„Az a legcsodálatosabb, amikor valaki vesz két tövet, hogy legyen saját paradicsom a gyerekének.” – Interjú Di Gleria Zsuzsannával

Di Gleria Zsuzsanna érdekes nevét férje, Zsolt olasz származásának köszönheti. Ezek a rokoni szálak hozhatták a paradicsom- és padlizsánmániát is a családjukba. Zsuzsannáék minden tavasszal sok fajta zöldségpalántát kínálnak az Ökopiacon, ezen a héten is ez a téma hozott össze minket, kérdezőt és válaszadót.

Önök szezonálisan vannak jelen az Ökopiacon. Mi mindent kínálnak?

Ebben az időszakban palántákat árulunk, egészen június közepéig. Ősszel pedig szőlőt. Igyekszünk egyre több zöldséget is termelni, most már az időm is engedi, ahogy a leánykánk elkezdett óvodába járni.

Milyen palántákat vásárolhatunk Önöknél?

Széles választékot tartunk paradicsomból, nagyon sokféle van. Néhányat említve: a koktélokat szeretik a vásárlók a legjobban, abból kapható piros, sárga és fekete is. Szintén nagy kedvenc a fürtös paradicsomfa, de paradicsomfából van nagyobb bogyójú is. Aztán befőző paradicsom, narancs nevezetű lapos paradicsom… elég sokan visznek kecskeméti jubileumot is, mert az hazai fajta. Kapható még a palánták között padlizsán, sárgadinnye, saláta, uborka, cukkini, paprika, és egyre többféle fűszernövényünk és gyógynövényünk is van, de változó, hogy mikor mit sikerül nevelni. Bazsalikom, zsálya, kapor, rukkola most is elérhető, és őszre lesz szép majd a levendula. Nagy meglepetésre igen népszerű a vásárlók körében a mángold is, nagyon szeretik.

Miért ajánlja, hogy bio palántát vásároljunk?

Nálunk a nagy részük saját magból származik. Rendkívül strapabíróak, sok évet kibírtak nálunk, és akárhová kerülnek, nagy valószínűséggel túl fognak élni ott is. A strapabíróság azt jelenti, hogy a változó időjárást is jól viselik, és a fertőzéseket is, tehát úgy általában edzettek. „Mostoha körülmények” között tartjuk őket egészen kicsi koruk óta. Amikor már nem igénylik, akkor nem fűtünk rájuk, és egyedül trágyakovásszal öntözzük őket. Amelyik gyenge, az egyszerűen kipusztul és már nem is jut el a piacra a vevőhöz.

Ismerünk olyan biogazdákat, akik informatikusból vagy orvosból képezték át magukat a mezőgazdasági munkára. Önnél ez hogy alakult, milyen szakmából érkezett?

Növényvédő mérnök vagyok a végzettségem szerint, tehát rokon szakma, de mégis egészen más. Már az egyetemen kiderült, hogy a növényvédelem nem szimpatikus számomra, viszont ott jöttem rá arra is, hogy a biogazdálkodással érdemes foglalkoznom. Ennek már 20 éve.

Ha 20 éve indult el a biogazdálkodás útján, akkor a piacon is az elsők között volt, és azóta is minden évben árusít?

Az Ökopiac indulásakor jelen voltam, aztán egy ideig nem, majd újra csatlakoztunk… ráfoghatjuk, hogy nagyjából 20 éve árusítunk, kisebb kihagyásokkal. Eddig a palántákkal és a szőlővel szezonálisan bukkantunk fel, de jövő évre a zöldségekkel megpróbáljuk majd kitölteni az egész tenyészidőt.

Milyen különlegesség jellemzi a termékeiket, amelyről a vásárlók még nem értesültek?

Nincs kiírva, hogy használjuk a biodinamikus preparátumokat, de elég komolyan foglalkozunk vele.  Ugyanakkor nincs Demeter minősítésünk, és nem is lesz. Ennek egyik oka, hogy iszonyú sok adminisztrációt igényelne, és a vásárlóknak talán nem is igazán fontos, hogy biodinamikusan termelünk vagy nem, csak nekünk az. A lényeg, hogy amit kínálunk, azt biztonsággal megvehessék. Ezért árulok palántákat, mert az a legcsodálatosabb, amikor valaki vesz két tövet, hogy legyen saját paradicsoma a gyerekének. Ez a legszebb dolog, hogy rászánja az idejét, energiáját arra a pár szemre, hogy a gyermekének legyen otthon belőle.

A Biokultúra Ökopiac igyekszik egyre környezetbarátabb megoldásokat kínálni a vásárlóknak. Önöknél van-e arra lehetőség, hogy kiültetés után a cserepeket visszavegyék?

Vissza szokták hozni a vevőink, és azokat át is vesszük, ami megfelel a mi munkánkhoz szükséges méretnek. Van 3 méret, amivel dolgozunk, és ha olyat hoznak, azt átvesszük és újrahasznosítjuk, akkor is, ha nem tőlünk származik. De ha mást hoz, tejfölös poharat, ilyesmit, ami nálunk is csak szemétté válik, azt nem fogadhatjuk el. A vásárlók között van olyan is, aki nemtetszését fejezi ki, ha nem újat kap. Akkor szoktuk mondani, hogy „így járt”, ez egy biopiac, ahol környezettudatos megoldásokra törekszünk. 

Köszönjük a beszélgetést!