Levélpirosító ribiszke-levéltetű

Gondterhelt hobbikertészek szoktak a telefonos kerti tanácsadóhoz fordulni azzal, hogy pirosas hólyagok jelentek meg a ribiszkék levelén. A Bajor Kertakadémia munkatársai a következő felvilágosítás adják.

Kárkép

A frissen nőtt piros ribiszke levelek felszínén pirosas, hólyagos kiemelkedések jelennek meg. A levelet megfordítva láthatjuk (nagyítóval) a zöldes színű levélpirosító ribiszke-levéltetveket. Legtöbbször néhány nagyobb és sok apró rovart látunk. Ez a faj is gyorsan szaporodik, mint általában a levéltetvek. Szívogatásuk okozza a fenti kárképet. A levéltetvek ragacsos váladéka a mézharmat, amin megtelepedhet a korompenész. Előfordulhat, hogy lehull emiatt néhány levél is, sőt a fiatal növények visszamaradhatnak a fejlődésben.

A fehér és a fekete ribiszkét is károsíthatják, csak sokszor nem vesszük észre, mert a „hólyagok” nem pirosodnak meg, hanem zöldek vagy sárgásak maradnak. Később bármelyik ribiszkefélén megjelenhetnek a zöld levéltetvek, de ezek nem hólyagosítják fel a levelet, hanem a hajtásvégeket deformálják.

Levélpirosító ribiszke-levéltetű fejlődése

Ha nem keressük idejében a kártevőt, akkor nem is fogjuk megtalálni. Ezt a levéltetű fajt is számos rovar fogyasztja, például a kifejlett katicabogár és lárvája, vagy a zengőlegyek lárvája, de a madarak is felcsipegethetik. Az is megtörténhet, hogy a levélpirosító ribiszke-levéltetű rövid időn belül áttelepül más növényre, olyan gyomra, amelynek a szövetnedveit a nyár során szívogathatja. Ősszel azonban visszatérnek és a hajtásvégeken rakják le petéiket, hogy a tavasszal kibomló levelekre rámászhassanak  frissen kelt levéltetvek.

Védekezés

A levélpirosító ribiszke-levéltetű kártétele nem annyira súlyos, mint amennyire látványos, a növény hamar kiheveri. Fontos, hogy már áprilistól odafigyeljünk. Ha észrevesszük, ujjunkkal szétnyomhatjuk a levéltetveket, vagy eltávolíthatjuk az egész levélkét, hogy megelőzzük a tömeges szaporodást.

Egy természet közeli kertben több levéltetű pusztító élőlény lakik, ezért mondjunk le a vegyszeres védekezésről.

Forrás: lwg.bayern.de
Fordította: Gelencsér Margit