„A méhviaszos kendő élettartama hosszú, akár 1 év is lehet, ami még tovább hosszabbítható, majd élettartama végén komposztálható.” – Interjú Vörös Nikolettel

Vörös Nikolett édesapja, a méhész Vörös Imre standján kezdte el árusítani méhviaszos ételcsomagoló kendőit idén tavasszal. A Műanyagmentes Július kampány zárásaként ezen a héten őt és ökopiaci portékáit mutatjuk be.

Milyen termékeket hozol az Ökopiacra?

Egyelőre csak méhviasz kendőket hozok, de a paletta a későbbiekben bővülni fog. Négy különböző méretet – XS (15 cm x 15 cm), S (20 cm x 20 cm), M (20 cm x 30 cm), L (30 cm x 40 cm) – kínálok a kendőkből.

Honnan jött az ötlet, hogy belevágj egy ilyen vállalkozásba? Mi motivál téged?

Mindig is fontos volt számomra a környezettudatosság. Az külön öröm, hogy egy kicsit a művészi vénámat is megcsillogtathatom. Nagyon újak vagyunk még. Azért a többesszám, mert nem “magányos harcos” vagyok. Szepessy Deborah-val ez már nem az első közös projektünk. Fun fact, hogy a Deborah név egyébként méhecskét jelent. Illetve hozzá kell még tennem azt is, hogy Apukám méhész. Így tőle is kapunk ötleteket, segítséget és nem utolsó sorban a bio méhviaszt.

Egy vállalkozás elindítása általában nagy feladat. A tiétek milyen stádiumban van most?

A kísérletezési szakaszon már túl vagyunk. Most azon dolgozunk, hogy termékeinket minél többen megismerjék, minél több platformon hirdethessük a méhviasz kendők használatának környezetre jótékony hatását. Különféle kampányokkal is készülünk, amikhez majd egyedi mintákat választunk.

Milyen kampányok ezek?

A méhviasz kendőknek alapvetően van egy fontos üzenete: a műanyag helyettesíthető! Külön készítünk majd olyan mintákat is, amikkel egy kicsit a gyerekek kedvére szeretnénk tenni. Tudjuk, hogy minden bölcsis, ovis, kisiskolás gyermek szereti a jobbnál-jobb mintákkal, kedvenc mesefigurákkal díszített uzsonnás dobozokat. Megpróbálunk számukra olyan mintás kendőket gyártani, ami már majdnem olyan menő lehet, mint a már említett uzsis doboz. Így lehetőség van arra, hogy apró lépésekkel minél korábban elkezdjük a gyermekek környezettudatosságra nevelését. Ezen felül fejlesztés alatt áll festett bio pamutvászon használata is. A textil- tárgynyomó műhelyünkben szeretnénk minél több saját mintát környezettudatos festékekkel előállítani. Tematikus kampányokkal készülünk.

Van-e valami különlegessége ezeknek a termékeknek más méhviaszos ételcsomagoló kendőkhöz képest?

A legtöbb méhviaszos ételcsomagoló ugyanazon az elven működik. A kéz melegére formázhatóvá válnak. A méhviasz lehetővé teszi, hogy az ételek lélegezzenek. A kendő élettartama hosszú, tulajdonképpen addig használható, amíg szét nem foszlik az anyag. Használattól függően akár 1 évig is megőrzi eredeti állapotát, amikor veszít régi fényéből, megújítható, végül pedig komposztálható. Amiben az enyém különbözik a többitől, hogy a méhviasz, amit használok, nem esik át kémiai tisztításon, fehérítésen. Ezért, ha megnézzük, picit sárgásabb a termék, mint más hasonló kendők.

Mit értesz megújítás alatt?

Amikor már annyira sokszor használtuk, hogy megrepedezett az anyag, két sütőpapír közé fektetve átvasaljuk, és így a méhviasz egyenletesen eloszlik az anyagban, a repedezett részeket is kisimítva. Így újra a régi lehet.

Mire kell különösen figyelni, ha használni kezdjük?

A kendő nem minden étel tárolására alkalmas. Nyugodtan csomagolhatunk bele szendvicseket, zöldségeket, gyümölcsöket, süteményeket. De ne tegyünk bele ananászt, mert az túl savas gyümölcs, és nyers húst és halat se csomagoljunk bele. Illetve fontos, hogy a kendő ne kerüljön olyan helyre, ahol túlzott hőhatásnak lenne kitéve, ilyen pl. a mikró vagy a sütő.

Mik a tapasztalataid, mennyire környezettudatosak a magyar vásárlók, illetve az Ökopiac vásárlói?

Az Ökopiacra nagy többségben azok érkeznek, akik nyitottak és érdeklődnek az effajta újdonságok iránt. Alapvetően pozitív élményeim vannak.

Köszönjük a beszélgetést!