Indul a BIObefőzés!

A bőség időszakát éljük! Az előttünk álló hónapok ontják a friss BIOgyümölcsöket, így könnyen megfeledkezhetünk arról, hogy nem lesz ez egész évben így. A napfényt, a hűsítő esti szellőt, a víz simogatását és a virágok illatát sajnos nem tudjuk eltenni télire, a gyümölcsöket azonban igen. Több tartósítási lehetőség közül választhatunk. A fagyasztás előnye, hogy az értékes anyagokból sok megmarad, aránylag kevés munkával jár, de mélyhűtőt kell hozzá tartanunk, ami folyamatosan energiát igényel. A napon aszalás ősi módszer, de házilag nehéz kivitelezni, a háztartási aszaló készülékekkel pedig nem tudunk egyszerre nagyobb mennyiséget előállítani. A befőzés sem tökéletes megoldás, de azért elég jó ahhoz, hogy évről évre így halmozzunk fel készleteket a zord napokra.

 

Tapasztalatok és tévhitek

  • A szakácskönyvek állításaival ellentétben befőzni nemcsak a tökéletes gyümölcsöt érdemes. Természetesen romlott nem lehet az alapanyag, de a csúnya, jégverte, rágott gyümölcsöt, megkásásodott almát igen.
  • A tartósítószerek nélkül is tartós lehet a lekvár és a befőtt, az eredmény a tökéletes záráson és a megfelelő hőkezelésen múlik.
  • Nem a cukor tartósít. Kizárólag hőkezeléssel, bármilyen adalék nélkül is gond nélkül eltehetjük a gyümölcsöket és a paradicsomot.

Módszerek és ötletek

  • A hagyományos „száraz” és „nedves dunsztos” eljáráshoz részletes leírások állnak rendelkezésre, de sokkal kevesebb a munkánk, ha befőzőautomatát használunk. További előnye, hogy csak a minimálisan szükséges hőnek tesszük ki a gyümölcsöt.
  • Ha híg a lekvár fogyasztás előtt pár órával chiamagot keverünk hozzá, akkor zselésebbé válik az állaga. Érezhetők maradnak a magok, de ez nem feltétlenül zavaró, csupán ízlésünkön múlik. Így járhatunk el akkor is, ha utólag édesítünk mézzel.
  • A paradicsomot nem kell órákig rotyogtatni, hogy sűrű szószt kapjunk. Válasszuk a „Lucullus” típusú fajtákat, ezekből érdemes készíteni. A forró vízbe mártott paradicsom héja lehúzható, a csúcsán csillag alakban bevágott paradicsom híg magházát pedig két kezünk között ki tudjuk nyomni.

Kapcsolódó cikk: 
Befőzési alternatívák

Kapcsolódó kiadvány:
Biokultúra receptes füzet – Nyár