„Mint egy kaparós sorsjegy: a vevő megkapja, amiért fizet, de ha szerencséje van, akkor XL méret is lesz a dobozban” – Interjú Szokolai Gáborral

Szokolai Gábor és felesége, Judit új árusok az Ökopiacon Éden Major Biogazdálkodásukkal. Tojásaikkal az elmúlt hétvégén debütáltak nálunk, és mint kiderült, a pult mögött két lelkes fiatal, és egy kedves élettörténet áll.
Gábor hivatásos katona volt, aztán egy szabadabb életet keresve kamionsofőr lett, Angliában dolgozott sokáig, hogy megvehesse a tiszakécskei tanyáját. Aztán kitanulta a biogazdálkodást és már három éve minősített biogazdasága van. Judit egy baráti társasággal érkezett oda látogatóba, és jóformán ott ragadt Gábor tanyáján és oldalán, azóta közösen szépítgetik, fejlesztik a birtokot.

Hogyan és mikor kezdtél biogazdálkodni?

Magát a biogazdálkodást több mint 3 éve kezdtem, az első lépés egy permakultúrás szemléletű biogazdaság kialakítása volt. Aztán menet közben a zöldség-termesztésről teljesen lemondtunk, mert ahogy a baromfik bekerültek a gazdaságba, megszerettem őket. Egyre több és több lett belőlük, és ez kezdett el legjobban érdekelni. Én városból költöztem ki, tehát nem a született létformánk ez, de idejöttünk és magas színvonalon megvalósítottuk, amire vágytunk.

Jelenleg csak tojásokkal jelentetek meg az Ökopiacon. Mással is foglalkoztok?

Elkezdtünk tojással foglalkozni, és családi körben vágtunk néhány baromfit, de eleinte nem volt belőle sok, 20-30, majd 40-50 db. Jelenleg húst, konyhakész baromfit még nem árulunk, de a jövő évben már az is a terveink között szerepel. A fejlesztések ez év végén elkezdődnek, jövőre egy szezont végigviszünk és 200-250 csirkét fogunk havonta levágni. Ezzel reményeink szerint elérjük, hogy tudunk majd az Ökopiacra is vinni.
Szándékunkban áll olyan minőségű baromfihússal megjelenni a piacon, amely felveszi a külföldi prémium baromfi termékekkel a versenyt. A fejlesztéseinkkel ez irányba tartunk.

Különböző méretű tojásokat hoztok a piacra?

Nem árulunk különböző méreteket, az M-es tojásméretet határoztam meg minimumként. Ha elkezdenek tojni a tyúkok, az elején van az 50 g alatti előtojás és jércetojás, tehát a kis tojások, de ezeket nem értékesítjük. Amikor elérik az M méretet, akkor bekerülnek a dobozba. Nálunk az L és XL méret is bekerül ugyanabba a dobozba. Olyan ez, mint egy kaparós sorsjegy, a vevő azt minimum megkapja, amiért fizet, de ha szerencséje van, akkor XL méret is lesz benne.

Családi vállalkozásban végzitek a munkát?

Igen, a feleségemmel, Judittal együtt csináljuk. A 11 hónapos kisfiunk is nagyon érdeklődik az őt körülvevő világ iránt. Remélem, hogy majd folytatja, amit én elkezdtem.

Aki az Ökopiacon vásárol, bizonyára tisztában van vele, mitől lesz bio a tojás, de azért emeljünk ki néhány fontos szempontot azok kedvéért, akik most olvasnak erről először!

Sohasem árt beszélni erről, mert a múltkor is többen megkérdezték az Ökopiacon, hogy szabadon vannak-e tartva a tyúkjaink, akik a tojásokat tojták. Tudni kell, hogy ami bio, az alapból szabadabban van tartva, mint a nem bio tanyasi csirke. Az előírások szerint egy baromfira 4 nm kifutó területet kell biztosítanunk, ez nagyon nagy területet jelent. Nekem a kötelező területen felül az is elvem, hogy 150 madárnál több ne éljen egy házban. Ez azért fontos, mert a természetes életkörülményeik között a baromfiak max. 150 példányos kolóniában szoktak élni. Nálam ez is számít, hogy sokszor 150 legyen, ne egyszer 1000 vagy 2000. Ennek köszönhető, hogy tényleg boldogok az állataink… Aki kijön és megnézi, az erről meg is győződhet. Bárki számára nyitott a lehetőség, hogy eljöjjön és megnézze, honnan vásárolja a tojást, vagy a későbbiekben a húst.

Mit esznek a ti biofarmotokon a tyúkok?

Különlegesség, és Magyarországon egyedülálló is, hogy a saját takarmánykeverékünkkel etetjük a baromfikat, amely teljes értékű, bio minősített takarmány. Ezt készítjük és árusítjuk is más gazdáknak vagy akár magánszemélyeknek is. Működik egy keverőüzemünk, amelyben a legmagasabb színvonalon összeállított bio takarmány készül. Ennek is köszönhetően minden körülmény adott a legjobb minőségű és legmagasabb beltartalmi értékű, prémium kategória tetején álló tojások kerüljenek a fogyasztók elé.
Köszönjük a beszélgetést!