„Ösztönösen nem tartom szépnek a nejlont, de rájöttem, hogy emögött jóval több tartalom van.” – Interjú a ShamoBags-szel

Mohácsi Nusi a Shamo Bags márka megálmodója és megvalósítója. Ő is egyike volt a december 15-ei Hulladékmentes Karácsony rendezvényünk kiállítóinak, gyékény bevásárlótáskáival, textil ételtároló zsákjaival az Ökopiac közönsége is megismerkedhetett. Nusival a márka születéséről és a mögötte levő filozófiáról beszélgettünk.

Mi minden található a ShamoBags kínálatában?

A textilzsákok voltak az első termékeim, amelyekkel elindultam. Idén bővült nagyot a kollekció a márkán belül azzal a szándékkal, hogy a hulladékmentes háztartást és fenntartható életmódot segítse. Kínálok már fatányérokat és -evőeszközöket is, gyékény bevásárlókosarakat, mindenféle tárolókat szintén gyékényből. Érdekességek a furoshiki csomagolókendők, amelyek egy speciális japán csomózási technikával táskává, hordozó eszközzé válhatnak. Vannak vízálló tasakjaim is, amikben lehet élelmiszert tárolni, de olyasmit is, ami kicsit ereszt. Például nyáron beletehetjük a vizes fürdőruhát, naptejet, krémeket, tehát bármit, ami kifolyhat.

Milyen anyagból készülnek a tasakok?

Ez a vízálló tasak mosható pelenka anyagból készül, amit PUL-nak hívnak. Éppen emiatt károsanyag-mentes, így lehet bele élelmiszert is csomagolni, akár olajos magvakat, gyümölcsöt, rágcsálnivalókat, szendvicset.

Mivel készültél a Hulladékmentes Karácsony rendezvényre?

Mindenféle bevásárló zsákokat vittem ki, fatányért, gyékénykosarakat, fusohiki kendőket. Ezeken kívül az új termékemet, a kenyérzsákot. Ez frissen tartó tulajdonsággal is rendelkezik, hiszen ki van bélelve, úgyhogy lehet bele kenyeret meg zsemlét tenni, és olyan friss marad benne, mintha nejlonban tartanánk, de mivel szellőzik, nem tud bepenészedni.

Mióta foglalkozol ezzel?

A ShamoBags márka már 5 éve épül, de az irányvonal a kezdetekben nem volt ennyire tudatosan kibontva. Akkor még csak zsákjaim voltak, de az elmúlt 2 évben hangsúlyosabb lett a zöld életmód és hulladékmentes irány.
Eleinte azért varrtam ezeket a zsákokat, mert zavart a nejlon látványa. Akkoriban még nem volt ennyire a köztudatban, hogy mi a gond a műanyaggal, még nem cikkeztek róla mindenfelé, mint most. Aztán én is lépésről lépésre jöttem rá, hogy az jó, ha ösztönösen nem tartom szépnek a nejlont, de emögött még jóval több tartalom van.

Tehát az anyagválasztás mögött filozófia is van…

A lényeg, hogy ne halmozzunk fel felesleges tárgyakat. Amiből lehet, vegyünk újrahasznosítottat vagy olyat, ami hosszú életű és újrahasznosítható. Én most már egyre több mindent magamnak készítek, a mosószereket, mosogatószereket. Próbálok hulladékmentesen vásárolni, ami nem mindig sikerül, de törekszem. Nem szabad ebbe belepistulni, nem lehet tökéletesen csinálni, mindenkinek más megy, és nem megy. Nem kell emiatt rosszul érezni magunkat, de tartsunk a fejlődés irányába. Ha az ember egyszer ezt elkezdi, mindig talál valamit, amin tud változtatni. Nálunk is ez zajlik itthon a családban, lépésről lépésre változtatunk, fejlődünk.

Szerinted karácsonyra hogyan lehet hulladékmentesen készülni?

A furoshiki kendőket lehet használni pl. ajándékcsomagolásra. Azt szoktam mondani, hogy annak az ajándékozottnak csomagoljunk ebbe, aki utána tudja is használni, ne csak egy hempergő kendő legyen a háztartásában. De a furoshiki kendő tényleg sok mindenre bevethető, el lehet vinni magunkkal utazásra, lehet belőle táskát kötni, vagy piknikezni, én arra szeretem legjobban használni. Ebbe csomagolva viszem a kirándulásra az ételt, és ott csak kiterítem, és már van is egy piknikterítőnk, ami jóval nagyobb, mint egy konyharuha.
Karácsonyra még jó ötlet a papírtasak, vagy egy cipős doboz, amit be lehet vonni egy szép papírral. Régi térkép, újságpapír, kotta is teljesen jó csomagolásra. Befőttes üvegbe, fémdobozba is lehet átadni ajándékot, írtam is erről egy blogbejegyzést nemrég. Ebben összeszedtem, milyen ötleteim vannak a zöldebb karácsony megvalósítására, aminek része a csomagolás is. Szerintem nem kell abba a végletbe esni, hogy ne csomagoljunk. Persze mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mi szimpatikus neki, de azért az ajándék kibontásának mégis csak van egy varázsa.

Köszönjük a beszélgetést!