„Keressék a hazai és szezonális termékeket!”- kiállítónk a Felelős Gasztrohős

December 15-én, szombaton a Biokultúra Ökopiacon ismét felbukkannak kiállítók, azzal a szándékkal, hogy a Hulladékmentes Karácsony rendezvényünk keretében bemutassák tevékenységüket és környezettudatosabb életmódra ösztönözzék az ökopiaci vásárlókat. Egyik kiállítónk a Felelős Gasztrohős Alapítvány lesz. Az alapítvány egyik tagját, Szabó Esztit kérdeztük, mivel készülnek az eseményre.

Mivel foglalkozik a Felelős Gasztrohős, mi áll a kezdeményezésük középpontjában?

A Felelős Gasztrohős Alapítvány a környezetbarát étkezéssel foglalkozik. A lakosság számára szemléletformáló kampányokat szervezünk, ilyen volt pl. a szívószálmentes augusztus vagy a pálmaolaj-böjt. Valamint van egy szakmai része is a tevékenységünknek, ami azt jelenti, hogy éttermeket minősítünk környezetbarát törekvéseik alapján, ezek a Fenntartható Vendéglátóhelyek címkét kapják. Emellett szoktunk előadásokat tartani, és hasonló kitelepüléseket, mint amilyen most szombaton is lesz az Ökopiacon.

Mivel készül a Felelős Gasztrohős a Hulladékmentes Karácsony rendezvényre?

Lehel Zsuzsi kolléganőmmel veszünk részt a rendezvényen, és frissen elkészült szemléletformáló játékainkkal megyünk ki, amelyek a szelektív hulladékgyűjtéssel és a szezonalitással kapcsolatosak. Valamint készítettünk idén egy szezonális szervező naptárat, amelyben helyet kaptak az adott hónap szezonális gyümölcsei és zöldségei is, ezt is meg lehet vásárolni majd nálunk. Ez a naptár FSC minősített festékkel készül, újrahasznosított papírra, környezetbarát nyomdában, tehát használat után nem felesleges szemétté válik, hanem szelektálható. Olyan babaruhákat is viszünk a piacra, amelyeken szintén az étkezéssel kapcsolatos feliratok szerepelnek.

Önök a saját életükben is megvalósítják ezeket a környezetbarát elveket, amelyeket másoknak ajánlanak? Ha igen, mik ezek?

Igen, igyekszünk mindannyian ilyen szemlélettel készülni például a közelgő karácsonyra is. A sütés-főzésnél figyelembe vesszük, hogy mi az, ami szezonális, a legtöbbször hazai alapanyagokat használunk, és vegetáriánus fogásokat is készítünk az ünnepi asztalra. Én ajándékozni is úgy szoktam, hogy saját készítésű, általában ehető meglepetéseket csinálok, és az év közben megmaradt befőttes üvegeket is felhasználok hozzájuk. A csomagoláshoz használt újságpapírt vagy textilt választok, és a Felelős Gasztrohős csapatának többi tagjára is ezek a jellemzőek.

Ön szerint mi az, amit a hétköznapi embereknek legfontosabb lenne megtenniük környezetük védelméért? Sok aspektusról lehet olvasni, a legnagyobb tér talán a műanyagmentes mozgalomnak jut, mások szerint legjobb, ha az étkezést alakítjuk át, egy harmadik verzió szerint pedig a közlekedéssel van a gond. Mi az, amit így az év végi időszakban legfontosabb teendőként kiemelhetünk a hétköznapi környezetvédelemben?

Ez tényleg nehéz, mert nagyon megoszlanak a vélemények. Én nem gondolom, hogy van legjobb választás ezek közül, de ha a Felelős Gasztrohős ajánlhat valamit, akkor mi leginkább az étkezésre szoktuk a figyelmet ráirányítani. Azt ajánljuk, hogy ha tehetik , keressék a hazai és szezonális termékeket, valamint fogyasszanak kevesebb húst és tejterméket. A karácsonyi időszakban könnyen túlzásba esik az ember.

Tud-e arra tippet adni, hogy ha megmarad az ünnepi menüből étel, azzal mit kezdjünk?

A leghasznosabb hely talán a fagyasztó, mert akkor marad későbbre is. De ha csak arról van szó, hogy meguntuk azt az ételt, akkor lehet pl. köretből valami mást készíteni, pl. krumplipüréből krumplis pogácsát, rizsből rizskochot, tehát újra fel lehet őket használni. Ha pedig nem szeretnénk újrahasznosítani, de még jó a minősége, akkor oda tudjuk adni a rászorulóknak. Vannak ételgyűjtő pontok országszerte, de kereshetünk a közelünkben élő, rászoruló családot is.

Köszönjük a beszélgetést, és szeretettel várjuk Önöket a Hulladékmentes Karácsony rendezvényünkön!