„A japánok egészségesen élnek, tiszta az élelmiszerük.„ – Interjú Simon Tamással

Az Ökopiacra nem csak a bőséges bioélelmiszer kínálatért érdemes kijárni, hiszen akár egész hétre be tud vásárolni, aki szeretne. Többek közt női intimhigiéniai termékeket és japán konyhai alapanyagokat is árul Simon Tamás standja, ahol hosszú évek óta édesanyjával, Ágival találkozhatunk. A vevők is csak így ismerik, „Hát persze, az Ági néni!”.

Mikor csatlakoztatok az Ökopiachoz?

Kb. 2000-ben kezdtük a vállalkozást, és még a Marczibányi téri piachoz csatlakoztunk, nagyjából 15 éve. Azóta már többször új helyre költözött a piac, de mi mindig ott vagyunk.

Mi miatt vágtatok bele a biotermékek forgalmazásába?

Úgy kezdődött, hogy mi magunk is így kezdtünk el étkezni. Abban az időben a biotermékek nem voltak annyira elterjedtek, mint a mai világban. Kerestem, hogy hol lehet hozzájutni ilyen alternatív alapanyagokhoz, késztermékekhez, de Magyarországon szinte egyáltalán nem volt kapható ilyesmi. Így eljutottunk olyan helyre, ahol találkoztunk a japán konyha bio termékeivel. Nagyon megtetszett, és gyakorlatilag azóta mi képviseljük az országban ezt a japán bio vonalat.

Egyenesen Japánból szereztek be mindent?

Tulajdonképpen igen, de Angliában van egy lerakatuk, onnan látják el az Európai országokat.

Mi minden kapható az ökopiaci standotokon?

Misokat, algákat, szójaszószokat, különleges rizseket importálunk és viszünk a piacra.

Miért épp a japán termékekbe szerettetek bele?

Mert a japánok egészségesen élnek, tiszta az élelmiszerük, köztudottan jó munkabírásúak, nem túlsúlyosak, és ezekből a miso levesekből, algákból, rizsekből, tésztás ételekből tartják fenn magukat. Nekünk ez szimpatikus volt, magunk is elkezdtünk így étkezni, és közben azon gondolkodtunk, hogyan lehetne szélesebb rétegekhez is eljuttatni a termékeiket. Szépen lassan elkezdtük építeni a vállalkozást, lettek vevőink, és rengeteg bemutatóra jártam, nagykereket, boltokat kerestem fel. Eleinte kis mennyiségeket tudtunk eladni, minden este tartott az édesanyám bemutatókat a boltok eladóinak, hogy tisztában legyenek vele, mit is ajánlanak a vásárlóknak. Folyamatosan kezdtünk nőni. Akkor még nem volt ennyi Ázsia-bolt, mint mostanában. A bio viszont elkezdett egyre jobban terjedni Magyarországon is, egyre erősebb lett a verseny, de mivel mindenütt ott voltam, és mindenütt ott hagytam a szóróanyagaimat, minket szépen megtartottak a boltok.

A japán élelmiszereken kívül mást is árultok az Ökopiacon?

Igen, női intim higiéniai termékeink is vannak,  a bio NatraCare márkát forgalmazzuk Magyarországon. Ez szintén úgy alakult ki, hogy egy nemzetközi kiállításon láttuk meg, ahol kimondottan olyan termékkategóriát kerestünk, ami még nem volt jelen itthon.

Ez a női termékvonal nagyon fontos, mert talán nem mindenki tudja, de a hagyományos boltok női higiéniás termékeit már többször kapcsolatba hozták az egyre gyakoribb méhnyak rák kialakulásának kockázatával. Nem vonták ki a forgalomból őket, bizonyára nem lettek elég egyértelműek a vizsgálati eredmények, de érdemes tudnia minden nőnek, hogy mi az előnye a bio tisztasági betéteknek, egészségügyi betéteknek, tamponoknak.

Két okból érdemes biot használni. Egyrészt azért, mert kímélik a környezetet, hiszen ezek a termékek lebomlóak. Másrészt nem mindegy, mi ér hozzá az emberi testhez, különösen ilyen érzékeny, intim területeken.  A NatraCare márka bio gyapotból készít minden betétet és tampont, és még a ragasztóanyagok is bio anyagok. A női termékeken kívül baba intim törlőkendőnk is van, a kisbabák bőréhez kíméletes anyagból. Már nagyon régóta bent vagyunk ezekkel a termékekkel a legismertebb drogériahálózatban és a nagykerekben is, mindenütt elérhetőek, és az Ökopiacon is megvásárolhatóak.

Köszönöm a beszélgetést!