Helyben készül a „növényvédőszer”

A tárolt szemestermények megvédése közel sem egyszerű feladat az ökológiai gazdálkodásban és lassanként – a sok vegyszerbetiltás miatt – a szokványosban sem. Ma egyetlen Magyarországon forgalmazott terménykezelő növényvédőszert sem használhatnak a biogazdák, így a kiszolgáltatottságuk ezen a területen kifejezetten nagy.

Alap az okszerű, a fertőzést megelőző terménykezelés, a tárolók izolálása, takarítás, meszelés stb., kezelésre marad az energiafaló, magas beruházás-igényű folyamatos hűtés, az időnként végrehajtható melegítés, esetleg az üvegházhatású gázt használó széndioxiddal feltöltés. Alternatív megoldás lehetne a termékek kovaföldes kezelése az ízeltlábú raktározási kártevőkkel szemben, azonban nem minden vevő tolerálja a termény felszínén óhatatlanul ottmaradó – egyébként nem ártalmas – anyagot. 

Optimális megoldást nyújthatna a korlátlanul rendelkezésre álló – a levegőből ipari méretekben is kinyerhető – nitrogén, amellyel az oxigén tartalmú levegőt lehetne kiszorítani a termékek környezetéből, ezzel ellehetetlenítve az ízeltlábú és az aerob terményrontó ágensek szaporodását. A Biokultúra újság 2021/5 számában ezért adtunk lehetőséget arra, hogy a helyben előállított nitrogén specialistája a BOGE GmbH hivatalos márkaképviselete, a Press Air Kft. (2040 Budaörs, Gyár u. 2.; www.pressair.hu) bemutassa ezirányú tevékenységét. 

Deseő László a Press Air ügyvezetője, Christina Menzel biogazda (aki már próbát tett korábban a nitrogén ilyen irányú alkalmazására), Czeller Gábor a Magyar Biokultúra Szövetség elnöke és e sorok írója tanulmányi úton vett részt Alsó-Ausztriában, hogy a szerzett tapasztalatokat megoszthassuk a magyar biogazdákkal. 

Egyértelművé vált számunkra, hogy ahol a műszaki adottságok megfelelőek, ott a legkisebb környezeti terheléssel járó és leginkább gazdaságos szemestermény védelmét a helyben előállított nitrogénnel lehet elérni. Egyelőre a zárt betonsilók azok, amelyek szinte azonnal alkalmasok az ilyenfajta védelem befogadására, ezért az ilyennel rendelkezők, vagy ilyen fejlesztésébe vágók érdeklődésére tarthat számot ez a módszer.

Az egyéb tárolási módok estében, amennyiben biztosítható a gáztömör állapot, akkor jöhet szóba a nitrogénnel történő szemestermény védelem. Megítélésünk szerint ezt a célt különböző innovációs megoldások segíthetik, amelyekben a gazdák, a nitrogén kinyerésére technológiával rendelkezők és a műszaki megoldásokat nyújtani képes fejlesztők együttműködése nyújthat. Ezt a területet a döntéshozók figyelmébe ajánljuk támogatást érdemlő területként, hiszen minden eleme – és nem csak az ökológiai gazdálkodásban – a fenntartható gazdálkodást szolgálja, a kor igényeinek megfelelően mérsékli a vegyszerhasználatot, napelemes működtetés esetén még karbonsemleges is, nincs szállítási igény, szermaradék sincs – és még sorolhatnánk a számottevő előnyöket.

Dr. Roszík Péter