Tárolási veszteségek csökkentése

A növények természetes anyagcsere folyamatai a betakarított terményekben sem állnak le. Oxigént használnak el, miközben széndioxid, vízpára, hő és egyéb anyagok keletkeznek.

Az etilénről

Az etilén olyan hormonhatású gáz, amelyet egyes termények (pl. alma, paradicsom) nagy mennyiségben adnak le közvetlenül érés előtt. Hatására a keményítő és a szerves savak cukorrá alakulnak, a pektin pedig lebomlik, amitől a gyümölcs megpuhul. Az etilénnek ezt a hatását használják ki a gyümölcs nagykereskedésekben, így időzítik egyes tételek utóérését. A féléretten szedett, hideg, oxigénszegény környezetben szállított gyümölcsöket etilénnel kezelik, amitől gyorsan elérik a kivált színt és érettségi állapotot.

Vannak etilént termelő és vannak etilénre erőteljesen reagáló zöldségek gyümölcsök.

  • Etilént termel az alma, a körte, a burgonya, a paradicsom, az őszibarack, a szilva, a paprika és a cukkíni.
  • Etilénre érzékeny az alma, a kajszi, a körte, az őszibarack, a padlizsán, a káposztafélék, a paradicsom, a szilva, a zeller, kisebb mértékben a szőlő és a paprika.

Háztartási tipp: Ha félérett körte, őszibarack vagy paradicsom érését akarjuk gyorsítani, tegyünk melléjük almát. Ha viszont szeretnénk késleltetni az etilénre érzékeny zöldségek, gyümölcsök érését, ne kerüljenek etilént kibocsátók mellé.

Tárolási tudnivalók

  • A káposzta szedés után maradjon pár napig a szabadban, utána szedjük le a külső leveleket és úgy tároljuk be.
  • A gyökérzöldségeket földesen (mosás nélkül) tároljuk be. A kisebbeket használjuk el először, mert ezek nagyobb fajlagos felületüknél fogva gyorsan kiszáradnak.
  • Az alma és a körte nagyon sok etilént ad le, ezért ezeket érdemes fajták szerint elkülönítve, lehetőség szerint egy rétegben tárolni.
  • A vöröshagyma és a fokhagyma először száraz, meleg helyre kerüljön, például szétterítve egy padlásra, majd ládába téve egy száraz, sötét helyre.
  • A burgonyában lévő keményítő már 4 °C-on elkezd cukorrá alakulni, a legmegfelelőbb a 7 °C-os, sötét hely.
  • A keményebb héjú tökfélék sokáig eltarthatók a pincében, főleg ha a szárukat viasszal lezárjuk.

Forrás: umweltberatung.at

Alma, körte tárolása

Alma és körte esetében csak tárolásra alkalmas (téli) fajták állnak el több hónapon keresztül. Mindkét gyümölcsre jellemző az utóérés, egyes fajták csak az utóérést követően lesznek ízletesek.

Tárolása:

Optimális lenne a 3 °C-os, 90% relatív páratartalmú, folyamatosan szellőző tároló. Házi körülmények között inkább a földes pince vagy egy fagymentes melléképület lehet a jó választás. Ha a hely engedi, egy rétegben terítsük szét az almát. Ha nem, érdemes vesszőkosarat vagy átszellőző ládát, rekeszt választani. A szedés után két héttel mindenképpen válogassuk át az almát, mert ilyenkor sok szokott benne lenni a romlott. Később elég 4-6 hetente.

Az erősen viaszos almák a lakásban is elállnak, bár nem tavaszig. Ha nincs pincénk, akkor a balkon is megfelelő lehet, amennyiben meg tudjuk védeni az almákat a fagytól. Itt inkább a kiszáradás fenyegethet, a teraszon nehéz a magas páratartalmat megőrizni, de rövidebb ideig biztosított a friss alma ellátásunk innen is. Téli körte esetében törekedjünk az egy rétegű tárolásra. Ez azért fontos, mert a gyümölcsök nem egyszerre szoktak beérni, a sárgára, vöröses barnára váltó szín alapján tudunk válogatni.

Kapcsolódó cikk:
Alma, körte szedése

Kapcsolódó kiadvány:
Egész évben ökotermék