Miért kerül milliárdokba a peszticidek használata az EU lakosságának?

Franciaország a peszticidek legnagyobb piaca az EU-ban, megelőzve Németországot, Spanyolországot és Olaszországot is. Ezért három francia környezetvédelmi szervezet megpróbálta meghatározni ennek a növényvédőszer-használatnak a közvetett költségeit. Nagyrészt Franciaországból származó adatokra támaszkodtak, amelyeket az EU-ra extrapoláltak.

A költségszámításukban az alábbi tényezők is benne vannak:

  • adókedvezmények, például alacsony áfakulcsok formájában,
  • az állami szabályozás költségei,
  • a szennyezett víz és talajvíz tisztítása,
  • a gyártás üvegházhatású gázkibocsátása,
  • a peszticidek használatártól megbetegedett gazdálkodók kezelése

Felmerülnek más költségek is, például a gyümölcsökben és zöldségekben található növényvédőszer-maradványok okozta egészségkárosodás vagy a szántóföldeken előforduló fajok kipusztulása kapcsán, azonban ezeknek a károknak a költségeit nehéz számszerűsíteni, ezért azokat ezúttal nem vették figyelembe.

A számok mindenesetre megdöbbentőek: a jelentés 327 millió eurós externális költséget jelent Franciaországban, és 2,3 milliárd eurót az EU egészben. Ennek több mind fele a szennyezett víz tisztításával kapcsolatos költség. A szerzők ezt szembe állították az EU növényvédőszer-gyártóinak 900 millió euróra becsült nyereségével. A gyártók évente több tízmillió eurót költenek lobbiszövetségeiken keresztül az európai politika befolyásolására. Ez több, mint amennyi az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (European Food Safety Authority, EFSA) rendelkezésére áll a peszticidek használatának szabályozására. 

Lena Luig, az Inkota fejlesztéspolitikai hálózat globális mezőgazdasági és élelmezésügyi munkatársa a következőket mondta: „Nem elfogadható, hogy a Bayer és a BASF-hez hasonló vállalatok milliós nyereségre tegyenek szert a növényvédőszer üzletágból évente, miközben a lakosságnak fizetnie kell az egészségügyért, és a peszticidek által okozott környezeti károkért”. 

Az Európai Bizottságnak az EU-n belüli peszticid-felhasználás felére csökkentésére vonatkozó célkitűzésének eléréséhez az uniós mezőgazdasági forrásokat az ipari gazdaságoktól az agroökológiai rendszerek felé kellene átcsoportosítani. 

Forrás: organic-market.info
(Biokultúra 2022/1)