„A bio nem termékfajta, hanem életforma” – Interjú a Biomalom Kft-vel

Smuk Tiborral, a pásztói Biomalom Kft. igazgatójával beszélgettünk, aki azt vallja, hogy a bio nem termékfajta, hanem életforma. Amint elkezdett bioval foglalkozni, az életében hirtelen minden erről kezdett el szólni.

Egy 150 éves, nem automatizált malomban készülnek lisztjei, és a malmot romantikusan párjáról, Júliáról nevezte el. Bemutatjuk Tibort és családját, akik a Pásztói Biolisztek mögött állnak.

Hogy kezdődött a Biomalom története?

A párommal már régóta személyes meggyőződésünk a természettel összhangban levő élet. Én korábban ipari környezetvédelemmel foglalkoztam és közelről láttam, hogy az ipar mit tesz a környezetért, és milyen lehetőségek, irányvonalak alakulhatnak ki a jövőben. Aztán egy irányváltással az élelmiszeripar felé fordultam és a 90-es évek közepétől pékségeket, cukrászatokat láttunk el alapanyagokkal. Szinte minden magyar gyártóval és képviselettel kapcsolatban voltunk.
Az uniós csatlakozás nagy kihívást jelentett számunkra, újra kellett tanulnunk, hogy tudunk a piacon részt venni. Ebből jött az ötlet, hogy valami olyat kellene csinálnunk, amit a nagyok nem szívesen vesznek a vállukra. Mivel a természettel való összehangolt élet fontos volt számunkra, így fordultunk a bio felé. Azon gondolkodtunk, hogy az élelmiszerek egészségmegőrző tulajdonságait hogyan lehetne alapanyag oldalról felerősíteni, mit és hogyan lehetne tenni azért, hogy a korábbinál egészségesebb termékek előállításához tudjunk segítséget adni. Azt egyértelműen láttuk, hogy miknek nem szabad belekerülni a termékekbe, gondolok itt főleg az adalékanyagokra. Amikor megvolt rá a lehetőség, megvásároltuk ezt a pásztói malmot, felújítottuk és 2006 óta bio minősítéssel rendelkezve pék- és cukrászipari alapanyagokat állítunk elő benne. Így indultunk el, és így váltunk mára a bio malomipari alapanyaggyártás zászlóvivőivé. Ez külföldön is hozott némi ismertséget nekünk, de amire nagyon büszkék vagyunk, hogy Magyarországon már mindenhol hallottak a Pásztói lisztről.

Családi vállalkozásként működnek?

Igen, saját magunk fejlesztünk termékeket. Nagyon fontos, hogy mi az, amivel a belső hozzáadott értékeket emelni tudjuk. Célunk az volt, hogy különböző lisztek és gabonák házasításából olyan egyedi tulajdonságokkal rendelkező termékek is szülessenek, ahol a vevőnek lehetősége van választani.

A családból kik játszanak szerepet a vállalkozásban?

Már a név is, a Júlia Bio Malom is a páromról lett elnevezve, ő aktív részese a tevékenységünknek. A fiatalok is így-úgy részt vesznek, van köztük, aki élelmiszer-forgalmazással foglalkozik, nekik is van rálátásuk ezekre a folyamatokra, és nem kis büszkeség számomra, hogy az unokák – akik nem kis létszámban vesznek körül minket – egyre jobban érdeklődnek a termékek előállítása iránt. És maguk a termékek is érdeklik őket, hiszen mi magunk is fogyasztjuk családilag a biomagokat. Amikor egy fogyasztó megkérdezi, hogy pl. a kölesből mit lehet csinálni, akkor egymás után soroljuk a recepteket. Ez  bizonyíték nekik, hogy mi is ezt fogyasztjuk, nem csak készítjük és árusítjuk.

Mondana néhány példát, mi az, amiket a nagyok nem gyártnak, és Önök igen?

Eleve a bioliszteket nem szívesen gyártják. Ez lényeges dolog, hiszen ők azt a körültekintést, amit a bio szemlélete megkíván, nem szívesen vállalják. Ráadásul a nagyok mindig csak akkor kezdenek el foglalkozni valamivel, ha már nagy volumenekben gondolkodhatnak vele. Ha aránylag kis módosítással vagy kis fejlesztéssel nagy tömegeknek lehet eladni. A bio még nem tart itt Magyarországon. Az itthoni biotermék-fogyasztás mértéke messze elmarad bármelyik szomszédos országétól, és ez a kicsi piac nem érdekli a nagy termelőket és gyártókat.

Jöhet ebben változás a jövőben?

A vásárló fejében dől el, hogy mit fog vásárolni és fogyasztani. Ma ott tartunk, hogy nem biztos, hogy a magyar bioterméket fogja keresni. Borzasztó árérzékenyek a vásárlók, amit nem rosszallóan mondok, és azt fogja keresni, hogy melyik az olcsóbb. A biotermelőktől nagyon sok vásárlót elvittek a termelői piacok, mert a vásárló ott is tud találkozni a termelővel, és adott esetben azt is mondja ez a termelő, hogy ő bio módon és vegyszermentesen termeli a terméket, amit árul. A gond az, hogy erről nincs igazolása. A bio minősítés egyfajta biztonságot ad a vevőknek, hiszen azt csak olyan termelő kapja meg, aki ellenőrzött formában állít elő bioterméket. Ez nem minden esetben tör utat a vásárlók fejébe, de azért az elmúlt években látunk valamiféle fejlődést.
Közben azt is tudjuk, hogy az emberek keveset tudnak az egészségről. A legtöbben mindaddig, amíg el nem veszítik az egészségüket, nem foglalkoznak vele. A megelőzés, amit az egészséges élelmiszerekkel lehetne biztosítani, az valahogy halott. Nem vesznek tudomást róla, hogy az iparszerű mezőgazdaság olyan mérvű talaj-kizsákmányolást végzett, hogy óriási mértékű már a tápanyaghiány. A növény épp úgy tudja, hogyan növekedjen, mint az emberi szervezet, ha ott vannak a megfelelő alapanyagok. A minőségi talajon minőségi termék tud teremni. Az emberi szervezet számára is az a fontos, hogy milyen minőségű, nem az, hogy milyen mennyiségű ételeket fogyaszt. Benne van a fejükben 50-60 éve, hogy pl. a tej élet-erő-egészség, de nem gondolunk bele, hogy a tejtermékben kiválasztódik minden. Arra már figyelünk, hogy a kismama mit fogyasszon, hiszen mindaz, amit ő a szervezetébe enged, kiválasztódik az anyatejben és átkerül a csecsemőbe. De arra nem gondolunk, hogy amikor a tehén tejét isszuk, abban mi választódik ki. Ha pl. egy silány termőterületen legelnek és még valami kezelést is kapott a terület, akkor az mind felhalmozódik és kiválasztódik a marhák tejében.

Több díjat, kitüntető címet is kaptak már, amelyekhez ezúton is gratulálunk! Mivel nyerték ezeket el?

A csicsókás-céklás kalácskeverékünkkel szereztük meg az Év bioterméke díjat. Ezt a terméket cukorbetegek számára fejlesztettük, olyan kalácskeverék, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot, így a szénhidráttartalma jelentősen alacsonyabb, mint a hagyományos kalácsé. A Prémium Hungaricum Védjegyet is részben erre, részben pedig a kenyérkeverékünkre kaptunk, amit úgy találtunk ki, hogy akár sütőgéppel is használható. Akinek pedig nincs ilyen gépe, egy normál sütőben is tud kenyeret készíteni belőle.

Felsorolná, hogy az Ökopiacon mi mindent árusítanak? Kaphatók Önöknél gluténmentes termékek is?

Igen, ez a legújabb vonalunk. Mindig keresünk olyan szegmenseket, amiket mások nem szívesen vállalnak be, és úgy látjuk, hogy az elkövetkező években az egyik ilyen fő irányvonal a gluténmentes termékeknek a vonala. Létrehoztunk egy gluténmentes egységet itt helyben, ahol ilyen liszteket fejlesztünk. Amint lett lisztünk, a vásárlók kérték, hogy csináljunk belőle olyan kész keveréket, amivel neki már otthon nem kell bajlódni, erre kitaláltunk egy gluténmentes keveréket. Ekkor rögtön rájött a következő lépcső: mi lenne, ha meg is sütnénk nekik? Így készítünk gluténmentes kész kenyereket is, nem nagy mennyiségben, mert arra nem is vagyunk berendezkedve, de a hűséges vásárlóink igényeinek kielégítésére bevezettük. Ezen kívül különböző gabonákat, őrleményeket kaphat nálunk az ökopiaci vásárló.
Hagyományos malmot viszünk, ami 150 éves. Nem automatikával, hanem minden kézi szabályozással működik benne. Megtaláltak bennünket szerencsére az ősgabonákkal is, amelyek olyan kis mennyiségben állnak még rendelkezésre, hogy nem lehet nagy volumenben előállítani belőlük termékeket, de vannak felhasználók, akik számára már tudunk ilyen ősi gabonából is lisztet készíteni. Reméljük, hamarosan eljön az az idő, hogy olyan mennyiségben teremnek majd Magyarországon, hogy érdemes lesz bio minősítést kiváltani rájuk. Az ősi gabonáknak egyébként pont az a lényege, hogy nem igényelnek növényvédőszeres kezelést. Ezt tudja a termelő, el tudja mondani a felhasználónak, de a bizalomhoz a minősítésre és a dokumentumra is szükség lesz. Ez a jövőbeli tervünk, hogy bio ősbúza termékekkel is előrukkoljunk. A vásárlói bizalmat az is növeli, hogy nem egy fekete doboz vagyunk, hanem hozzánk el lehet jönni és megnézni, hogyan készülnek a lisztek.

Olyannyira el lehet menni Önökhöz, hogy ökofalusi turizmusuk is működik…

Igen, nagy örömmel jönnek hozzánk az emberek. Ha kisétál reggel a kertbe, leszedheti magának a bio paradicsomot vagy paprikát, amit éppen kíván a reggelijéhez. Aztán bejöhet a malomba és megnézheti, hol készül az a liszt, amiből a reggeli kenyerét kapta. Ez itt a Mátra lábánál nagyon szépen működik, és azt látjuk, hogy az embereknek igenis van igénye a nyugodt, csendes légkörre és életre.

Húsvétra készülnek valamivel az Ökopiacon?

A tönkölyből készült kalácsaink folyamatosan kaphatók. A bionak mindig van előírása, nem úgy működik, hogy gyorsan kigondolunk pl. egy gyümölcsös kalácsot és egyszerűen beszerezzük hozzá a bio gyümölcsöt, hanem egy hosszadalmasabb dolog a külön termékek fejlesztése. Ezért maradunk inkább az egész évben kapható kalácsainknál, amelyeket a hagyományos húsvéti ünnepi asztalra is ajánlunk.

Köszönjük a beszélgetést!