hogy később megtaláljuk.) A krumpli darabot kiemelve láthatjuk, sok járat keletkezett-e benne. A burgonyát dobjuk a kukába. Az eljárást ismételjük meg nyaranta 4-5 alkalommal, hogy csökkentsük a drótférgek számát.

Gelencsér Margit
Magyar Biokultúra Szövetség