Ferenc pápa enciklikája a Föld megóvásáról

A végítéletre vonatkozó jóslatokat nem lehet többé ironiával és megvetéssel kezelni – jelentette ki Ferenc pápa, amikor csütörtökön nyilvánosságra hozta a globális felmelegedés a környezetpusztítás veszélyeiről szóló pápai enciklikáját.

A pápa szerint a szennyező emberi tevékenységek miatt a Föld kezd egyre inkább egy szemétdombhoz hasonlítani, és hamarosan már nem lesz visszaút, a bolygónk visszafordíthatatlanul károsodni fog, írja a CNN.

A több mint egy éve készülő enciklikában a pápa kifejtette, hogy a szörnyű környezetszennyezésről a nagyvállalatok és energiával kereskedő cégek mellett a csak rövid távon gondolkozó politikusok, a lelkiismeret nélküli kutatók, a laissez-faire közgazdászok, az érzéketlen keresztények és a médiamunkások is tehetnek.

Az enciklikák a katolikus egyház legfontosabb tanító dokumentumai, és a pápa általában a katolikus hívőknek címezi őket. Ferenc pápa azonban most szakított a hagyománnyal és a 184 oldalas dokumentumot a Föld minden lakójának írta. Ha szeretné elolvasni az egész enciklikát ide kattintson. A pápa egyébként Twitterén is folyamatosan idéz belőle. Például azt, hogy a Föld egy szemétdomb lett:

„Nem vagyunk istenek. A Föld itt volt előttünk is, úgy kaptuk” – figyelmeztet a pápa, aki részletesen kifejti a környezetszennyezés szociális hatásait is. „Nem egy külön szociális és környezetvédelmi válsággal kell szembenéznünk, hanem egy összetett válsággal, amely egyszerre szól a társadalomról és a környezetről. Meg kell erősödnünk abban a meggyőződésünkben, hogy egy nagy emberi család vagyunk”.

Ferenc pápa az elmúlt több mint egy évben, amíg az enciklikát készítette több tucat tudóssal, teológussal, egyházi személlyel beszélt a környezetvédelmi kérdésekről, és merített a korábbi pápák ilyen témában végzett munkájából is. Az elkészült dokumentum szövege hol költői (a pápa természetet dicsőiti), hol pedig teljesen hétköznapi, például amikor arról van szó, hogy üljenek az emberek buszra autózás helyett és hogy hogyan kell szelektíven gyűjteni a hulladékot. 

– mondta a dokumentumot Magyarországon bemutató Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate Bizottságának elnöke csütörtökön Budapesten.  

A katolikus püspök idézte a dokumentum 188. pontját, amelyben meglátása szerint a pápa a nem csak a hívő embereknek akart üzenni: „Az egyház nem törekszik arra, hogy értelmezze a tudományos kérdéseket, sem arra, hogy a politika helyébe lépjen, de felszólít egy becsületes és átlátható vitára, hogy a részszükségletek vagy az ideológiák ne sértsék a közjót, és ebben az egyház segítő közösségként részt akar és részt is kíván venni.”

index.hu