Búcsú a paradicsomoktól

A paradicsom nem éli túl az első fagyot, fejlődése azonban már jóval korábban, 10-12 fokon leáll. Mivel a bogyók bizonyos fokig képesek utóérni, pár héttel megnyújthatjuk a szezont. Összegyűjtöttük néhány paradicsom pirosító ötletet:

  • Az almából felszabaduló etiléngáz meggyorsítja a paradicsom utóérését. (Ámde megkeseríti a sárgarépát.)
  • Szárdarabbal együtt vágjuk le a fürtöket, hogy még némi tápanyag áramoljon a termésbe.
  • Húzzuk ki az egész növényt és fejjel lefelé lógassuk fel meleg, optimális esetben 18-20 fokos helyen. Célszerű megszabadulni a levelektől, hogy ne párologtassák el a maradék nedvességet.
  • Tekerjük körbe az egész növényt (karóstul) fátyolfóliával.
  • Döntsük meg a növényt közvetlenül a talaj felett, tegyünk alá deszkát, hogy ne érjen le a talajra, majd építsünk fölé rögtönzött „fóliasátrat”.
  • Tegyük tálcára a bogyókat, rendszeresen távolítsuk el a romló darabokat.

A jól bevált, betegségekre kevésbé érzékeny fajtákból érdemes magot fogni. A paradicsom gomba betegségei miatt különös gonddal távolítsuk el az ágyásból a levél, szár, gyökér és termés maradványokat. Ritka, hogy ez a növény az őszt egészségesen éri meg, ezért maradványai inkább ne kerüljenek a komposztba. A veteményestől távol, a gyümölcsfák, cserjék alatt célszerű elhelyezni.

Ha csapadékos a szeptember, érdemes a még lábon álló paradicsom alá fehérmustárt vetni zöldtrágyának. Finoman lazítsuk meg a talajt agyarkapával, szórva vessük el a mustárt, majd kicsit gereblyézzük el. Ha elég csapadékot kap, pár nap alatt csírázik.

Gelencsér Margit

Kapcsolódó kiadvány:
Egész évben ökotermék