Csíraképesség ellenőrzése

Sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat, ha a tél végén ellenőrizzünk tárolt vetőmagjaink csíraképességét.

Saját vetőmagnál szóba jöhet, hogy eleve nem volt sikeres a magfogás, például azért, mert nem érett be eléggé. (Forgalmazott vetőmag esetében ezt eleve ellenőrzik.) Szükség esetén még elég időnk marad a beszerzésre. A bajor Kertakadémia az alábbiakat javasolja.

Lassan itt az idő az idő a veteményes tervezésére, így célszerű ellenőrizni vetőmag készletünket, hogy beszerezhessük a hiányzókat. A tavalyi vetőmag még biztos jó, ha hűvös, száraz helyen tároltuk, azonban az ennél régebbi csíraképessége erősen fajfüggő. A csírázási próbából kiderül, hogy a tasakok tartalmát még érdemes-e elvetni.

Zöldségmagok tárolhatósága

Sok zöldség és virágmag egyáltalán nem olcsó, sőt a bio vetőmag meglehetősen drága is lehet, ennek ellenére sokszor túlvásároljuk magunkat, hogy többfélét kipróbálhassunk. Megfelelően tárolva a vetőmagok mindenképpen elállnak a csomagoláson jelzett időpontig, a fajok csíraképességének időtartama azonban nagyon eltérő. Egyes vetőmagoknál, például a kapornál, metélőhagymánál és a petrezselyem ez egy-két év, a pasztinákból pedig érdemes minden évben frisset venni. Valamivel hosszabb a madársaláta és a sárgarépa esetében. Négy-öt éven keresztül marad csíraképes a káposzta, a retek, a spenót, a cékla, az uborka és a tök. Megfigyelések szerint a bab nagyon rövid ideig őrzi meg, de a paradicsom még öt év után is jól csírázhat.

Csíraképesség ellenőrzése_ csíráztatott mag

Házi teszt a csíraképesség ellenőrzésére

Nincs annál dühítőbb, mint amikor a vetett mag nem kel ki. Több hetes késéssel jár és újra kell vetni. Ez adódhat abból, hogy régi a vetőmag. Ha van fölöslegben legalább 10 magunk, akkor tegyünk legalább ennyit egy tányérra helyezett, vizes papírtörlőre. Az egészre húzzunk fóliát, hogy megőrizze a nedvességét. Arra azonban ügyelni kell, hogy maradjon némi szellőzése, de a papír ne száradjon ki, illetve szükség esetén nedvesítsük meg újra.

Meleg helyen, 22 fok körüli hőmérsékleten a csírázás 2-3 hét alatt megindul. A fejes és a tépősaláta kivétel, ezeknek 16 fok kell, 22 fok fölött nem csírázik.

Ezután már csak számolni kell. Ha legalább 65 % fejlődésnek indult, akkor érdemes vetni a magból, ha csak 50 %, akkor sűrűn érdemes vetni, ha a fele sem, akkor azzal a vetőmaggal nem érdemes tovább foglalkozni.

Célszerű a csírázási próbát idejében elvégezni, mert ezekben a hetekben bőséges a szaküzletek vetőmag kínálata.

Forrás: lwg.bayern.de/gartenakademie/
Fordította: Gelencsér Margit