„Gyerekkorunk óta ezt láttuk, hogy minél kevesebb a vegyszer, annál jobb” – Interjú a Biofakturával

Hámori Andrea és öccse, Árpád igazgatják azt a tiszanagyfalui gazdaságot, ahol a Biofaktura finom és egészséges gyümölcslevei, zöldséglevei készülnek. Saját termesztésű zöldségeiket, gyümölcseiket saját üzemükben dolgozzák fel nagy sikerrel, hiszen termékeik már több díjat is bezsebelhettek. Ezen a héten Andreával beszélgettünk.

Milyen termékekkel van jelen a Biofaktura az Ökopiacon?

Bio zöldséget és gyümölcsöt termelünk, amit a saját feldolgozóüzemünkben feldolgozunk és azt értékesítjük piacokon. Natúr présleveket készítünk belőlük, amelyek vizet, hozzáadott cukrot és tartósítószert nem tartalmaznak. Alma, körte, meggy… Igazából a homoktövis és a berkenye kivételével mindent magunk termelünk a levekhez. Nagyon nagy sikere van a céklalevünknek, ami több díjat is elnyert az utóbbi években: Év Bioterméke 2017 Közönségdíj, Év kiváló terméke, amiket elhoztunk vele. Az almalevünk is megkapta az Év Bioterméke elismerést 2004-ben. Most a céklalé, ami nagy sláger, de vegyes zöldséglevet is készítünk sárgarépából, céklából, paradicsomból. Illetve terméstől függően tiszta paradicsomlé és tiszta sárgarépalé is szokott lenni, de ezek nem állandó termékek.

A tartósítás hogyan történik, ha nem használnak tartósítószert?

Kímélő pasztőrön mennek keresztül a levek, nem annyira magas hőfokon vannak hőkezelve, mint általában szokás. Így sok vitamint megőriznek.

Zöldséget, gyümölcsöt feldolgozatlanul is árulnak?

Almát és körtét mindig, a termés mennyiségétől függően pedig időnként zöldségeket is szoktunk hozni, de általában ezeket inkább feldolgozzuk.

Mekkora területen gazdálkodnak?

Az ültetvényt és a konyhakertet összesítve közel 30 hektáron gazdálkodunk.

A testvérén kívül mások is részt vesznek a családból a vállalkozásban vagy teljesen más területen dolgoznak?

Úgy indult, még nagyon-nagyon régen a történetünk, hogy a nagyapám hadifogoly volt és kárpótlás útján kapott földet. Ezt a gyerekeinek adta, akik az én anyukám és a nagybátyám. Ezt a földet kezdtük el művelni a családdal. Apukám telepítette az első 5 hektár almást rá. Amikor mi az öcsémmel felcseperedtünk – én mezőgazdasági főiskolán végzett agrármérnök vagyok, az öcsém pedig mezőgazdasági szakközépiskolában végzett – beszálltunk a családi vállalkozásba, amit így folytatunk már nagyon rég. Egészen pontosan nem is tudom, hogy mióta, de 2004-ben már Év Bioterméke díjat nyertünk.

Mi miatt döntöttek úgy, hogy a konvencionális termelésről átállnak a biora?

Két okra vezetem vissza. Az egyik, hogy a nagymamám már akkor vegyszer nélkül termelt a kiskertjében, amikor még nem volt divat a vetemények párosítása és a Hold-állás figyelése. Gyerekkorunk óta ezt láttuk, hogy minél kevesebb vegyszer, annál jobb. A másik, hogy apukám mezőgazdasági pilóta, tehát ő egész életében vegyszerben „úszott”, és tisztában van ezeknek a káros hatásaival. Így egyértelmű volt, hogy nem csak a saját kis konyhakertünkben, hanem az egész gazdaságban megpróbáljuk úgy csinálni, ahogy a szívünk diktálja.

Terveznek valamilyen újítást, fejlesztést a közeljövőben?

Folyamatosan kísérletezünk új termékekkel és bővítjük a kínálatot. Amikor elkezdtük, akkor csak az 5 literes bio almalevet készítettük. Így lett hozzá először a meggyes, majd a körtés ízesítés, és néhány évvel ezelőtt kezdtük a zöldségeket is termelni és feldolgozni. A gazdaság is egyre nagyobb, egyre több az igény is, de sajnos egyre kevesebb a kézi munkaerő, pedig ugye bioban az kulcsfontosságú. A legújabb beruházásunk egy Ködsárkány, ami a fagykárokat segít megelőzni, és egy rázógép. Azokat a gyümölcsöket, amelyeket azonnal feldolgozunk lévé, ezzel a géppel rázzuk le. Amiket betárolunk hűtőházban, mert a későbbiek során piacon fogjuk értékesíteni, azokat kézzel szedjük és válogatjuk. Az első osztályúakat betároljuk hűtőházban, a másodosztályúakat pedig feldolgozzuk. A mi termékünk legfőképpen abban különbözik a többitől, hogy asztali minőségű gyümölcsből préselünk.
Aki rendszeresen vásárol leveinkből, annak elég csak a belső, csapos töltő zacskót vásárolnia, ami 5 és 3 literes kiszerelésben kapható. A tartódoboz újra és újra használható.

Köszönjük a beszélgetést!