25 éves a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.

Negyed század a biogazdálkodás szolgálatában

1995. március 9-én Magyarország felkerült az Unió biogazdálkodásban egyenértékű rendszert működtető harmadik országok (első) illusztris listájára Svájc, Izrael, Argentína és Ausztrália társaságában. A szakmai előírások egyenértékűségét a Biokultúra Egyesület magán előírásrendszere, az ellenőrzés hatékonyságát és a tanúsítvány elfogadását a Biokultúra ellenőrzési-tanúsítási rendszere biztosította. Egy több napos EU bizottsági helyszíni ellenőrzés egyetlen jelzést tett rendszerünkkel kapcsolatosan: a hamarosan kötelezően bevezetendő EN 45011 szabvány szerint aggályos az ellenőrzés-tanúsítás egyesületen belül tartása a felvállalt sokrétű érdekérvényesítő, mozgalmi tevékenység mellett. Ezért 1996 eléjén a Biokultúra Egyesület (ma: Magyar Biokultúra Szövetség) Vezetősége úgy döntött, hogy megalakítja a Biokontroll Hungária Közhasznú Társaságot a minimális szükséges tőke biztosításával és az akkor ellenőrzött kétszáz körüli partner átadásával. A Vezetőség dr. Roszík Péter alelnökre bízta az ügyvezetői pozíciót és az ellenőrzési-tanúsítási rendszer átvételét, tovább építését.

A Biokontroll 1996. április 15-én megkezdte működését. Bár szívünk mélyén abban reménykedtünk az alakításkor is, hogy a világ mező- és élelmiszergazdasága teljesen biová válik, mégis várakozás felettinek tekintjük fejlődésünket. Az ellenőrzött bio terület az akkori kétezer hektár körüli nagyságról háromszázezer körülire, a nem egészen kétszáz partnerszám pedig ötezerre emelkedett!

Az ilyen kerek számos születésnapokon szokás számbavenni mindazokat, akiknek sokat köszönhet az ünnepelt. Első helyen Partnerek állnak, akik jóban-rosszban kitartottak és kitartanak a Biokontroll mellett, második helyen a Biokultúra Egyesület áll, aki felülemelkedve rövidtávú anyagi érdekein a közérdeket szem előtt tartva döntött egy fontos területe „kiszervezése” mellett. A megemlékezés méltatlan lenne, ha figyelmen kívül hagynánk az átadott terület meghatározó személyiségeit, a Biokultúra Ellenőrző Bizottságának vezetőjét, dr. Győrffy Sándort, a Minősítő Bizottsága vezetőjét, dr. Sárközy Péter professzor urat és a Szakmai Bizottsága vezetőjét dr. Roszík Pétert.

Sokakat illet köszönet a támogatásért, segítségért. Rendkívül sokat tett a Biokontroll működése érdekében dr. Szántosi Antalné Terike, aki két évtizede nagy szeretettel, önzetlenül (térítés nélkül) és kiemelkedő szakértelemmel gyakorolja a Biokultúra megbízásából a tulajdonosi jogokat. A Partnerek mellett a kiváló, igényesen dolgozó Biokontroll munkatársi csapatot is megilleti a köszönet, néhányuk teljes, vagy közel teljes szakmai életútját a Biokontroll tölti ki; pár név közülük a teljesség igénye nélkül, a Biokontrollnál töltött idő sorrendjében: Baliné Seléndy Eszter, Bánfi Brigitta, Vékás Márta, Seress Zoltán, Kiss Attila, Szabó Melinda, Pásztai Viktória, Bauer Lea, Mecseki Boglárka, Nagy Zoltán…

A jó Isten adja, hogy már egy szebb – teljesen bio – világban ne legyen ránk szükség, addig pedig legyen továbbra is áldás a munkánkon!

Dr. Roszík Péter ügyvezető
Biokultúra 2021/2-3