„Nem az egyszer használatos bevásárló alkalmatosságok a megfelelőek, hanem a többször használatosak” – Tömöri Balázs, a Greenpeace képviselője

Tömöri Balázs, aki a Greenpeace egyszer használatos műanyagok elleni kampányán dolgozik, interjút adott a Biokultúra Ökopiacnak. A beszélgetés apropója az Okosan az Ökopiacon kampánysorozatunk, és azon belül a december 15-ei Hulladékmentes Karácsony című eseményünk, amelyen a Greenpeace aktivistái is kiállítóink voltak.

Milyen kampányt folytat a Greenpeace az egyszer használatos műanyagok csökkentésével kapcsolatban?

Azt szeretnénk elérni, hogy a világon lényegesen kisebb legyen a hulladékká váló műanyag mennyisége. Az elmúlt években egymást érik azok a tanulmányok, kutatási eredmények, amelyek rámutatnak, hogy ezekből a műanyagokból töredezve mikroműanyagok válhatnak, amelyek mindenhol ott vannak körülöttünk: a csap- és palackozott vízben, az ételekben, a levegő szennyezőanyagaihoz tapadva, a folyóinkban, a talajban. Úgyhogy a mikroműanyagok kérdése a környezetvédelem talán legtöbbet emlegetett problémaköre lett az elmúlt néhány évben. Idén nyáron Magyarországon is több kutatás vizsgálta, hogy a felszíni vizekben jelen vannak-e, és ha igen, akkor milyen mennyiségben, milyen egészségügyi hatással ezek a mikroműanyagok. Biztos sokat fogunk még erről hallani és beszélni. A Greenpeace álláspontja az, hogy mielőbb meg kellene állítani a hulladékok keletkezését, annak érdekében, hogy megelőzzünk egy csomó környezeti problémát és pazarlást.

Az egyszer használatos műanyagok nagyon rövid életűek, legyenek ezek termékek vagy csomagolóanyagok, hamar hulladékká válnak. Legtöbbször anyagában hasznosíthatatlanok vagy nem kerülnek hasznosításra. Kikerülnek a természetbe, ahol az élővilágnak komoly problémákat okoznak. A mikroműanyagok egészségügyi következményéről még pontos információkat nem tudunk, de félő, hogy ez sem lesz pozitív. Az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO már vizsgálja az emberi szervezetre és egészségre gyakorolt hatásait.

Mivel készültek a Hulladékmentes Karácsony rendezvényünkre december 15-ére?

Bio, műanyagmentes, mártott szaloncukrokkal voltunk kint az Ökopiacon, amelyeket kézzel készítettek lelkes aktivistáink. (A receptet megtalálja december 19-i posztunkban.)

A köztudatban az él, hogy a fogyasztók tudnak változást elérni, pl. bojkottálni a műanyagzacskókat vagy a felesleges műanyag csomagolásban árusított termékek gyártóit. Ugyanakkor a gyárakból ömlenek ki az újabb műanyag csomagolóanyagok. Nem lehet már egy korábbi szinten szabályozni és megállítani a tendenciát, hogy a gyárak ne is gyárthassanak többé ilyen termékeket, és ne az egyéni fogyasztó felelőssége legyen a jövő?

Dehogy nem, a Greenpeace akciói is ezt célozzák. A legnépszerűbb idei hazai környezetvédelmi petíciót indítottuk el az Óceánok Világnapján, és több, mint 150.000 ember csatlakozott ahhoz a kéréshez, hogy a kormányzat korlátozza az egyszer használatos műanyag zacskók számát. Egyébként nagyon sokan különböző vállalásokat is tettek a nyár folyamán, a műanyagszatyor-mentes hónap, a szívószálmentes hetek, rendezvények mind azt mutatják, hogy a lakosságban igény mutatkozik erre, és képesek saját életükben is változtatni már most. De a konkrét gyárak, az ipar átállítása környezetbarátabb alternatívákra is fontos követelés lenne. Egyébként a szennyező cégekkel is foglalkozunk, az év során globálisan több száz helyszínen végeztünk márkavizsgálatot, amely során megvizsgáltuk az óceánból és egyéb helyeken felgyülemlett hulladékhegyekből kigyűjtött hulladékokat, és amely márkákat felismertük, azokat nyilvánosságra hoztuk. A két fő adatgyűjtésben több üdítőitalt és gyorsan forgó élelmiszert gyártó cég hulladékai is jelen voltak. Meg is kerestük ezeket a cégeket, de csalódnunk kellett, mert nem ismerték el felelősségüket, és nem tettek vállalásokat, hanem csak olyan ígéreteket lebbentettek fel, hogy majd évek múlva 100%-ban újrahasznosítható lesz a palack vagy a doboz, amit forgalmaznak. Percenként egy kamionnyi műanyag kerül a világ óceánjaiba és másodpercenként 160.000 műanyagszatyrot gyártanak a világban. Az éves adatot ki sem tudom mondani, olyan nagy. Ehhez képest látható, hogy a gyártók ilyen vállalásai milyen kis lépések.

Bizonyára hallott róla, hogy az Ökopiac az első Magyarországon, amely műanyagzacskó mentessé vált. Szeptember 1-jétől az árusok papírtáskákat vagy kukorica alapú, lebomló zacskókat adhatnak a vásárlóknak. A vásárlók elég jól fogadták ezt az újdonságot, láthatóan egyre többen érkeznek otthonról felkészülten, textil táskával, kosárral vagy kerekes bevásárlótáskákkal. Mi a véleménye erről?

Ez mindenképpen jó irány. A Greenpeace véleménye szerint nem az egyszer használatos egyéb alternatívák (papír, lebomló anyagok) a megfelelőek, hanem a többször használatosak, amelyet ezek szerint az Ökopiac vásárlói is használnak, amelyeket hosszú évekig tudnak magukkal hordani. Sok ilyen bevásárló-alkalmatosság volt korábban is, akkor is tudtunk vásárolni, és ezek közül sok most is fellelhető, de még újabbak fejleszthetők ki. Nagyon jó, ötletes példák vannak Németországból, ahol már a bevásárlókosárban is olyan rekeszek vannak kialakítva, amivel külön lehet kezelni a zöldségeket a többi árutól, anélkül, hogy zacskóba kellene tenni őket. Egy másik német láncnál vastag falú polipropilén tálkában adják a húst, amelyért betétdíjat kérnek, és a következő vásárlásnál visszaváltják. Tehát már a jelenben is vannak alternatív megoldások, hát még a jövőben mennyi lesz. Az a sok kreatív fiatal, aki az ökológiai katasztrófa első híreinek környékén született, ők már sokkal tudatosabban tervezhetik az új csomagolásokat.

Ugyanakkor a jó példák között szerepelnek pl. azok a gazdák (és ez Önöket is érinti), akik közvetlenül értékesítenek, pl. a piacokon, közösségi dobozos rendszerben, és van olyan nagy szupermarket lánc is, amely konkrét vállalásokat tett bizonyos, egyszer használatos műanyagból készült termékek árusításának megszüntetésére.
A politikai vonalon vannak kilátások. Bár a magyar törvénytervezet az egyszer használatos műanyag zacskók tiltásáról elég alapos volt, ezt a kormányzat mégsem fogadta el. Ugyanakkor az Európai Unió december 18-án fogadja el a 10 leggyakoribb egyszer használatos műanyag csökkentésére vonatkozó direktíváját, amelyet kötelező lesz Magyarország számára is. Ez egy nagyon aktuális dolog, és jelentős változás várható, ha egy progresszív uniós döntés születik.

Köszönjük a beszélgetést és sok sikert kívánunk további munkájukhoz!