„A minőségre és a gusztusos tálalásra nagy hangsúlyt kell fektetni” – Interjú Zsemberi Jánossal

Zsemberi János, és élettársa, Zsuzsa kemény munkával termelik a bio szedret és málnát Nógrád településen. TSZ-ben kezdték, biogazdaságként folytatták, mára pedig nagyon hiányzik számukra az a generáció, aki átveszi és viszi tovább, amit felépítettek. Múltról és jelenről beszélgettünk Zsemberi úrral.

Mikor és hogyan ismerkedett meg a biogazdálkodással?

1992-93-ban hallottam először a bioról. A volt TSZ-elnökünk telepíttetett itt Nógrád határában málnát. Amikor ez termőre fordult, bioként lehetett értékesíteni. Aztán a Berkenyi Faluszövetkezet hűtőházának tulajdonosa átvette a biotermékek felvásárlását. Neki szállítottuk be a termést, ő pedig fizette a biotermelők után a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft-nek a tagdíjakat. Később változás következett be, leállt a felvásárlással, és nem is fizette tovább a tagdíjat. Innentől vettem kézbe az ügyünket, és felkerestem a Biokultúra Szövetséget. Ott tudtam meg, hogy piaci értékesítésre is van lehetőség a Biokultúra Ökopiacon. Így kezdtük meg a piaci árusítást.

Mit árusítanak pontosan?

Málnát és szedret. Szilva is van, meg úgynevezett parasztbarack, ami semmi permetezést nem igényel, de ezekből nagyon kis mennyiséget szoktunk vinni a piacra.

A szeder és a málna nyári gyümölcsök. Hány héten át járnak ki Önök az Ökopiacra?

Az eladás június közepétől vagy utolsó hetétől kezdődik. A málna 3 hétig tart, utána megadja magát. Azt, hogy meddig vagyunk, az időjárás mondja meg. Ha ilyen meleg lesz, mint most, akkor a szederből már elvétve tudunk mennyiséget előállítani. De általában 8-10-12 alkalommal tudunk felmenni egy nyáron az Ökopiacra.

Feldolgozott formában is árusítja ezeket?

Nem, erre nekünk már nincs időnk, kapacitásunk. Bárcsak lenne egy olyan hálózat, mint a Berkenyei Hűtőház volt, ami a bioterméket megfelelő áron átveszi, és feldolgozza. Ezen a területen sajnos ilyen nincs és a saját feldolgozás a mi profilunkba már nem fér bele. Így a maradék gyümölcs cefrének, pálinkának tud menni.

A családjával közös gazdaságot üzemeltet, vagy egyedül végzi a munkát?

Zsuzsának, az élettársammal csináljuk a munka nagy részét. A betakarításhoz igénybe veszünk segítséget.

Hogy érzi magát a piacon?

Jó érzés ismerős arcokkal találkozni, ez egy kis család lett az évek során. Nem tudom, mennyire veszik észre a vásárlók, de mi így éljük meg árusként. Jó érzés.
Ami a saját termékünket illeti, a titok az, hogy a minőségre és a gusztusos tálalásra nagy hangsúlyt kell fektetni.

Köszönjük a beszélgetést!