Interjú a 2020-as Év biogazdaságával, a Biolla Kft-vel

2020-ban a Magyar Biokultúra Szövetség vezetőségének egyhangú határozata alapján az ÉV BIOGAZDASÁGA címet a Biolla Kft. nyerte el, amelyhez ezúton is gratulálunk. A Biokultúra újság felkérésére a Biolla Kft. bemutatja biogazdálkodását.

Magyarország legnagyobb étkezési tojástermelő és forgalmazó cégcsoportja a Farm Tojás Csoport. Több termelő vállalkozás is tartozik a csoportba, többek között az Egg-Land Kft. és a Biolla Kft. Ezek a termelő vállalatok mintegy nyolc telepen tartanak tojótyúkokat az összes lehetséges tartásmódban, de elsősorban az állatbarát rendszerek (mélyalmos, szabadtartás, biotartás) fejlesztését tűzték ki céljuknak. Több százezres állománnyal állítanak elő kiváló minőségű, hazai étkezési tojást.

A Biolla Kft. a jelenlegi tulajdonosi formában 2004-től létezik. A 100%-ban magyar tulajdonú cég 2015-től kezdődően Nagyszentjános határában építette fel új, organikus tyúktelepét, ahol biotartásban állítja elő a bio tojást, mintegy 42 000 tojótyúk férőhellyel 35 ha területen. Az Egg-Land Kft. több telephelyén Magyarországon már szabadtartásban is termelnek az állatok és idén februárban került bevezetésre a magyar piacon a szabadtartású tojás.

A biotyúkok szigorú ökológiai előírások betartásával nagy kifutóterületen kapirgálnak, legelnek. Emellett közel 18 hektáron folyik szántóföldi növénytermesztés, bio takarmány alapanyag termelés, melyet saját takarmánykeverőnkben használunk fel. Ez azonban nem elegendő, a további szükséges mezőgazdasági alapanyagokat (szójabab, búza, kukorica, zab, borsó) biotermelőktől szerezzük be. Ennek megfelelően a tyúkok teljes takarmány igényét a telepen lévő keverőben állítjuk elő, így folyamatosan ellenőrizni tudjuk a megfelelő minőséget. Az évi 13-15 millió darab étkezési biotojás nemcsak a hazai áruházláncokhoz, kereskedőkhöz, piacokra kerül, hanem jelentős részét exportáljuk más EU tagországokba.

A biotermelésben az általunk alkalmazott módszerek a természet törvényeivel mindenkor harmonizálnak, elutasítunk minden természetet pusztító eljárást.

A tyúkokat nem zárjuk ketrecbe, hanem szabadon mozoghatnak az istálló területén, illetve az istállót mindkét oldalról körülvevő füves legelőkön. Az istállók jó szellőzése, az ülőrudak, az egy állatra eső nagy élettér miatt a tyúkok nagyon jól érzik magukat, egészségesek és jól termelnek. Az állatok semmilyen kémiai, vagy szintetikus anyagot tartalmazó takarmányt nem fogyasztanak és nem részesülnek antibiotikumos kezelésben sem. Ezek az igazi boldog tyúkok.

A megtermelt tojást nagyobb részben a Farm Tojás Kft. értékesíti az Állatbarát Magyar Tojás program keretein belül. Ezeket a termékeket egy védjeggyel látjuk el, ez az Állatbarát Magyar Tojás védjegy, amely garantálja a fogyasztók számára, hogy kiváló minőségű hazai, állatbarát tartásból származó tojást vásárolnak. Az Európában is egyedülálló bio baromfitelepen két nevelőistállóban, termelő blokkokra osztott 14 tojó istállóban történik a termelés.

Európában koncentráltan egy helyszínen sehol nincs ekkora bio baromfitelep, a legjellemzőbbek az egy-két ólból álló háromezer, hatezer férőhelyes gazdaságok.

A nevelőtelepre érkező napos állományt is bio módon neveljük (takarmányozás, tartás), amely jelentős többletköltséggel jár, hiszen ekkor még nem termelnek a jércék.

A nevelőkből a termelő istállókba kerülnek az állatok, melyek 20-21 hetes koruk után kezdenek bio tojást tojni. A bio tojásokat a vevők főleg az üzletláncokban vásárolhatják meg, de az ország több pontján is rendelkezünk terítő hálózattal és saját Tojás Pont értékesítő egységekkel.

Az üzletláncokba történő beszállításkor csak bio tanúsítvánnyal (Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.) kerülhet be a biotojás, melyet igényes 6-os és 10-es dobozos kiszerelésben forgalmazunk.

A cégcsoport elkötelezett az állatjólét iránt, ezért Magyarországon elsőként 2020 évtől szabadtartású technológiával is állít elő tojást. Ezek a tartástechnológiai rendszerek is – hasonlóan az ökológiai termeléshez – a szabadlevegős, kapirgálós tartást részesítik előnyben. A kifutókon, legelőkön boldogan szaladgálnak az állatok és a tágas fészkekben az istállóban tojják meg tojásaikat.

Az értékesítésnél igyekszünk kedvező ár-érték arányt kialakítani. Törekszünk a legmagasabb minőségre és a pontos, megbízható partneri kapcsolatok kialakítására. Azt szeretnénk elérni, hogy vevőink tudják: a Farm Tojás Csoporthoz tartozó vállalatokra mindig lehet számítani.

A vállalatcsoportnál az energiatudatos működés és a vállalati energiastratégia mellett nagyon fontos, hogy a fejlődőképesség egyik alapeleme a biztonságos és megbízható energiaellátás. A világítási rendszerek korszerűsítése is megtörtént, energiatakarékos LED fényforrásokkal. Jelenleg naperőmű beruházásokat hajtunk végre a fenntarthatóság erősítése jegyében.

A költségek racionalizálásának és a melléktermékek hasznosításának céljából 2012-től bevezetésre került Farm Erő néven egy baromfikomposzt termék, amely az alternatív tartásmódú telepeken keletkezett trágyából készül. Műtrágyákkal egyenértékű tápanyag-utánpótlást tesz lehetővé és alkalmas azok kiváltására is. Ezen termék az ökológiai gazdálkodásban is felhasználható trágyázó, talajjavító és növény-, talajkondicionáló készítményként.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy célunk a folyamatos fejlődés, az állatbarát rendszerek minél nagyobb arányú elterjesztése a hazai tojástermelésben. Növelni szeretnénk a hatékonyságunkat, a termelésünket és új termékek kifejlesztésével a kínálatunkat. Az innovációt és a hazai fogyasztók igényeit szem előtt tartva, tekintettel a fenntarthatóságra és az állatvédelemre, továbbra is élen szeretnénk járni a magyarországi étkezési tojáspiacon.

Biolla Kft.
Biokultúra 2020/6