„Célunk a kisgyerekes családokat, bennük a gyerekeket, megtanítani az egészségtudatos életmódra” – Interjú Trencséni Sándor szőlősgazdával

Trencséni Sándor szőlősgazda új árus az Ökopiacon. A KomBioval közös standon találják meg a vásárlók, körülbelül egy hónapig még mindenképp, amíg a szőlőkínálata kitart. S mit árusít még? Kiderül a következő beszélgetésünkből.

Mióta biogazdálkodik?

5 éve. A telepítés 4 évvel ezelőtt történt, de otthoni kis bio konyhakertem mindig is volt. Jómagam mérnökember vagyok,valamint informatikus és természetgyógyász, többek közt antropozófus orvoslással foglalkozom, amely Rudolf Steiner szellemi áramlatához tartozik. A Steiner-féle antropozófiába tartozik a biodinamikus gazdálkodás is, amelyet a Demeter ellenőrzési rendszerben minősítenek, ennek a minősítésnek a megszerzése a távlati célunk.

Mi vitte arra az útra, hogy elkezdjen biogazdálkodni?

2006 óta járok az Ökopiacra vásárlóként, akkor jöttem vissza Kaliforniából, ahol kutatóként dolgoztam. Már ott kint is biopiacon vásároltam, de amikor hazajöttem, sok gazdával összeismerkedtem itt. Nagyon megtetszett, hogy látszott rajtuk, nem csak azért árulnak, és nem csak azért termelnek bio módon, mert úgy többet lehet az áruért kapni, hanem mert ez a felfogásuk. Egyszerű földműves emberek, de megfertőzte őket ez az egészségtudatos életmód.

Ezek szerint Önt is megfertőzte…

Így van.

Hol és mekkora területen kezdett gazdálkodni?

1,1 hektáron, Badacsonylábdihegy településen.

Milyen szőlőfajtákat hoz az Ökopiacra?

Irsai Olivér a fő fajta, amit nem csak borként, hanem csemegeszőlőként is fogyasztanak. Ezen kívül még Eszter, Pannónia kincse, Teréz, Fehér saszla alkotják a kínálatot.

Van feldolgozott terméke is?

Mivel eddig többet sikerült termelni, mint amennyit el tudtunk frissen adni, ezért mustot is készítünk a szőlőből. A tanya fejlesztése befejeződik idén, így a következő években már több feldolgozott terméket tudunk majd kínálni, pl. lekvárok , valamint különböző aszalványok is lesznek  a választékunkban a mazsolán kívül, pl. sárgabarack, alma, körte, áfonya és kökény. Ezeket idén ültetjük Badacsony-hegyen, és vannak velük terveink a következő évekre. A terveink közt más is szerepel, a tanya fejlesztése is azért történt, hogy egy modernebb épületben tudjunk gyerekeket fogadni nyári táborainkban. Az asszonykám ugyanis pedagógus. Már eddig is voltak táboraink, nagy sikerrel, a jövőben pedig az is a célunk, hogy a kisgyerekes családokat, bennük a gyerekeket, megtanítsuk az egészségtudatos életmódra.

Jól értem, hogy az Önök szőlőjéből bor nem is készül?

Mint antropozófus természetgyógyász, nem készítek bort.  Ez részemről hitvallás kérdése.
Lehet viszont, hogy a must egy részéből majd szőlőlé fog készülni.
A must és a szőlőlé között az a különbség, hogy a must, ahogy kijön a présből, már megy is a 400 literes fagyasztóba, ahol télig, vagy akár jövő tavaszig is eltartható. Ha viszont nem fagyasztjuk, akkor rövid időn belül elindul az erjedése. Viszont a szőlőlé hőkezelésen esik át, hirtelen felmelegítjük 80 fokra, utána lassan lehűtjük, ezáltal a baktériumok elpusztulnak, és ettől hosszabb ideig eláll. Természetgyógyászként sokkal egészségesebbnek tartom a mustot, hiszen az természetes gyümölcslé, és ráadásul igen finom is. A szőlőlében viszont a hőkezelés után egyes anyagok már nincsenek jelen. Nagy meglepetésemre mégis a szőlőlevet sokkal jobban viszik az emberek, egyszerűen azért, mert van bennük egy alaptalan félelem, hogy a musttól hasmenésük lesz. De ez nem igaz. Ha megfelelő mennyiségben fogyasztják és esznek is hozzá, akkor semmi bajuk nem lesz tőle.

Az Ökopiacon is árusítja a mustot?

Igen, viszünk a piacra most szombaton is mustot és szőlőt is.

Állatokat is tartanak a gazdaságban?

Nem, mert az állatokkal minden egyes nap foglalkozni kell. Mi kétlakiak vagyunk, télen Budakeszin lakunk, nem tartózkodunk folyamatosan a birtokon, ezért egyelőre nem tudunk állatokat gondozni, de majd szeretnénk.

Gyakran emlegeti a feleségét, családi vállalkozás az Önöké?

Igen, ketten csináljuk, asszonyka és én. Neki 3 gyereke van, nekem pedig 4, de a többségük már felnőtt, egy érettségi előtt álló gyermek lakik még velünk, illetve egy 7 éves kicsi. Asszonyka pedagógus, de a gazdaságban is dolgozik, és árusít velem a piacon. Nagyon boldogok voltunk, hogy megjelenhettünk az Ökopiacon, asszonyka is meg én is végig mosolyogtuk a délelőttöt. A vevők is megjegyezték, hogy jó ránk nézni, és volt, aki többször is visszatért a standunkhoz. Így 11 órára el is fogyott az összes árunk, sikeres első napot zártunk.

Köszönjük a beszélgetést!