Biopamut ételcsomagolók – kiállítónk a BogBag

Lay Boglárka mikrovállalkozóként, egy személyben készíti és árusítja bio méhviaszos, biopamut ételcsomagolóit. Boglárka kiállító volt a 2018. július 7-ei Okosan az Ökopiacon eseményünkön isahol környezetbarát ételcsomagoló termékeit Te is megvásárolhatod. Ezen a héten vele beszélgettünk.

Honnan jött az ötlet, hogy belevágj egy ilyen vállalkozásba?

Mindig is igyekeztem környezettudatosan élni, csökkenteni a háztartási szemetet, ahol lehet, újrahasznosított termékekkel kiváltani az egyszer használatos műanyagokat. Az élelmiszerek tárolására, szendvicsekhez az alufólia és folpack helyettesítésére próbálkoztam műanyag dobozokkal, textilszalvétákkal, de ezek nem mindig ideálisak. A textilben kiszárad, a műanyag doboz pedig foglalja a helyet, amikor üres, akkor is. Amikor megtaláltam a megoldást, végül vállalkozás lett belőle.

Mikor indítottad a vállalkozásodat, és milyen termékekkel?

Tavaly. Pamutból kezdtem el olyan egyedi termékeket készíteni, amelyek kiváltják a folpackot és alufóliát, környezetbarátok, nem tartalmaznak műanyagot, többször használhatóak, megfizethetőek és nem utolsósorban szépek is. Kutattam a környezetbarát élelmiszercsomagoló lehetőségek után és olvastam a méhviaszos szalvétáról, ami nagyon megtetszett, hiszen minden feltételemnek megfelelt. Innentől már csak meg kellett találnom azt a céget, aki biopamutot készít különböző mintákban, és a méhészt, akitől tudok méhviaszt vásárolni. Méhviaszos ételcsomagoló kendőm a BogPack nevet kapta. Használatáról megnézhető egy videó itt.

Az induláshoz képest pedig már egyetlen év alatt is sokat fejlődött a kínálat, igaz?

Igen, mostanra eljutottam odáig, hogy a BogPack termékem 100 %-ban bio: biopamutból és hazai bio méhviaszból készül. Az általam készített BogPack négyzet alakú, bio méhviasszal bevont biopamut kendő. Tépőzárral vagy gombbal, és egy darab zsinórral tökéletesen záródik. Abban is más ez, mint pl. egy műanyag doboz, hogy a mérete szabályozható, illeszkedik a benne lévő élelmiszer nagyságához.
Gyerekeknek is készítek kispárnákat, tornazsákokat. Náluk kifejezetten fontos, hogy biopamutot használjak. Már készülök őszi és téli szezonális termékekkel, mint a fűszerekkel illatosított textil szaloncukrok vagy az egyedi, névre szóló mikulászsákjaim, amiket aztán minden évben újra elő lehet venni.

Látsz-e Magyarországon erős környezettudatos vásárlói réteget?

Szerencsére igen. Egyre többen választják a környezettudatos életmódot és nem csak beszélnek róla, hanem tesznek is érte. Például a vásárlóim is, azzal, hogy az egyszer használatos nejlonzacsik helyett az én zöldség- és pékáru zsákjaimat, a Bogbag mosható biopamut szatyraimat és szendvicshez a BogPack biopamut élelmiszercsomagolóimat használják.
Amikor a piacon vagy boltban nem kérek nejlonzacsit, hanem előkapom a zsákjaimat, bogbagjaimat mindig megdicsérnek, hogy jaj, de szép, és milyen jó, hogy ilyet használok. Ilyenkor elmondom, hogy ő is tud ilyet vásárolni. Innen már csak egy lépés, hogy az illető is ilyet használjon.

Mi motivál téged a mindennapi munkádban?

Szeretném, ha az emberek felismernék, hogy a környezettudatosság nem luxus és nem egy hóbort, hanem életforma. A csomagolásmentes és egyszer használatos műanyagtól mentes élettel magunknak és a gyerekeinknek teszünk jót, hogy a jövőnk élhető legyen. Ha a biopamut termékeimmel én is hozzájárulok ehhez a folyamathoz, az nagyon jó érzés.

Két gyermek édesanyja is vagy. Ez is formálja a filozófiádat?

Fontos, hogy a gyerekeknek is példát mutassunk, őket még könnyen lehet tanítani a környezettudatos életmódra. Ha jó példát látnak a szülőktől, nekik ez már természetes lesz.
Sok felnőtt még mindig nem tartja lényegesnek, sőt nyűgnek érzi szelektíven gyűjteni a szemetet, felhagyni a nejlon használatával vagy komposztálni. Egyszerűbb letépni az újabb nejlonzacsit – amit kb. addig a pár percig használunk, amíg beletesszük az élelmiszert, de utána több száz év, mire lebomlik – mint előrelátóan vinni magunkkal 1-2 pamutszatyrot. Pedig ez sem bonyolult, csak eleinte kell rá odafigyelni, aztán megszokássá válik.
A gyerekek fogékonyak. Az enyémek pl. egy újpesti ökoiskolába járnak, ahol szelektíven gyűjtik a szemetet, van komposztáló is az udvaron. A fiam dolga az udvari fűszerspirál locsolása, nagyon büszke, hogy ilyen felelősségteljes feladatot kapott.

Mit jelent a biopamut, miért jobb ez a vásárló szempontjából, mint a hagyományos pamut?

A biopamut tiszta, mentes a szintetikus mérgektől, a veszélyes szerektől, amelyek bőrirritációt is okozhatnak. Természetes és kellemesebb érzés a bőrnek, többek között a jobb légáteresztő képessége miatt is, segíti a bőr szellőzését és természetes légzését.

Az Öko-Tex Standard 100 minőségi tanúsítvány elnyeréséhez az adott cég textíliáinak több száz vizsgálaton kell elérniük optimális eredményt. A standard előírja a textil- és ruhaipari gyártásban használt anyagokban előforduló kémiai anyagoknak azt a még megengedett mennyiségét, ami az emberi szervezetre nézve nem jelent veszélyt.

Mivel készülsz a 2018. július 7-ei Okosan az Ökopiacon eseményre?

A megszokott, különböző méretben kapható bakery és vega baggy-k mellett lesznek új mintás BogPackek, azaz méhviaszos élelmiszercsomagolók, és néhány egyedi, csak 1-2 darabban gyártott nyári mintás BogBag is.

Várunk szeretettel! Köszönjük a beszélgetést!