„A vevők ősszel megköszönik, hogy egész évben ennyi finomat termeltünk” – Interjú a Bognár Biogazdasággal

Bognár Lajosné, Zsuzsa és férje Jászberényben biogazdálkodnak. Közel 30 éve termesztenek dinnyét, 10 éve szánták rá magukat lányuk unszolására, hogy bio minősítettek legyenek. Zsuzsa mesélt nekünk a jó dinnye titkáról.

Mikor és hogyan kezdtek biogazdálkodni?

10 éve lesz már, hogy biogazdaság lettünk. Előtte közel 30 évig gazdálkodtunk már, és akkor is vegyszerellenesek voltunk, nem is nagyon használtuk, még a szántóföldi termelésben sem. A lányomék szőlészete, borászata már biominősített volt egy ideje (a Túri Pince az övék Jászberényben), és ők biztattak minket is, hogy lépjünk be. Attól féltem, hogy rengeteg lesz a papírmunka, de aztán belevágtunk.

És rengeteg lett a papírmunka?

Sajnos igen, de hát tudja, ez ezzel jár, mindennek nyomon követhetőnek kell lennie.

Mekkora területen gazdálkodnak?

2,5 hektáros gyümölcsösünk van, valamint fólia és szántóföld. A dinnyét pedig további 1 hektáros területen termesztjük.

Mi mindent termelnek, és mit árusítanak közülük az Ökopiacon?

Sok mindent. Sorolom: görög- és sárgadinnyénk bőséggel van. A gyümölcsösben cseresznye, meggy, sárgabarack, körte, szilva, alma terem. A fóliákban tavasszal karalábéval, sörretekkel, salátával, zöldhagymával indulunk, aztán jön a paprika, paradicsom, uborka. Szántóföldön tönkölybúza, napraforgó, kukorica terem nálunk, de ezeket nem visszük a piacra, mert nincs feldolgozott termékünk. Aratáskor leadjuk külkereskedőnek.

A dinnye a fő profiljuk, és az határozottan nyári termék, de a többi zöldség-gyümölcs miatt nem csak nyáron árusítanak az Ökopiacon. Mikor találja meg a standjukat a vásárló?

Télen nem vagyunk kint, de amúgy tavasztól késő őszig igen. Áprilisban kezdünk járni, akkor szedjük az első fóliás zöldségeket, a körtével pedig akár a karácsony előtti hetekig is tudunk még menni, ha szerencsés évünk van. December közepétől tavaszig maradunk csak távol.

Feldolgozott termékei is vannak?

A körtéből ivólevet szoktunk készíteni, de még nem vittük ki az Ökopiacra. Megvan rá az engedélyünk, de a címke még nem készült el, ezen múlik. Úgyhogy azt még csak a család élvezi. Pedig nagyon finom, alig várjuk, hogy a piac közönségét is megismertessük vele. Olyan édes, mint a méz, és víz sem kell hozzá, nagyon jó minőségű barna körtéből készül. Szerintem őszre elkészülünk ezzel is. Rengeteg körte van most, 14 éve nem volt annyi, mint az idei szezonban. Az időjárás kegyes hozzánk, sem fagy, sem őrült meleg nem tette tönkre, szerencsénk volt. A görögdinnyéhez és a sárgadinnyéhez is remek időnk van idén, rengeteg termett belőlük.

Családi vállalkozás a Bognár Biogazdaság?

A férjemmel csinálom, és hivatalosan a fiunk is benne van a gazdaságban, bár ő most máshol dolgozik, Budapestre költözött. Bízunk benne, hogy egyszer visszatér a gyökereihez. Van még két lányunk, mind a ketten biogazdálkodók. Egyikük jászberényi bioboros, a másik a szomszéd faluban szántóföldi biogazdálkodást folytat a saját családjával. 5 unokánk van összesen, tehát akad segítség.

Hogy érzik magukat az Ökopiacon?

Nem panaszkodhatom. Az árusokkal nagyon jó a kapcsolatunk, mindenki segíti a másikat, akármi gond adódik. A vevők is aranyosak. Van néhány kukacoskodó, de nagyon szeretünk ezen a piacon árusítani, nem is járunk máshova. A terménymennyiség is úgy van beállítva, hogy itt el tudjuk adni. Ami mégsem megy el, körtéből szokott maradni, azt feldolgozzuk.
A piac környezete gyönyörű, de a parkolás nagyon nehézkes. Vidékiek különösen nehezen igazodnak el itt az utcákban. Mi a MOM főbejárata előtt vagyunk, az első stand a miénk, így látjuk, mennyire nehéz az árusoknak a közelben parkolni, de a vevők helyzete sem egyszerű. De a legtöbb dolog pozitív.

Ami nagy öröm, hogy amikor mondjuk a vevőknek ősszel, hogy most vagyunk idén kint utoljára, akkor megköszönik, hogy egész évben ennyi finomat termeltünk. Ez nekünk nagyon nagy kincs. Az is fontos, hogy mi és az unokáink is egészséges élelmiszert eszünk, de az is, hogy ennyi köszönetet kapunk. Nem csak átadjuk egy kamionosnak a zöldséget-gyümölcsöt, aki elviszi az ismeretlenbe, hanem személyesen kapjuk a visszajelzéseket a vásárlóktól. Ez nagyon jó érzés, ezért érdemes kijárni a piacra és a biogazdálkodást folytatni.

Amióta nem szabad lékelni, a jó dinnye kiválasztása nagy fejtörést okoz a vásárlóknak. Tud valami jó ötlettel szolgálni számukra?

Ez érdekes dolog. Néhány vásárló a férjemnek tulajdonítja, hogy jó dinnyét kap. „Nekem Lajos bácsi válasszon, mert ő tudja, melyik a jó.” – mondják a vásárlók, és ha például épp nincs ott a férjem, megvárják, míg visszajön, mert ő ad finom dinnyét. Ez vicces, mert senki nem lát bele a dinnyébe, ő sem. Ha belelátnánk, kevésbé ízleteset nem adnánk soha senkinek. Persze vannak bizonyos jelek, nézzük a kocsányát, figyeljük a hangját és a színét, amikor leszedjük, de még ez sem garancia a jó dinnyére. Azt tudom csak, hogy mi mindent megteszünk. Szeretjük, gondozzuk, hogy jó termés legyen. A víz és a meleg a legfontosabb a dinnyének, meg a szerves trágya. Vannak teheneink, érett marhatrágyával megszórjuk ősszel bőven a területet, a magot mindig megőrizzük, mindig ugyanaz a finom fajta kerül a földbe. Ez a titka a finom termésnek.

Köszönjük a beszélgetést!