Termékek biogazdálkodáshoz – Primag Kft.

Az ökológiai gazdálkodást folytató termelőink számára fontos, hogy minőségi vetőmagokat és tápanyagokat használjanak, amelyek biztosítják a termés mennyiségét és minőségét, valamint megfelelnek az egyre szigorodó környezetvédelmi és élelmiszerbiztonsági előírásoknak. 

 

A minősített biovetőmagok olyan vetőmagok, amelyek megfelelnek a magyar és az Európai Unió biotermelésre vonatkozó jogszabályainak.

 

A minősített biovetőmagok használatának előnyei:

  • A minősített biovetőmagok garantálják, hogy a termesztett növények nem tartalmaznak génmódosított szervezeteket (GMO-kat), szintetikus növényvédő szereket, műtrágyákat vagy más káros anyagokat, amelyek veszélyeztethetik az emberi egészséget vagy a környezetet.
  • A minősített biovetőmagok segítik a biológiai sokféleség megőrzését, mivel a biogazdálkodásban termelt növényfajták általában ellenállóbbak a kártevőkkel és betegségekkel szemben, valamint jobban alkalmazkodnak a helyi körülményekhez. A biogazdálkodásban használt növényfajták sokszor hagyományos vagy őshonos fajták, amelyek genetikai erőforrást jelentenek a jövőbeli nemesítéshez.
  • A minősített biovetőmagok használata hozzájárul a biotermékek piacának fejlődéséhez, amely egyre nagyobb keresletet élvez az EU-ban és világszerte. A biotermékek magasabb áron értékesíthetők, mint a hagyományos termékek, és előnyt jelentenek a versenyképesség növeléséhez. A biotermékek fogyasztása pedig elősegíti az egészséges és fenntartható táplálkozást.

A minősített biovetőmagok használatának feltételei:

  • A mezőgazdasági termelőnek be kell tartania az EU biotermelésre vonatkozó jogszabályait, amelyek meghatározzák a biogazdálkodás alapelveit és gyakorlatát.
  • A termelőnek be kell jelentkeznie egy hitelesített ellenőrző szervhez, amely rendszeresen ellenőrzi a termelési folyamatot és a termékek nyomon követhetőségét.
  • A mezőgazdasági termelőnek csak olyan minősített biovetőmagot használhat, amely szerepel az EU közös biovetőmag-adatbázisában, mely tartalmazza azokat a növényfajtákat és-hibrideket, amelyeket biogazdálkodásban termeltek és ellenőriztek, és megfelelnek az EU biotermelésre vonatkozó jogszabályainak.
  • Ha a mezőgazdasági termelő nem talál megfelelő minősített biovetőmagot, akkor kivételesen használhat konvencionális vetőmagot, amennyiben az nem tartalmaz GMO-kat, és nem kezelték szintetikus növényvédő szerekkel. Ebben az esetben a termelőnek engedélyt kell kérnie az illetékes hatóságtól, és be kell tartania a vonatkozó feltételeket.

A minősített biovetőmagok használata előnyös a mezőgazdasági termelők számára, mert biztosítja a termés mennyiségét és minőségét, megóvja a környezetet és az emberi egészséget, növeli a versenyképességet és a piaci lehetőségeket, valamint hozzájárul a biológiai sokféleség megőrzéséhez. A minősített biovetőmagok használatának feltételei az EU biotermelésre vonatkozó jogszabályokban és a nemzeti szabályozásban találhatók meg. A mezőgazdasági termelőknek érdemes tájékozódniuk ezekről a feltételekről, és igénybe venniük az elérhető támogatásokat és tanácsadást. A minősített biovetőmagok használata hozzásegítheti a mezőgazdasági termelőket ahhoz, hogy sikeresen részt vegyenek a fenntartható és innovatív biogazdálkodásban.

Mi tegyek, ha az általam keresett fajtából nem elérhető minősített bio vetőmag?

  • Ebben az esetben az adott növényfaj oldalán tudsz keresni a szűrők segítségével a csávázás paramétert lenyitva: „csávázatlan „
  • Amennyiben a kontrollszervezet engedélyezi számodra, konvencionális csávázatlan vetőmagot is felhasználhasz az ökológiai gazdálkodásban.
  • Az ajánlás/jellemző  szűrőkben a „bióban is”  kifejezéssel jelöljük azt, hogy az adott fajtát a nemesítő javasolja ökológiai gazdálkodában is a rezisztencia és egyéb paraméterek okán.
    vagy
  • Amennyiben e-mailben megküldöd nekünk a primag@primag.hu címre a hasznosítási célt, a terület nagyságát, vagy a szükséges mennyiséget, – amint minden szükséges információ birtokában leszünk, – küldjük is az ajánlatunkat.

Tápanyagok:

A biogazdálkodásban csak olyan tápanyagokat használhatunk, ami biotermelésben engedélyezett, ezek elősegítik az okszerű tápanyaggazdálkodást, a talaj szervesanyagtartalmának megtartását, illetve növelését, valamint a környezet- és költségkímélő módon történő gazdálkodást. A biotermelésben engedélyezett tápanyagok csak olyanok lehetnek, amelyek serkentik a talajéletet és nem gátolják a jellemző fizikai, kémiai folyamatokat.


Vásárlás előtt feltétlenül tájékozódj, hogy az adott tápanyag fent van-e az ökológiai gazdálkodásban felhasználható készítmények és termésnövelő anyagok listáján!

BIOKONTROLL:  FELHASZNÁLHATÓ KÉSZÍTMÉNYEK LISTÁJA
NÉBIHFELHASZNÁLHATÓ KÉSZÍTMÉNYEK LISTÁJA

További információ:
Primag Kft.
www.primag.hu/bio