Érdemes drága bioélelmiszert vásárolni?

Sokan teszik fel a kérdést! – Valóban érdemes biotermékeket vásárolni és fogyasztani, mint olcsóbb, nem bio társaikat?

Az egészséges táplálkozás egy kellemes beszélgetés során is igen gyakori téma barátok, családtagok vagy ismerősök között. Ilyenkor törnek elő a különféle kijelentések és érvelések: „fogyaszd ezt, mert egészséges, egyél ebből, mert jót tesz neked”. Nincs is semmi baj ezekkel, habár a kijelentések alátámasztása nélkülözhetetlen kellene, hogy legyen, hisz nélküle a szavak csak üres szavak maradnak.

A biotermékekkel más a helyzet. Számtalan kutatást végeztek és végeznek évről évre velük kapcsolatban, hogy ténylegesen egészségesebbek-e az emberi szervezet nézve, vagy ez is egy újabb üres trend, amiért a magasabb termékárat el lehet kérni.

A NutriNet-Santé tanulmányát 2018-ban publikálták, mely az egyik legnagyobb és legátfogóbb kutatás volt a világon, melynek időtartama 7 év, és 68 ezer ember bevonását igényelte. A kutatás 16 biotermék fogyasztásának gyakoriságát mérte, illetve a résztvevő emberek egészségügyi állapotát monitorozták.

Az eredmény megdöbbentő volt:

  • átlagosan 25%-kal kevesebb daganat alakult ki,
  • az emlőrák kialakulásának esélye 34%-kal,
  • a nyirokrendszeri rákok 76%-kal,
  • a non-Hodgkin limfómák kialakulásának esélye 86%-kal csökkent a bio élelmiszereket nagyobb részben fogyasztók körében.

Ennek alátámasztásaként megemlíthető egy 2020-ban közzétett tanulmány. A vizsgálatok alapján a megnövekedett káros anyag bevitel esetén a meddőség, a születési rendellenességek vagy épp különböző allergiák, jóval magasabb arányban fordultak elő, mint a biotermékeket fogyasztók körében.

A biotermékek kisebb szennyezőanyag és nagyobb tápanyag tartalmának köszönhető pozitív egészségügyi hatásokat még nem ismerték el véglegesként, azonban az újabb kutatások és megfigyelések egyre jobban billentik a mérleget e felé.

Forrás:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6583612/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20359265/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32519524/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31861431/

További cikkek hasonló témákban:
www.okopiac.hu/blog