„A megélhetés miatt vágtunk bele, aztán a szemléletváltás már jött magától.” – Interjú a BioMag-Malommal

Németh István, a csak „rábcakapiak” néven ismert BioMag-Malom Kft. tulajdonosa. Múltról, jelenről és jövőről beszélgettünk vele, no meg arról, hogy a téli betárolható zöldségekből nagy tételben is vásárolhat náluk a piac közönsége, az igényeket november végéig várják.

Önöké az egyik legrégebbi hazai biogazdaság. Mióta működnek?

1993 óta létezünk. Kicsiben kezdtük, most már elég nagy, 250 hektár feletti területünk van.

Mi mindent árusítanak az Ökopiacon?

Nagyon sokféle zöldségünk és gabonánk van. Mi fóliás termesztéssel nem foglalkozunk. Tehát mindent, amikor szabad földön megterem, akkor visszük a piacra. Télen hosszan tárolható terményeket is árusítjuk. Tehát a sárgarépától a paprikán át a póréhagymáig minden kapható nálunk. Fehérrépa, cékla, brokkoli, karfiol, burgonyafélék, hagymafélék, káposzta, karalábé, zeller… nem is tudom mindet felsorolni, kb. 30 féle zöldségünk van. Almaültetvényünkön pedig 8-10 almafajtával, amit frissen is árusítunk, és léalmaként, ivóléként is.

A hosszan tárolható zöldségekből télre szoktak betárolási akciót is hirdetni. Idén is van ilyen lehetőség?

Igen, aki nagyobb mennyiséget vásárol, annak kedvezőbb áron tudjuk adni. November 30-ig lehet a rendeléseket leadni, elsősorban e-mailben.
Krumpliból, répából, fehér répából, hagymából, almából érdemes betárolni. Ha valaki most kezdi, nem árt, ha utánajár, mit hol és hogyan tud tárolni. A nem megfelelő tárolás esetén könnyű pórul járni, hogy megveszik sok pénzért, és végül nem áll el. A garázsban tárolás például nem ideális, nem a kipufogó mellé kellene tenni a biozöldséget. Jobb a pincében, vagy sötét, hideg kamrában elhelyezni. A hagyma tűri a meleg, száraz helyeket is, de a répának és a krumplinak már rosszul esik. Ezeket hideg és sötét helyeken kell tárolni. A sárgarépa, ha nincs sötét, már 2 Celsius fokon elkezd csírázni.
A vásárlási szokásai változnak az embereknek. Amikor hajdanán elkezdtük, sokat rendeltek, most már egyre kevesebbet. Vannak, akiknek egy „feeling” az Ökopiacra járni, de akik kicsit jobb anyagi körülmények között élnek, azok nincsenek rászorulva, hogy egyenesen a gazdától vásároljanak. Amióta már a nagyáruházak polcain is megtalálhatóak a biotermékek, inkább megveszik drágábban, de fedett, meleg helyen, mert az kényelmesebb.

Milyen gabonáik vannak? Úgy tudom, van saját malmuk és hántolóüzemük is, ugye?

A tönkölybúza a fő termékünk, abból lisztet őrlünk, őszi búzánk is van, meg zab, köles, kukorica és napraforgó. Tehát elég sokféle gabonával szolgálhatunk, lisztként és hántolva is árusítjuk őket. Saját magunk tisztítjuk és őröljük.
Durumbúzánk is volt, de elfogyott. Korábban kamut és alakor is szerepelt a kínálatunkban. Ezek időnként fellángolnak, elterjed, hogy milyen jó üzlet, de egyik sem tud annyira befutni, mint a búza. A kamut felkapott volt, de lemondtunk róla, mert nagyon keveset terem, drágán lehet eladni, és nem keresik annyira.

Mi motiválta Önöket, mi miatt kezdtek el biogazdálkodni?

Először mindenki a megélhetés miatt vágott bele, aztán a szemléletváltás már jött magától.

Mit ért a szemléletváltáson?

Az ember nem abban nevelkedik, hogy tudja, mi a bio. Eleinte mindenki csak legyint rá, amikor meghallja, hogy ilyen is létezik. Aztán, amikor már a vizsgálati eredményekkel megismerkedik, és az élettani hatások tekintetében tud különbséget tenni, akkor döbben meg, és kérdi magától: „Miért nem fogyasztom már én is régebb óta ezt?” Tehát a bio egészségügyi előnyeivel való megismerkedésre gondoltam, amikor a szemléletváltásra utaltam.

Önök mintagazdaságként is működnek. Mit jelent ez?

Igen, a Nyugat Magyarországi Egyetem mintagazdasága vagyunk 2001 óta. Évente 1-2 gyakornokunk érkezik onnan, de elsősorban a növényvédelemmel foglalkozó hallgatókat szokták elhozni, hogy itt meghallgassák, megnézzék, hogy nem muszáj agyonmérgezni a növényeket.

Általában meg tudja győzni őket, nyitottak?

Az utóbbi 1-2 évben nem kellett senkit meggyőznöm, mivel általában ez irányba nyitott, érdeklődő emberek érkeznek biokertészetünkbe.

Családi vállalkozásban gazdálkodnak?

Igen, a feleségemmel és a két nagyobbik gyermekemmel működtetjük a gazdaságot, és van egy kft-nk, ami az értékesítést végzi. A kicsi még nem aktív. A nagyfiam a gépészeti részen, a lányom pedig az értékesítésben, az irodában dolgozik. Azt, hogy átveszik-e majd a gazdaságot, amikor mi visszavonulunk, még nem tudom. Nem teszek ellene semmit, de nem is erőltetem, az ő döntésük lesz.

Köszönjük a beszélgetést!