„Már megszerettek az ökopiaci vevők, hála Istennek, hiányolnak” – Interjú Szabó György, levendulatermesztővel

Ismét itt a levendulaszezon, és visszatér az Ökopiacra időszakos árusunk, Szabó György. Gyuri Kecskemét melletti földjén nevelgeti levenduláit, amelyeket nagy csokrokba kötve hoz a szombati piacra, kizárólag a szezonban. Olvasd el vele készült beszélgetésünket!

Mikor és hogyan kezdett biogazdálkodni?

Nekem 8 hektár legelőm van a kecskeméti Mercedes gyártól nem messze. Amikor 8-10 évvel ezelőtt megvettem ezt a területet, a szomszéd gazdák elszántották a szélét. Maradt egy 100 m x 20 m-es rész, ami szántva volt, de ugye ez az én területem. Gondolkodtam, hogy mit kezdjek ezzel a résszel, ami nem gyep. Mivel a vadak, őzek és nyulak elég határozottan „dolgoznak” arrafelé, olyan növényt akartam választani, amelyet a vadak nem szeretnek. Így esett a választásom a levendulára, amely azért termeli az illóolaját, hogy a vadak ellen védje magát.

Minden évben két sort telepítettem 3 éven keresztül, tehát végül 6 sor levendulám lett. Ez 1200 tő, és mivel a területem bio minősített volt, 1-2 év után a levendula is azzá válhatott.

Mikor csatlakozott az Ökopiachoz?

Körülbelül négy éve. Szezonban van egy kis asztalkám, ahol csak levendulavirágot árulok, semmi mást. Amióta megkaptam az engedélyt, hogy árusíthassak, azóta már megszerettek a vevők, és hála Istennek, hiányolnak. 3-4 hét, amíg a levendula virágzik, ez az időszak idén most kezdődik. Sajnos az én levendulám idén későn indult be,  június 27-étől tudok vele jelen lenni az Ökopiacon.

Milyen formában árusítja a levendulát? Fel is dolgozza?

Én virágnak árulom, amit pedig nem tudok így eladni, azt elviszik illóolajnak.

Ha valaki levendulát vásárol, miért előnyös számára, hogy biot vegyen?

Több dolog miatt is. Amikor csokrokat kötünk, esztétikus, nagyon szép sötétlila színe van. Körülbelül egy hónapig az asztalon jól mutat. Nem szabad vízbe tenni, ezért addigra megszárad. Utána felhasználható akár teába, süteménybe is, vagy összemorzsolva egy kis párnát meg lehet tölteni vele és az ágyunkba tenni. Az esti lefekvéskor nyugtató hatással bír. Én  francia orvosi levendulát termesztek, ezt fontos tudni, mert így aromaterápiához tökéletes. Érdekesség, hogy Egyiptomban a fáraó sírkamrájában találtak több ezer éves levendula csokrokat, és ahogy megdörzsölték, még mindig felszabadult belőlük illatanyag. Tehát ahányszor megdörzsöljük, egy illatfelhő távozik belőle, és elalvásnál ez kellemes, nyugtató hatású anyag, amivel könnyebb elaludni. Akár bevisszük a hálószobánkba és belélegezzük, akár ételbe, italba tesszük, jó, ha bio minősített.

Egyedül végez minden feladatot, vagy családi összefogás áll a háttérben?

Olyan értelemben családi összefogás, hogy van egy fiam, Zsombor, ő szokott a kecskeméti piacon árulni. Bár most már 21 éves és visszafogja magát, de 2-3 éve még lelkesen piacozott. Az Ökopiacra pedig a párommal együtt járunk. Az én területemen egyetlen nagy ellenségem van, a folyondár szulák nevű kúszónövény, amely rácsavarodik a levendulára, és képes felmenni akár a virágig is. Ha nem kapálom és gazolom időben, akkor használhatatlanná teszi a növényt. Ez az egy, amit meg kell oldanom, a szulákírtás. A szezon előtti hetekben csúszva-mászva végig kell menni a 600 m hosszú soron, és ezt közösen a családdal csináljuk. A szedést is közösen végezzük, és ahol leszedjük, ott kötjük is egyből, hogy ne hulljon szét. Jó nagy csokrokról van szó, hiszen akár 200 szál virág is van egyben.

Tud ajánlani a vásárlóinak levendulás sütemény vagy szörp receptet?

Levendulaszörp

Hozzávalók:

  • 1 kg cukor
  • 1 ek. citromsav
  • 2 citrom leve
  • 3 bögre levendulavirág

Elkészítés:

Forrald fel a vizet a cukorral, majd amikor teljesen elolvadt, zárd el a lángot és tedd bele a virágot. A főzetet lefedve hagyd néhány órára pihenni. Szűrd át, add hozzá a citromsavat és újra forrald fel. Amint megjelennek az első buborékok, a lábost húzd le a tűzről és add a szörphöz a citromlét is. A szörpöt forrón töltsd steril üvegekbe, majd száraz dunsztban hagyd kihűlni. Mennyei limonádé készíthető belőle!

Levendulás keksz

Hozzávalók:

  • 50 dkg sima liszt
  • 20 dkg darált mandula
  • 20 dkg porcukor
  • 35 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 3 tojássárgája
  • 3 tk. szárított levendulavirág
  • 1 csipet só

Elkészítés:

  1. A langyos vajat morzsold el a lisztben, add a keverékhez a porcukrot és a mandulaőrleményt, majd a tojást, a levendulát és a sót.
  2. Jól dolgozd össze a tésztát, majd csomagold fóliába és tedd néhány órára hűtőbe.
  3. A tésztát 2 mm vastagságúra nyújtsd. Kicsit nehéz vele bánni, mert könnyen szétesik, de ez ne ijesszen meg, sütéskor szépen összeáll.
  4. A tésztát tetszés szerinti formákra vághatod.
  5. A megmintázott kekszeket sorakoztasd sütőpapírral bélelt tepsibe, kb. 7-8 perc alatt csodásra sülnek.

Köszönjük a beszélgetést!