Megjelent az új FIBL jelentés a világ ökológiai mezőgazdaságáról

Ez év február 15-én a FIBL (Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet) közzétette éves statisztikáját a világszintű és az európai ökológiai termesztésről. A jelentés az IFOAM Organics Europe and International közreműködésével készült.

A The World of Organic Agriculture 2022-ben áttekinthető részletes adatgyűjtés azt mutatja, hogy 2020-ban  rekordnövekedést könyvelhetett el az ökológiai termelés. Az EU ökológiai területe 14,9 millió ha-ra nőtt, bár az előző évekhez képest lassabb tempóban. Az EU ökológiai piaca rekord méretű, 15,1%-os növekedést mutatott, és elérte a 44,8 milliárd eurót. Az EU-ban az ökológiai területek több, mint fele négy országban összpontosul: Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Németország. E négy ország közül Franciaország ad otthont a legnagyobb ökológiai mezőgazdasági területnek, mintegy 2,5 millió hektár nagyságban, ezt követi Spanyolország 2,4 millió hektár, Olaszország 2,1 millió hektárral. A legtöbb ökológiai termelő Olaszországban tevékenykedik (71 590), ezt követi Franciaország (53 255) és Spanyolország (44 493).

Az EU ökológiai piaca elérte a 44,8 milliárd eurót, ezzel az EU a második legnagyobb piac az USA után, Kína a harmadik helyen áll. Az EU-n belül a legnagyobb ökológiai piac Németországban található, 15 milliárd eurós forgalommal, ezt követi Franciaország 12,7 milliárd euróval, Olaszország pedig jóval kisebb, 3,9 milliárd eurós piaccal.

Az európai ökológiai mozgalom számára az ökológiai gazdálkodási rendszerekkel kapcsolatos ismeretek és adatgyűjtés javítása kulcsfontosságú az ökológiai termelés és fogyasztás növelése, valamint az EU Termelőtől az asztalig (Farm to Fork) és biodiverzitás stratégiájában meghatározott célok elérése érdekében. A jelenleg a társjogalkotók közötti tárgyalások alatt álló mezőgazdasági input- és kimeneti statisztikákról (SAIO) szóló rendelet lehetőséget ad arra, hogy több adat gyűjthető az ökológiai mezőgazdaságról, ami lehetővé teszi az ökológiai gazdálkodás teljesítményének jobb megértését.

Az ökológiai termelésre vonatkozó megbízható és átfogó adathalmaz új befektetőket is ösztönözhet az ökológiai ellátási láncba való belépésre, valamint felgyorsíthatja az átállást és a piacra jutást.

A kiadvány megtekinthető és letölthető ITT

Forrás: IFOAM Organics Europe