Olyan régóta biogazdálkodik, hogy idejét sem tudja, mikor kezdte – Interjú Dr. Terjéki Józseffel

Dr. Terjéki József tiszajenői gazda matematikus volt, majd a hazai Biokultúra közösség egyik első tagja lett. Csak legyint a kezével, amikor az évszámról kérdezem, olyan régóta biogazdálkodik, hogy idejét sem tudja, mikor kezdte. Az Ökopiacon sokan csak „kecskesajtos bácsiként” ismerik. Ezen a héten Terjéki úrral beszélgettünk.

Mióta biogazdálkodik?

A kezdetek óta, amikor a Biokultúra Egyesület alakult. Sőt, még az előtt az első biogazdák baráti köréhez csatlakoztam. Akkoriban még minősítés sem volt, de amint lehetett tanúsítványt szerezni, minősítettem a termékeimet. Aztán beléptem a Török utcai Ökopiacon árusítók körébe, az első árusok között voltam, és azóta is itt vagyok.

Mi mindent árusít?

Kecsketej termékeket hozok a piacra, ami sajtokból, joghurtból, túróból és savóból áll. A savó a sajtkészítés és a túrókészítés mellékterméke, ásványi anyagokban gazdag. A sajtjaim több ízben kaphatók, van fokhagymás, füstölt, snidlinges és fokhagymás-snidlinges. Sok mindent termelünk még a családdal, főleg takarmánynövényeket a kecskék számára, mellette zöldségféléket, és amikor van felesleg, abból is szoktunk hozni.

Mit jelent a többes szám, családi vállalkozás az Öné?

Családi vállalkozás, én meg a feleségem alkotjuk. A nagylányom is besegít, aki irányítás mellett végez egyes feladatokat, pl. a takarítást, sajtforgatást, sajtkészítést. Sőt, fejni is ő szokott.

Hány kecskéjük van?

Fejős kecske 36, de vannak növendékek is, 35. Meg ivartalanított kecske még 8 darab. Ennyi.

Mekkora a területük?

25 hektár szántó meg legelő, mind bio természetesen.

Miben különböznek a bio és a nem bio kecsketej termékek?

A kecskéink esetében legelőn tartott állatokról van szó. Amikor pedig nem lehet legelni, akkor száraz takarmányt kapnak, azt is mi állítjuk elő. Tehát minősített állatok tejéből készülnek a termékek, a feldolgozás során nem használunk semmiféle tartósítószert. Sőt, a mosogatás, tisztántartás során is csak hagyományos tisztítószerekkel dolgozunk, amilyen a citromsav, szódabikarbóna vagy a mosószóda.

Hogy érzi magát a piacon?

Jól, vannak visszatérő vásárlóim.

Mit tapasztal, tudják a vásárlói, milyen eljárással készül a bio kecskesajt?

Az az igazság, hogy nem nagyon érdekli őket. Azt szokták kérdezni inkább, hogy pasztőrözött vagy nem pasztőrözött tejből készül-e. Van mind a kettő fajta. A sajtok és a túró nyers tejből készülnek, de ami van krémsajtunk, annak pasztőrözött tej az alapanyaga, és a joghurtunk is pasztőrözött. Speciálisan szoktunk joghurtot is készíteni nyers tejből, csak abból nem tudunk olyan egyenletes állagot biztosítani, mintha megpasztőrözzük a tejet.

Köszönjük a beszélgetést!