„Hiszünk abban, hogy minőségi ételektől az életünk is minőségibb lesz.” – Interjú a Vegán Falatokkal

A Vegán Falatok standja új belépő az Ökopiacra, két lelkes tulajdonosa viszont biztos minden piacozó számára ismerős. Nagy Éva és Sebestyén Tibor évekig voltak jelen egy másik stand alkalmazottjaiként, ma viszont már saját kisvállalkozásukat építik.

A vegán életmód és a hozzá tartozó növényi alapú táplálkozás a környezetvédelem és a tudatos életmód részeként egyre nagyobb teret nyer magának hazánkban is, sokan viszont úgy gondolják, ami állati eredetű alapanyagoktól mentesen készül, nem lehet finom. Évi és Tibi ételeikkel erre szeretnének rácáfolni, már az első piaci napjukon nagy volt az érdeklődés a sátrukban. Ezen a héten velük készítettünk interjút.

Új árusok vagytok az Ökopiacon, mégsem teljesen ismeretlenek a vásárlók számára. Miért és hogyan váltottatok?

Igen, nem teljesen új az Ökopiac légköre számunkra, hiszen több évig a BiOrganik standján találkozhattak velünk a piacra látogatók. Már egy ideje gondolkodtunk azon, hogy valami sajátba kezdenénk, de annyira szerettük a munkánkat, hogy kellett egy lökés a kezdéshez, ami tulajdonképpen az volt, hogy a cég úgy döntött, hogy nem képviselteti magát tovább az Ökopiacon. Ezután már tudtuk, hogy eljött a mi időnk. Valószínűleg a döntés sorsszerű volt, hiszen a lakásunkat mindössze egy hét alatt sikerült eladnunk és vettünk egy házat Zalakaroson. Azért éppen itt, mert én természetgyógyász vagyok, és szerettünk volna olyan helyet választani, ahol gyógyfürdő és csodás környezet található. Ezt mind megtaláltuk a fürdőtől pár percre, az erdő mellett, egy zsákutcában.

Kinek ajánljátok az ételeiteket, és miket lehet nálatok vásárolni?

Mindenkinek. Sokszor tapasztaltuk vegánságunk évei alatt, hogy az emberek félnek kipróbálni valami újat, főleg, ha az még vegán is. Valahogy úgy él a köztudatban, hogy ha valami egészséges vagy húsmentes, az biztosan rossz. Észrevettük, hogyha elmondjuk, hogy amit készítettünk az vegán, akkor nem nagyon akarták megkóstolni, ha viszont csak kitettük az asztalra, simán elfogyott, sőt… Mindig is azt szerettük volna megvalósítani, hogy a vegán konyha ne valami mumus legyen, és a már megszokott ízeiket fedezhessék fel benne. Ezért vált szlogenünké: Vegán ételek, nem csak vegánoknak. A legnagyobb bók az volt, amit mostanában egy kedves ismerősünktől kaptunk, hogy ez nem is különbözik a nem vegántól. A kínálatot a kereslet nagyban befolyásolja, most főleg, hiszen az elején vagyunk. Amit már most lehet kapni azok a gabonafasírtok, hideg saláták, főzelékek, sós és édes sütemények, pizzák, pogácsák, aszalványgolyók, kész ételek, amilyenek pl. a rakott krumpli vagy a lencsefőzelék.

Bio és vegán ételmanufaktúra… ez egyedülálló az országban?

Ez érdekes, mert nem tudjuk pontosan. A Biokontroll ellenőrzésekor azt az információt kaptuk, hogy ők nem tudnak másról, de persze ettől függetlenül lehetséges, hogy működik már hasonló.

Mekkora üzemben készülnek az ételeitek Zalakaroson?

Egy 40 nm-es főzőkonyhánk van. Arra törekedtünk, hogy otthonos, minőségi és tiszta környezetben dolgozzunk, mert hiszünk abban, hogy nem mindegy, milyen energiák kerülnek az elkészített ételekbe. Tervezünk még fejlesztéseket is természetesen, de most pont megfelel így, ahogy van.

Mi motivált titeket, hogy bio ételeket készítsetek?

Vegánként és egészségtudatos gondolkozással el sem tudnánk mást képzelni. A mai világ a túlgyártásról és túlfogyasztásról szól. Hiszünk abban, hogy minőségi ételektől az életünk is minőségibb lesz.

Milyen alapanyagokkal dolgoztok?

Nem szakadtunk el teljesen a volt cégünktől, sok alapanyagukat használjuk. A zöldségek és egyéb dolgok pedig, mind az ökopiaci árusoktól származnak, hiszen őket már évek óta ismerjük és tudjuk, milyen minőséget biztosítanak.

Az állati eredetű alapanyagokat mivel tudjátok kiváltani? Pálmaolaj van a termékekben?

A tejfölt növényi „joghurttal”, a tejet ugyancsak, a kolbászt gabonakolbásszal, a szalonnát és füstölt alapanyagokat tofuval. Pálmaolaj ezekben tudomásunk szerint nincs.

Mennyire tudtok helyi vagy legalább európai alapanyagokkal dolgozni?

Nagyrészt magyarok az alapanyagok, erre törekszünk. Sajnos viszont vannak olyan dolgok, amik nem szerezhetőek be Magyarországon.

Jól értem, hogy tőletek egy egész hétre bevásárolhat az ember főtt bio-vegán ételekkel, és a hét folyamán csak melegíteni kell?

Ha egész hétre nem is, de arra törekszünk. Bár, ha jól számoljuk, 4 napra biztosan. Most még nagyon az elején vagyunk, de azt látjuk, hogy a készételre nagy igény van.

Törekedtek-e a későbbiekben a műanyagmentes csomagolásra, van-e erre valami ötletetek?

Már most ezen gondolkodunk és lesz is, amit már úgy kezdünk árusítani, de ezek olyan sütemények, amiknek nem árt az utaztatás. Mivel messzebbről járunk, nem egyszerű megoldani, hogy minden előírást betartva és a minőséget is megőrizve eljuttassuk a piacra a kész termékeinket.

Milyen csomagolásúak azok az alapanyagok, amik nem a piaci árusoktól kerülnek hozzátok?  Van, amihez tudtok alternatív megoldást találni?

Mivel mi sok friss dolgot használunk, ezek ugye piaciak. Nagyon kevés termék, ami nem környezetbarát. A legtöbb száraz anyag nagyobb kiszerelésű zsákos, és már több cég törekszik a környezetbarát csomagolásra, de ha nem is így van, a nagy kiszerelés miatt kevesebb nem környezetbarát dolgot használnak fel az előállításukhoz.

Köszönjük a beszélgetést!