„A szatyor nem csak szatyor, hanem energiát is közvetít.”- Interjú Erdész Judittal, a Happy Hippie textiltáska készítőjével

Erdész Judit vásárlóból lett ökopiaci árus, a műanyagzacskó-mentes kampány indulása óta van jelen textil bevásárlótáskáival a piacon. December 15-ei Hulladékmentes Karácsony az Ökopiacon rendezvényen is a kiállítók között szerepel majd, erről is faggattuk interjúnkban.

Hogyan kerültél az ökopiaci árusok közé?

Én ruhákat csináltam 50 évig és elég sok anyagom megmaradt, amiket próbáltam felszámolni, de hasznosan. Tehát nem kidobni, hanem olyan helyre eladni, ahol hasznát veszik. Egy másik részét elajándékoztam, rengeteg volt belőlük. Éppen az utolsó két vég csipke anyagomnak szerettem volna jó helyet találni, amikor kimentem az Ökopiacra – mert szoktam járni szombatonként vásárolni -, és láttam, hogy következő héttől nem lesz engedélyezett a műanyag zacskó az árusoknál. Ez ihletett meg. Kiszabtam néhány táskát, kivittem a piacra, mutogattam az árusoknak, de mondták, hogy nekik nincs kapacitásuk, hogy az én portékámat is árusítják. Ettől függetlenül nagyon tetszett nekik. Az egyik árus épp a kis textil zacskómat csodálta, amibe a vásárolt diómat tettem, hogy ilyen neki is kell. Ezt hallotta a piac vezetője is, aki rögtön mondta, hogy ad nekem helyet, jöjjek árusítani. Pont Laci bácsi mellé kerültem, akit még a Marczibányi térről ismertem, vásárlóként, és Magdi mellé, aki a süteményeit árulja és a finom szilvalekvárját szoktam venni, úgyhogy jó társaságban vagyok.

Mi mindent árulsz?

Textiltáskákat viszek a piacra. Elvileg szári anyagból készült termékeket is, mert kint éltem sokáig Indiában, hoztam szárikat, hogy ruhákat csinálok belőlük, és megmaradt elég sok belőlük. Ezek arannyal szövött anyagok, nagyon szépek. Egy volt dolgozómhoz elvittem, aki most nem varrja olyan tempóban, mint szeretném, pedig tudja, hogy várom. De nagyon régóta, több, mint 30 éve ismerem őt és szeretem, úgyhogy úgy döntöttem, türelmes leszek ezzel a helyzettel.

A táskáidon feliratok is szerepelnek, ezeket mi alapján választod ki?

Igen, én ezzel üzenetet is szeretnék közvetíteni. Kint éltem mesterekkel Indiában, és ezért tudom, milyen energia van ezekben a tárgyakban. A szatyor nem csak szatyor, hanem energiát is közvetít. Rányomtam, hogy HÁLA, meg hogy SZERETEM, és mindenki döntse el, hogy mit vagy kit… Van egy „A jelen elkerülhetetlen” feliratú táskám is, és az „Ittál ma eleget?”, ami nagyon népszerű.
Ez utóbbit én hónapokig máshogy értettem, mert két barátom is van, akik vízivás kúrát tartanak, napi 2 litert meg kell inni szerintük. Nekem emiatt eszembe sem jutott más jelentése, amíg egy barátnőm nem mondta, hogy „Jaj, a Józsinak vegyünk egy ilyet, hogy ivott-e ma már eleget”. Van „Hoztam szatyrot” feliratú is, ami most nagyon jópofa üzenet egyik ökopiaci vásárlótól a másiknak, meg egy olyan, amin egy földgömb van, és aláírtam, hogy Vigyázok rád. Ilyesmiből van kínálat, széles a paletta, és még tudnék többet is készíteni, ötletem van bőven.

Mivel készülsz a december 15-ei rendezvényre?

Szerencsém van, mert a fémnyomó barátom készített a kis táskáimra rénszarvas mintát, meg fenyőfát arannyal, ezüsttel, és csillogó lilával megnyomva. Finom darabok, amikkel ki tudom karácsonyra egészíteni a textiltáska kínálatomat. Vannak csipkés csomagolóanyagaim, vannak behúzható tetejű kis zsákok, amelyekben környezettudatosan lehet ajándékot átadni az ünnepekre.

Vásárlóként miért fontos neked, hogy biotermékeket vásárolj?

Csak meghatározott dolgokat veszek az Ökopiacon, leginkább a zöld salátaféléket, mert azoknál igazán fontos, hogy bio legyen.  Évekig nyers ételen éltem, akkor különösen figyeltem erre. Biot veszek zabtejből, rizstejből, és a gyökérzöldségekből, földben érő zöldségekből, mint amilyen a csicsóka… Nagy mázli, hogy spárga májustól egészen október végéig kapható volt, minden nap ettem. Én nem vagyok igazán húsevő, és mivel egyedül élek, otthon sosem főzök húsételt. Ha viszont elmegyek egy étterembe, és ott nem tudok mit enni, akkor szoktam húst rendelni, de mindig érzem, hogy nem olyan jó ez nekem. A környezeti hatása szerintem túl van magyarázva, az egyensúly megteremtése a lényeg.

Köszönöm a beszélgetést!