Részben magyar pénzből épült a bécsi Gyökéraréna

Megleshetik például, hogy víz és tápanyag után akár két méter mélyre is lehatol egy egyszerű retekpalánta gyökere. A Sokszínűség kertjében a növény és állatbarátokat okítják.

Igazi világújdonságot próbálhat ki, aki ellátogat a Bio Forschung Austria látogatóközpontjába, Bécsbe. A napokban adták át ugyanis Ausztria első Gyökérarénáját (Wurzelarena), ahol a föld alatti világba pillanthatnak be az érdeklődők. Az aréna tulajdonképpen egy 2,5 méter mély gödör, amelyet három méter hosszan üvegtáblák szegélyeznek, így a benne állók a talajban zajló életet vehetik szemügyre anélkül, hogy megzavarnák azt. 

A Gyökéraréna előtt a Sokszínűség kertje terül el, ahol évente mintegy kétszáz zöldségfajtát termesztenek. Most például 40 különböző burgonya- és 25 paradicsomfajta vár kóstolásra. De az érdeklődők olyan egzotikumokkal is megismerkedhetnek mint az agretti (sófű), a csicsóka vagy az inkagumó. Az egykori sufniból kialakított látogatóközpontban azonban nem csak kóstolgatni lehet, a kertbarátok mikroszkópon keresztül megcsodálhatják a komposztban előforduló állatkákat, talajminták nitráttartalmát állapíthatják meg vagy előadásokat hallgathatnak. 

Természetesen tippeket is kaphatnak, miként tehetik élhetőbbé a gyíkok, békák, madarak és pillangók számára a saját kertjüket, vagy milyen virágok ültetésével kínálhatnak terített asztalt a méheknek. 

A biológiai földművelést és növénytermesztést kutató Bio Forschung Austria közhasznú társaság projektjét az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében az Európai Unió, Steiermark, Bécs Városa és Magyarország finanszírozta.

Greenfo