„Elkötelezett vagyok, én magam és a családom is bio termékeket fogyaszt.” – Interjú a Lui-Bioval

Gál Kata, a Lui-Bio Kft. tulajdonosa egy József körúti bioboltot álmodott meg családjával, amelyet Bio-Csemege néven üzemeltet.

A vállalkozás hamar kitelepült az Ökopiacra is, a vásárlók nagy örömére. A piaci standot hétről hétre Kata felnőtt fiai viszik, ők állítják össze a termékpalettát, és igyekszenek különlegességekkel és akciókkal előrukkolni.

Hogy és mikor indultak el a biokereskedelem irányába?

Először a bioboltot nyitottuk meg kb. 15-16 éve. Innen mentünk a piacra. Nem emlékszem pontosan, hogy hány éve történt, de már az előző helyszínen, a Marczibányi téren is jelen voltunk. Az Ökopiacon az egyik fiam és az elkötelezett alkalmazottaim is jelen vannak árusként.

Önnek ennyire szívügye a bio? Maga is ezeket az ételeket fogyasztja?

Már az üzlet megnyitása előtt, amikor Németországban, Münchenben éltünk, akkor is ilyen üzlete volt a testvéremnek. Elkötelezett vagyok, én magam és a családom sem fogyaszt konvencionális termékeket.

Honnan szerzik be, amit a vásárlóknak kínálnak?

Mi egyetlen egy német nagykereskedőtől vásárolunk. Sokszor jó árakat tudunk kialkudni nála, így gyakran akciós termékeket kínálhatunk. Főleg importtal dolgozunk. Még a nyitás idején próbálkoztunk regionális és hazai termékekkel, sokat fáradoztam ezzel, de ebben a mennyiségben sem a vevők igényeit, sem az enyémet nem elégítette ki , így, nagykereskedésből tudom a jelenlegi minőséget prezentálni a vevők felé.

Ökopiaci vásárlóként nagyon szeretjük, hogy mindig lehet valami újdonságot, különlegességet találni az Önök standján, de nem ununk rá, mert csak néhány hétig elérhető. Pl. vettem már így bio pitát, fokhagymás majonézt, speciális tésztákat is.

Örülünk neki. Mi is úgy érezzük, hogy ez nagy vonzerő, mert az akcióink valós akciók, normál lejárati időkkel, és még minőségi kompromisszumot sem kell kötnie a vásárlónak az alacsonyabb ár érdekében.

Milyen fő akció várja most szombaton a vásárlókat?

Sonnentor hidegvízben oldódó teák, fűszerkeverékek és Rosengarden müzlipor lesz újdonság az akciós kínálatban, valamint húsleves alaplevek, rendkívül kedvező áron.

Mi az, ami viszont állandó termék a Bio-Csemege ökopiaci standján?

Zöldség-gyümölcsből az, amit úgy gondolunk, hogy a magyar kínálatban szezonálisan éppen nincs, illetve a citrusfélék, a banán, az áfonya. Télen, tavasszal import dinnyét is szoktunk kínálni, de amikor már a magyar termelők dinnyéje megjelenik, akkor nem tudunk versenyképesek lenni. Nem csak árban, hanem a hazai ízek azért mások. Az évek során megtapasztaltuk, hogy mit és mikor lehet eladni. A piacra mindig friss áru kerül. Ezen kívül kínálunk tésztákat, ketchupöt, felvágottat, csokoládékat, paradicsomkonzerveket. A fiatalok összeállítják a boltunk kínálatából, hogy mire lehet szükség az adott hétvégén az Ökopiacon.

Mi az, amit leginkább keresnek és vásárolnak Önöknél a piac látogatói?

A banán, amit nagyon szeretnek a  vásárlók, évek óta nem emeltük az árát. Népszerűek a 0,5 literes zöldséglevek és az 1 kg-os teljes kiőrlésű tészták a minőségnek és a jó árnak köszönhetően.

Mi a helyzet a környezetvédelemmel? Ön szerint milyen felelőssége van ebben az árusoknak?

Mi már régebben, az Ökopiac műanyagzacskó-mentes kampánya előtt is kukoricarostból készült, lebomló szatyrokat adtunk a vevőknek, mert úgy gondoljuk, nem tudják maximálisan megoldani, hogy mindig legyen náluk textiltáska vagy kosár. Sokszor nem úgy indulnak el otthonról, nincsenek felkészülve.  Beszaladnak a piacra és kénytelenek letépni a zacskókat, egyiket a másik után. Szerintem ez jóval nagyobb mennyiség, mint amennyi hulladék a csomagolt termékekből származik. Ezért nagyon fontos, hogy mi, árusok legyünk felkészültek, mi biztosítsuk a környezetbarát lehetőségeket, pl. lebomló zacskókkal.

 

Köszönjük a beszélgetést!