Méhpusztulás és korai halálozás

A The Guardian egyik év eleji cikkében megjelent új kutatás becslései szerint a világon bekövetkező idő előtti humán elhalálozások egy százaléka, azaz mintegy félmillió haláleset a beporzók egyedszámának drámai csökkenésével egyenes kapcsolatba hozható. A mezőgazdasági termények háromnegyedének szükséges a beporzás, ám a rovarfajok egyedszámának csökkenéséből adódó nem megfelelő beporzás három-öt százalékos veszteséget eredményez a gyümölcs-, zöldség- és csonthéjasok termesztésében.

Általánosan ismert tény, hogy a szívbetegségek, a stroke, a cukorbaj és egyes rákfajták miatti elhalálozások megelőzhetőek az egészséges táplálkozási szokások követésével. Azonban mivel a tudományos felmérések szerint a gyümölcsök, zöldségek és csonthéjasok fogyasztása jelentősen csökkent, ezért az említett tanulmányban résztvevő kutatók számszerűsíthető összefüggést állítottak fel a vadon élő beporzók pusztulásának emberi egészségre gyakorolt hatásai kapcsán. Megállapításukat a világban működő sok száz gazdaság adataira, a terméshozamokra, valamint az elfogyasztott élelmiszerekkel összefüggő egészségügyi veszélyek, valamint az élelmiszer világkereskedelem folyamatait nyomon követő számítógépes modell adataira alapozták.

A kutatás megállapításai szerint a beporzók pusztulása olyan mértékben befolyásolja az emberi egészséget, mint más kockázati tényezők, például a kábítószerek használata. A tanulmány egyik vezető szerzője, Samuel Myers, a Harward Egyetem közegészségügyi karának munkatársa a lehetséges megoldást a beporzóbarát gyakorlatok követésében, a gazdaságok virágmennyiségének növelésében, a rovarirtószerek, legfőképpen a neonikotinoidok használatának mérséklésében, a mezőgazdasági területek környezetében lévő természetes élőhelyek fenntartásában és helyreállításában látja.

Forrás: https://www.agrotrend.hu
Biokultúra 2023/1