„Borban az igazság, mézben az egészség” – Interjú a Boronyák Bioméhészettel

Május 20-án, vasárnap volt a Méhek Világnapja. Ennek alkalmából Mézes Margóval beszélgettünk, aki a Boronyák Bioméhészet mézeit és méhészeti termékeit árusítja 15 éve a Biokultúra Ökopiacon. Családi vállalkozásban a férjével együtt méhészkednek.

Mézes Margóként ismernek. Megkérdezhetem, mi a valódi neved?

A hivatalos okmányokban Boronyákné Papp Margitként jegyeznek, ám a mézes és bio berkekben Mézes Margóként szólít mindenki.

Mióta méhészkedsz?

1991-ben a férjem édesapjától – aki évtizedekig méhészkedett – örököltünk 12 méhcsaládot. Ezzel kezdődött minden.

Miért kezdtél el bio méhészettel foglalkozni, mi motivált?

2000-ben a Biokultúra Egyesület előadásán bepillantást nyertünk a bioméhészkedés rejtelmeibe. Az egészséges szemlélet és életmód nem állt távol tőlünk, így nem volt nehéz a döntés: beléptünk a Biokultúra Egyesületbe és az ellenőrzési rendszerbe. A biogazdálkodás alap-feltételrendszere szerint kezdtünk átállni a bioméhészkedésre a Tapolcai-medence peremén, a Keszthelyi-hegység lábánál. A kemény és kitartó munka eredményeként 2003 augusztusában megkaptuk a minősítő tanúsítványt arról, hogy ökológiai termékeket állítunk elő.

Akkor azonnal csatlakoztál is az Ökopiac árusaihoz?

Igen, 2003-ban a Marczibányi téri bio piacon kezdtünk árusítani.

Mi a bio és a nem bio méz közötti különbség?

A méz a természet tökéletes produktuma enzimekkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik, az egészség szimbóluma. A biomézet tiszta, vegyszermentes környezetben gyűjtik a méhek biogazdaságok és nemzeti parkok területéről. A bioméhészetben a különböző méhbetegségek megelőzése, a méhcsaládok immunrendszerének a védelme a cél, természetes módszerekkel. A biomézben semmiféle szermaradvány, kemikália nincs. A bio jogszabályokat szigorúan be kell tartanunk a termelés során.

A bioméhészetben nem engedélyezett, hogy konvencionális cukorral etessük a méheket. A tél előtti utolsó gyűjtött mézüket nem pergetjük ki, hanem bent hagyjuk téli élelemnek. Szükség esetén a saját mézes lépekkel történő serkentés/élelempótlás elfogadott, de a rendszer „átláthatósága” miatt be kell jelenteni az ellenőrző szervezetnek. Engedélyezhető az öko cukor, szintén előzetes bejelentéssel, hiteles igazolásokkal.

Akit bővebben érdekel a vásárlók közül a bioméhészet kritériumrendszere, annak ajánlom a Biokontroll oldalán Dr. Szalai Tamás írásait. (például: https://www.biokontroll.hu/tapasztalatok-es-tanulsagok-kezdo-es-halado-biomeheszeknek/)

Milyen mézeket árusítasz és hány méhcsaládotok van most? A saját területeiteken „legelnek” a méhek?

A helyi adottságokból és vándorlásból adódóan méheink medvehagyma, akác, hárs, gesztenye, vegyesvirág, mézontófű, napraforgó és aranyvessző bio mézeket gyűjtenek, amelyeket nem hőkezelünk, természetes formájában, kristályos állapotban árusítunk .

Egyéb méhészeti termékeink: virágpor, virágporos méz, propoliszos méz és lépesméz.

A termelő és tartalék családok száma folyamatosan változik.

A saját területünkön kívül a környező nemzeti parkokban és a hansági biogazdaságokban gyűjtenek mézet a méheink.

Tavasszal néhány hétig bio medvehagyma levelet is árusítok a bio piacon. A medvehagymát saját ellenőrzött területünkről gyűjtjük, mint vadon növő gyógynövény.

Mézlovag  és méznagykövet is vagy. Ez mit jelent?

Az „Ambrózia” Mézlovagrend Alapító tagja vagyok. 2005 decemberében ütöttek lovaggá. Eskümhöz hűen mindent megteszek a magyar méz jó hírnevéért, népszerűsítéséért belföldön és külföldön. Az eskünk szövegéhez hűen vallom,  hogy „Borban az igazság, mézben az egészség”.

Köszönjük a beszélgetést!