Várandós nők növekvő herbicid kitettségét mutatják a legújabb biomonitoring eredmények

A Heartland Health Research Alliance (HHRA) legfrissebb jelentése szerint több mint háromszorosára nőtt a várandós nők vizeletében lévő dikamba gyomirtó szer átlagos szintje 2017 óta, amikoris megkezdődött a dikambatoleráns GMO-növények széles körű termesztése.

A vizsgálat szerint a dikamba, egy széles spektrumú gyomirtó szer szintje a vizeletben drámaian megemelkedett a 2,4-D (vietnámi háború „agent orange”-ának az egyik hatóanyaga) szintjéhez képest. 2010–2014-ben a vizeletben a 2,4-D átlagos szintje (0,4 ug/L) kétszerese volt a dikamba átlagos szintjének (0,2 ug/L). Ezzel szemben 2020-2022-re a dikamba átlagos

szintje (0,68 ug/L) 18%-kal meghaladta a 2,4-D átlagát (0,575 ug/L), annak ellenére, hogy a 2,4-D átlagos szintje 45%-kal nőtt a vizeletben 2020-2022 között a 2010-es évek óta.

Mindkét gyomirtó szert „lehetséges” rákkeltő anyagként tartják számon és közismert, hogy növeli a szaporodási problémák és a születési rendellenességek kockázatát.

A dikambát kimutató vizeletminták aránya 50%-kal nőtt 2010-2014-ről 2020-2022-re a dikamba gyomirtó szernek ellenálló növények széles körű termesztésének eredményeként.

A Heartland Health Research Alliance (HHRA) tizenhat peszticidet kimutató tesztjének eredménye öt olyan gyomirtó szert mutatott, amelyek a minták közel 100%-ában megtalálhatók voltak, beleértve a 2,4-D szert is. 2010 óta az USA középnyugati régiójának lakossága közel napi szinten ki van téve a tizenhat peszticid közül legalább hétnek. A fenti új

bizonyítékokat a növekvő gyomirtó szer expozícióra mutatták be az American Publich Health Association éves ülésén Bostonban. A szekción, mely „A gyomirtó szerek szaporodásra,

születési kimenetelre és a gyermekek fejlődésére gyakorolt hatásainak értékelése” elnevezést kapta, olyan bizonyítékokat mutattak be, melyek a gyomirtó szerek által kiváltott születési rendellenességek növekvő kockázatára utalnak.

A HHRA a kanadai Center de Toxicologie du Québec laborjának köszönhetően több mint 700 mintával rendelkezik 2010 és 2022 nyara közötti időszakból, melyeket glifozátra és glufozinátra teszteltek. A HHRA-nak ezen felül további 13 peszticid analitre vonatkozó adata is van mintegy 150 mintából 2010 és 2022 tavasza közötti időszakból. Ezek az eredmények

a terhes nők vizeletében vizsgált 2,4-D és a dikamba eredményeket is magukban foglalják. A HHRA legújabb biomonitoring adatai négy előzetes megállapításra mutatnak rá:

  1. A terhes nők vizeletében a dikamba átlagos szintje 3,4-szeresére nőtt amióta 2017-ben megkezdődött a dikamba-tűrő növények széleskörű termesztése.
  2. A gazdálkodók glufozinát (Liberty márkájú gyomirtó szer) használata a közelmúltban nőtt, ami a glufozináthoz és elsődleges metabolitjához való jelentős kitettséget eredményezhet.
  3. Azért van jó hír is: a tíz szintetikus piretroid és szerves foszfát rovarirtó analitikumból nyolc szintje jelentősen csökkent az elmúlt évtizedben, beleértve a klórpirifosz szerves foszfát rovarirtó szer elsődleges metabolitjának körülbelül 50%-os csökkenését.
  4. A HHRA tizenhét peszticid analitra kiterjedő adatai alapján megállapítható, hogy az elmúlt két évtizedben az USA közép-nyugati államaiban egy átlagember legalább hét peszticid analitnak volt kitéve szinte nap mint nap. 

A HHRA azért emeli ki ezeket a dikambára és glufozinátra vonatkozó új adatokat mert ezek az első, jelentős adathalmazok, melyeket világszerte gyűjtöttek ezen gyomirtó szerek emberi vizeletben való szintjéről. Az ilyen jellegű adatok elengedhetetlenek a hatóságok, a gazdálkodók, a gyomirtó szer ipar számára a peszticidekkel kapcsolatos kockázatok pontos

számszerűsítéséhez, valamint annak meghatározására, hogy indokolt-e lépéseket tenni a kitettség csökkentésére.

Forrás: https://sustainablepulse.com
Fordította: Megyery Szandra