„Nem lehet mindenkinek megfelelni, de 98%-ban elégedettek a vásárlóim.” – Interjú Jakubik Csabával

A csévharaszti biogazda, Jakubik Csaba júliustól áprilisig árusítja terményeit az Ökopiacon. Zöldségeiből finom húslevesek, szendvicskrémek vagy lecsó is készíthető. Termőföldjén szinte minden munkát egyedül végez, elkötelezett a biogazdálkodás iránt, mivel saját szervezete is meghálálja, ha bioélelmiszert fogyaszt. Ezen a héten Csabával beszélgettünk.

Mióta biogazdálkodik?

2001 óta, akkor léptem be a Biokultúra Egyesületbe.

Mi vitte erre az útra?

Régen a családdal az élelmiszerek nagy részét mi is boltokból szereztük be, és télen, mikor megkívántuk a friss zöldséget, akkor a paradicsomot, paprikát, uborkát is a megszokott helyeken vásároltuk. A zöldségek szépek voltak, viszont mi nem éreztük jól magunk tőlük… A gyomrunk nem nagyon akart velük együttműködni… Később kiderült, ahogy a zöldeken lévő vegyszerek okozzák a kellemetlenséget, ezért döntöttünk úgy, hogy mi is átállunk a biora.

A szervezetére gyakorolt hatását is érezte annak, amikor még nem biot fogyasztott, és ez meghatározó volt abban, ahogy átállt a gazdaságban is a biotermelésre. Valóban észrevesz egészségügyi hatást?

A szervezetem részben jelzi és érzékeli a változást. Például rengeteget hajolgattam és ez hazavágta a csípőm. Sajnos ezt a bio sem tudta már megmenteni. Viszont a közérzetem és a belsőm meghálálják a minőségi élelmiszert. Mi 95%-ban bio élelmiszert eszünk. Érezhetően sokkal több benne a „tartalom”. Pl. az Ökopiacon vásárolom a liszteket, ezek sokkal laktatóbbak, nem leszek tőlük rögtön éhes, mint korábban a nem bio ételek után. Szerintem meg sem közelíti a kereskedelemben kapható lisztek minősége az Ökopiacon kaphatót, maximálisan elégedett vagyok ezekkel a termékekkel fogyasztóként is.

2001 előtt  is foglalkozott termeléssel?

Igen, előtte is termeltem, nem sok választott el a biotermeléstől.  Gyomirtót és hasonló szereket már akkor sem használtam, csak rézgálicot, ami a bioban is megengedett. Így roppant könnyen ment az átállás, lényegében csak a műtrágyát kellett kiváltanom.

Mekkora területen gazdálkodik?

1,2 hektáros a földem.

Most mi mindent termel, és miket hoz ezek közül ki az Ökopiacra?

Zöldségféléket, pl. répát, burgonyát, hagymát, paprikát, paradicsomot.

Fel is dolgozza a termékeket?

Részben igen, de frissen is árulom őket. Mindenki elengedheti a fantáziáját, hogy mit készít belőle. Akinek viszont kevés az ideje, azoknak hozok darabolt sütőtököt, gyalult tököt és előre hámozott zöldségeket is.

A családja is segít a munkában, vagy egyedül dolgozik?

Sok piaci árussal ellentétben, én egyedül viszem a gazdaságot. A család nem igazán tud segíteni.  A fiam festőként dolgozik, reggel elmegy, este ér haza. Sem ideje, sem ereje még a gazdaságban is dolgozni. A feleségemet pedig néhány éve érte egy betegség, amitől lebénult az egyik oldala. Nagyon szívesen és sokat segít, amiben tud, de tulajdonképpen egyedül csinálok mindent. A krumpli szedése, ami egyedül nem megoldható, abban segít a fiam.

Bővítési, fejlesztési tervei esetleg vannak a jövőre nézve?

Mivel egyedül vagyok és a család nem tud túl sokat segíteni, ezért nincsenek ilyen ambícióim.

Egész évben találkozhatunk a piacon?

Nem, nem. Tavaszra elfogy az előző évi készlet, és kezdek termelni a következő szezonra. Ezekben a hónapokban a gazdaságban dolgozom, van feladat, nem kevés, és így a piacon nem vagyok jelen. Július első felében, közepén szoktam újra kijönni.

Melyek azok a termékek, amiket a leginkább keresnek Önnél a visszatérő vásárlói?

Leginkább finom burgonyáért és az édes sárgarépáért jönnek vissza, ezeket szokták kiemelten dicsérni.
Nyilván nem lehet mindenki igényének megfelelni, de 98%-ban elégedettek a vásárlóim.

Köszönjük a beszélgetést!