„Fontos, hogy az embernek mákja legyen!” – Interjú Kocsis Bertolddal

A hajdúböszörményi biogazda, Kocsis Bertold hamarosan megkezdi őszi-téli szezonját az Ökopiacon, az új mák kapcsán faggattuk arról, mi köti őt a biogazdálkodáshoz és miért érdemes hazai biomákot vásárolnunk.

Mikor kezdett el biogazdálkodással foglalkozni?

A végzettségem mezőgazdasági technikus és okleveles biogazdálkodó. 1994-óta családi gazdaságként működünk, majd 2000-ben történt meg az átállásunk a biora. Hajdúböszörményben, 12 hektáros területen van a tanyám, itt is lakom. A családom természetközeli életmódja alakította ki azt az igényt, hogy vegyszermentes termékekkel lássam el saját magunkon kívül azokat a fogyasztókat is, akik az egészséges táplálkozás iránt elkötelezettek.

Mi mindent termel ezen a 12 hektáron?

Tönkölybúzát, lucernát, kukoricát, alapvető zöldség- és gyümölcsfajtákat (cékla, sárgarépa, sütőtök, vöröshagyma, lilahagyma és fokhagyma, zöldbab és szárazbab, petrezselyem, körte, meggy). Van egy 1500 fából álló nemes bodza ültetvényem is, valamint tökmagot és mákot is termesztek. Ezeket nagy mennyiségben, külkereskedők részére is termelem. Kiskereskedelemben már csak a Csörsz utcában, az Ökopiacon értékesítek.

A tanyám különlegessége, hogy a biogazdálkodás iránt érdeklődők a termelés folyamatát a helyszínen is megtekinthetik a gazdaság területén igényesen kialakított, 12 fő részére teljesen felszerelt szálláslehetőség igénybevételével.

Most az új mák a legaktuálisabb a termékei közül. Mikor jön ki vele idén az Ökopiacra?

Az olajtököt és a céklát most takarítjuk be. Ettől a munkától függ, mert ha a hétvégém szabad, akkor már most is fogok menni, ha nem, akkor a következő héten. Régen foglalkoztam 40 fajta növénnyel, és egész évben árusítottam. Most már elmentem abba az irányba, hogy csak márciustól májusig, majd szeptembertől karácsonyig vagyok jelen a piacon. Ennek az az oka, hogy 220 km-re van tőlem Budapest, hajnal fél 2-kor kell kelnem, ha oda szeretnék érni. Ezért télen nem járok, mert nehézkes lenne, nyáron meg sokan nyaralnak a piac törzsközönségéből.

Mit érdemes tudnia a vásárlóknak a bio mákról?

Jó, ha az embernek mákja van – szoktam mondani. Vagy malaca legyen, vagy mákja, de a mákkal kevesebb probléma.

A mák egy munkaigényes növény, a vetéstől a betakarításig meg a kicsomagolásáig (zacskókba porciózás) nagyon munkaigényes. A magágyat is igényesen kell elkészíteni, már az nagyon költséges, mert ősszel kell vetni, de fontos, hogy minél porhanyósabb legyen a föld hozzá.
Nem köztudott, de kormányhivatali engedély szükséges egy ekkora területen történő máktermesztéshez. Rendszeres jegyzőkönyvezéssel jár, forgalomba is csak kormányhivatali engedéllyel lehet hozni ekkora mennyiséget. Ezek mind költséges dolgok, ezért nem csoda, hogy létezik olcsóbb mák, ömlik be a török import az országba. De minden esetben a magyart kellene előtérbe helyezni, mert az itthoni mákkitermelés nagyon szigorú és ellenőrzött. Itt szabályozott, hogy pl. mekkora morfin-tartalommal rendelkezhet.

Nagyon fontos tudni, hogy annyira vegyszerellenes vagyok, hogy a biogazdálkodásban engedélyezett szereket sem használom. Minden gyomot mechanikusan írtok. Mire a gyom magához tér, a magnak már van menekülési útvonala, utána még kapálással segítjük, hogy a gyom ne nyomja el. Csak őszi mákkal foglalkozom, mert tavaszra már megerősödik, és akkor már nem tud benne kárt tenni a máktok barkó, illetve a gyom nem tudja elnyomni.

Az Ökopiacra mindig friss mákot hozok. Olyat nem csinálok, hogy megmaradt és „elpukkantom” még következő szezonban valahova. Annyit termelek, amennyit tudok, hogy el is fogok adni. Ha marad, azt külföldre azonnal eladom, tavaszra mindig kifut.

Feldolgozott formában is árusítja a termékeit?

Nem készítek céklalevet vagy ehhez hasonló termékeket. Feldolgozási engedélyem viszont van, ami azért kell, mert ha valamit csomagolok, az már feldolgozásnak számít. A dió, mogyoró, mák ki vannak porciózva, csomagolva. Ha a mákot zacskóba teszem, és a vásárló közvetlenül nem tud érintkezni vele, az már feldolgozottnak minősül. De ugyanez a helyzet akár a zöldbabbal is, ha nejlonba csomagolva teszem ki, akkor már feldolgozottnak számít, amihez engedély szükséges.

Önök maguk a családban is bioélelmiszert fogyasztanak?

Törekszünk rá. Amit nem tudok megtermelni, azt a piacon csereberélve megszerzem. Kivitelezhetetlen, hogy mindenben önellátóak legyünk, de igyekszünk. Chips, kóla fogyasztásunk nincs, ha erre gondol, és biztos forrásból veszem a húst, a zöldség, gyümölcs pedig saját. A krumplit az Ökopiacon veszem sok éve, bejáratott gazdától. Nem mondom, hogy minden tökéletesen egészséges, amit fogyasztunk, de ahhoz képest, hogy a gyermekeimnek az osztálytársai hogy élnek… Az én fiam házi kolbászos kenyeret visz almával az iskolába, addig a legtöbb gyerek pl. croissant.

Milyen a kapcsolata a vevőivel?

Szerintem Magyarország legkulturáltabb piaca a Biokultúra Ökopiac. Kb. 16 éve értékesítek itt, de soha nem volt nálam lopás vagy hasonló.

Szerintem megosztó személyiség vagyok. Az olívabogyóra szokták mondani, hogy nincs átmenet, vagy imádja valaki, vagy egyáltalán nem szereti. Velem is így van. Van, akivel hosszan elbeszélgetünk, és van, akivel nem. Volt olyan vevő, aki azt mondta, túl fiatal vagyok a máktermeléshez, ezért nem vásárol tőlem. Erre nem lehet mit mondani, nem lehet mindenkinek megfelelni.

Köszönjük a beszélgetést!