GMO 2.0

„GMO 2.0: Kihívások a háború árnyékában” címmel a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Fenntarthatóság Felé Egyesület (FFE) idén április végén sajtó háttérbeszélgetés keretében tájékoztatta a résztvevőket az új génmódosítási technikák engedélyeztetésének aktuális gyakorlati kérdéseiről, a vetőmag felhasználókat, a kereskedőket és a fogyasztókat érintő változásokról és kihívásokról, valamint az unió polgárainak azon lehetőségeiről, hogy véleményt nyilvánítsanak e kiemelkedően fontos, jövőbeli életünket teljes mértékben érintő kulcskérdésekről.

Miközben a hazánkkal szomszédos Ukrajnában háború dúl, a géntechnológiai óriáscégek lobbiszervezetei az Európai Bizottság meggyőzésével ki akarják vonni a jelenleg érvényben lévő uniós GMO-szabályozás hatálya alól az új génkezelési technikákat, vagyis az úgynevezett „új-GMO-kat”. A jelenlegi szabályozás értelmében ugyanis az „új GMO-kat” és mindenféle génmódosított szervezetet az elővigyázatosság elvének megfelelően szabályozni kell. Minden génmódosított szervezetet szigorú biztonsági hatásvizsgálatnak kell alávetni, és jelölni kell a termékeken, ha azok GMO-t tartalmaznak, így biztosítva az átláthatóságot a fogyasztók és a gazdák számára az ellátási lánc teljes egészében. Azonban a géntechnológiai óriáscégek soha nem adják fel saját piac- és profitszerzési törekvéseiket, ezért a háború és a kapcsolódó gazdasági szankciók miatt fenyegető élelmiszerválságot ürügyként felhasználva újabb és újabb rohamot indítanak, hogy ráerőltessék Európára a génmódosított termékeket.

Céljaik elérése érdekében kitartóan keresik és kutatják a jól alkalmazható, számukra kedvező alternatívákat termékeik elfogadtatására. A korábbiakban releváns génmódosítás kifejezés helyett például a „precíziós nemesítés”, „génszerkesztés”, „új nemesítési technikák” kifejezéseket használják, és ezeket igyekeznek elültetni a köztudatban is.

Az új kifejezések használatával arról próbálják meggyőzni a fogyasztókat, hogy az ezekkel az új módszerekkel előállított vetőmagok és élelmiszerek már jobb minőségűek, előállítási módszerük pedig sokkal precízebb az előzőekéhez képest. Az új technikák alkalmazása mellett felsorakoztatott érvek pedig tulajdonképpen ugyanazok, mint amelyeket két-három évtizede is hallottunk már, vagyis, hogy az éghajlatváltozás hatásaira az ezen eljárásokkal előállított vetőmagok és élelmiszerek jelentik a jó megoldást, s nagymértékben hozzá tudnak járulni az EU fenntarthatósági céljaihoz, a biodiverzitás és a Farm to Fork stratégiák megvalósításához, sőt az éhezés problémáját is ily módon meg lehetne oldani. Amennyiben az agrobiznisz törekvései sikerrel járnak, az súlyosan veszélyeztetheti a gazdák vetőmag-önrendelkezését és a mezőgazdasági biodiverzitást.

Mivel az új GMO-k használatának következményeit még nem ismerjük teljes mértékben, ezért számos európai civil szervezet felszólal a deregulációs folyamatok megállítása mellett. Magyarországon „Ne legyen kiskapu az új GMO-knak!” címmel az MTVSZ indított  kampányt, melynek keretében a honlapjukon (www.mtvsz.hu) közzétett petíció aláírásával támogatható kezdeményezésük. A kampány keretében azt kérik a kormánytól, az agrárminisztertől és az európai uniós döntéshozóktól, hogy határozottan álljanak ellen minden olyan próbálkozásnak, amelyek ki akarnák vonni az „új GMO-kat” a jelenlegi európai GMO-szabályozás hatálya alól, és tartsák fenn a biztonsági hatásvizsgálati, átláthatósági és jelölési kötelezettséget minden génmódosított szervezetre, garantálva ezáltal élelmünk biztonságosságát, a természet és a környezet védelmét, valamint a választás szabadságát. Törekvésük célja, hogy a Kormány és az EU döntéshozói támogassák a már bizonyított, fenntartható és az éghajlatváltozással szemben ellenálló  mezőgazdasági módszereket, mint például az agroökológiai technikákat és az ökológiai gazdálkodást.

Forrás: https://mtvsz.hu/